Hlavní obsah

Kamile Nývltové je nejlépe doma ve Rtyni

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen na sváteční čas se zpěvačka Kamila Nývltová ráda vrací domů, k rodičům, bráškovi a dalším členům širší rodiny. Včetně psů. Vyrůstala ve Rtyni v Podkrkonoší a má stále dost důvodů se vracet, i když tam přespává v opravdu malém, podkrovním pokojíčku.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Terasa je prý v létě jednou místností navíc a zahrada zdobí celý rok.

Článek

V Praze má podnájem, protože účinkuje hned v několika muzikálech. Dracula, Kleopatra, Angelika... Velké projekty, hvězdy stálice i výpravné kostýmy. Ale v hlavním městě pobývá i kvůli studiu na Ježkově konzervatoři, jen na svůj talent nespoléhá. Možná i proto, že je z muzikantské rodiny.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kamila Nývltová

Tatínek je ve Rtyni ředitelem základní hudební školy (vyučuje hru na příčnou flétnu a klavír) a maminka vlastní taneční školu, kam rodiče svážejí na sto padesát dětí ze širokého okolí. Zrovna před naší návštěvou přijela Kamila s mámou, bráchou a jeho kamarádkou od sousedů ze společného vystoupení pro děti.

Generační výměna starému domu prospěla

Nývltů je prý na úpatí Jestřebích hor a v podhorském městečku (s bytovkami na útulném sídlišti i roubenkami rozsetými pod nezaměnitelnou kostelní věží ze dřeva) více, ale když vstupujete k těm za potůčkem, je to jako byste do stavení procházeli bránou času. A to tam i zpět!

Foto: Václav Jirsa, Právo

Terasa je prý v létě jednou místností navíc a zahrada zdobí celý rok.

Tady původně bydlela babička pana Nývlta. Pak příbuzní před domkem postavili někdy před třiceti lety velký rodinný dům a rodiče Kamily si postupně původní domek po babičce zmodernizovali a přistavěli. „Asi by to tu dnes ani nepoznala, ale určitě by byla ráda,“ usmívá se Kamila.

Takže se za domem vedle zastřešeného garážového stání nečekaně ukáže nová fasáda ve svěží žluté barvě. Už chodba navozuje pocit, že vstupujete do novostavby. Moderní dlažba na podlaze, nové dveře a dřevěné zárubně a pak už prostorný a prosvětlený obývací pokoj s velkými okny do zahrady. Ta sama by si, hlavně v létě, zasloužila samostatnou pozornost ctitelů okrasných zahrad.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zahrada jakoby vstupovala do místnosti.

Prý je to chlouba a dílo pána domu. „Taťka má zahradu hodně rád, pořád něco vymýšlí a vždycky se těší, až děda také uzná, že je třeba staré jabloně vykácet. Nebo je dává pryč tajně. Jablka tady moc nejdou a okrasná zahrada tátu víc baví,“ poznamenává Kamila.

„Vždycky jsme na podzim stromky očesali, dali jablka do sklepa a na jaře jsme je zase vynášeli ven, protože si dneska v obchodě koupíte chutnější,“ souhlasí maminka – manažerka.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Terasa je prý v létě jednou místností navíc a zahrada zdobí celý rok.

Radost ze zahrady a chvil na ní celé rodině umocňuje i zastřešená terasa, na kterou se vstupuje přímo z jídelny propojující obývák s kuchyní. Ta je zařízena pro změnu podle přání paní domu.

Všichni prý v přízemí rádi bývají pohromadě, v podkroví jsou ložnice a pokoje dětí. A krásný výhled do všech stran! Z kuchyně a okny ve štítě nejen na hřebeny kopců, ale i na sousedovic chaloupku jako malovanou.

Zpívající hospodyňky

Na stěnách výrazné barvy a k tomu spousta nápaditých doplňků dotvářejí příjemně mladickou a přitom venkovsky domáckou atmosféru. I tu buchtu kvůli nám prý sama Kamila upekla (přesněji skvělý a čokoládou nazdobený perník)!

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jídelna má také velká okna a je spojovacím článkem mezi obývákem a kuchyní.

Na návštěvy tu jsou zvyklí a jako rodina také rádi žijí pohromadě. „Není problém, aby se nás tu z rodiny sešlo třeba jedenáct,“ dodává paní Nývltová, která se sem za manželem přivdala před čtyřiadvaceti lety. (V přistavěném domě bydlí Nývltovi nejstarší a jejich dcera s rodinou.)

„V Praze si pořád zvykám, i když jsem v prvním podnájmu bydlela se sestřenkou, tak se mi po rodičích stýskalo. Bydlení ve starém domě jsme se ale snažily vylepšit nějakým novým nábytkem a alespoň obrázky na zdech. Nakonec jsem se zabydlela, i když jsem věděla, že je to přechodné. Teď jsem se přestěhovala do hezčího bytečku ve Strašnicích. Kromě výhledu na hřbitovy je moc hezký. Ale bylo by lepší bydlet jednou ve svém.“

Do Prahy se Kamila přestěhovala, když šla hledat štěstí v televizní soutěži X Factor. A našla ho tu tolik, že dostala nabídku na účinkování v muzikálu Kleopatra.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Vzor kuchyně si zvolila paní domu a líbí se jí víc než sterilní design.

Vlastním přičiněním

„Poslední dobou s mamkou pořád přejíždíme autem. Připravuji k vydání sólovou desku a počet vystoupení v muzikálech také přibyl,“ konstatuje k úspěšně pokračující kariéře absolventka střední oděvní průmyslovky (v Červeném Kostelci) a studentka druhého ročníku konzervatoře.

Ke kreativním disciplínám mají v rodině vlastně všichni blízko. Kamila se při domácí seberealizaci zatím omezila jen na vymalování své komůrky se střešním oknem podle vlastních představ.

„Mám ráda fialovou barvu, tak jsem si vybrala fialkovou…“ Jinak se rodičům do vybírání barev ve společných prostorech nemíchá.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obývací pokoj ještě čeká na rekonstrukci schodiště, ale už teď je v něm příjemně.

„Malovali jsme po letech zrovna nedávno,“ podotýká jakoby provinile paní Nývltová s tím, že je tu pořád co dělat i po devíti letech bydlení. Sádrokartonové příčky v podkroví prý dělal manžel raději sám, protože i v těchto končinách mají s nepolapitelnými řemeslníky – neodvádějícími vždy čistou a včasnou práci – špatné zkušenosti.

Návraty a plány

Citlivě založená zahrada kontrastuje s vybetonovanou plochou před spojenými domy. Rodinné parkoviště je ale nezbytností. „Při naší práci jsou auta nutná. Nehledě na to, že už jenom kvůli nákupům lituji lidi, kteří auta nemají, protože místní obchodníci drží vysoké ceny. Je tady všude draho a vyplatí se zajet na velký nákup,“ dodává paní Nývltová, která stíhá péči o rodinu i o děti v taneční škole.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obývací pokoj ještě čeká na rekonstrukci schodiště, ale už teď je v něm příjemně.

„Lidi z máminy taneční školy beru jako svoji druhou rodinu, protože jsem mezi nimi vyrůstala a i proto se sem ráda vracím. Taky mě všichni znají jako vlastní boty i s mými maléry a nemusím si tu na nic hrát,“ dodává Kamila a ještě přidává vzpomínku i plány: „Ještě jsem netušila, že někdy budu účinkovat v opravdové Kleopatře a už před čtyřmi roky jsme tu měli program – vlastní variantu muzikálů, které měly u dětí úspěch a vidělo je na třicet tisíc žáků z okolních škol. Mamka udělala choreografii, taťka na počítači nahrál hudbu, já zpívala, hrála a děti od mámy z tanečáku tancovaly.

Teď zase připravujeme minimuzikál na motivy pohádky Lví král. Nývltka tady byla vždycky známá jako zpěvačka,“ směje se Kamila.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jezevčík, druhák Jindra řečený Jíňa, Kamila a jejich malá kamarádka a spoluúčinkující.

Tak jen dodejme, že až Kamila v únoru vydá sólovou desku, potvrdí na ní jistě svůj osobitý X Factor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám