Hlavní obsah

Jak se žije v loftovém bytě Monice Zoubkové s rodinou

Právo, Zdeněk Smíšek

Od té doby, kdy se herečka Monika Zoubková přestěhovala z garsonky v paneláku do loftového bytu v Praze u Palmovky, odehrála hodně rolí. A v mnoha rodinách se zabydlela jako doktorka Valšíková z Ordinace v růžové zahradě. Hlavně se ale stala maminkou.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obývací část bytu je prostorná a vzdušná – je tu dost místa pro malé dítě i psa.

Článek

Téměř dvouletá Emmička je pro Moniku spolu s manželem (režisérem a šéfem činohry Národního divadla Michalem Dočekalem) hlavní postavou, kolem které se točí práce i domácnost. Po čtyřech letech spokojeného bydlení v loftovém bytě jsme rodinku zastihli v životní fázi, kdy nastal čas uvažovat o dalším stěhování.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nové byty v bývalém průmyslovém komplexu uprostřed staré zástavby u Palmovky mají svou atmosféru. Monika si tu každou volnou chvíli užívá s dcerkou.

:. Nové byty v bývalém průmyslovém komplexu uprostřed staré zástavby u Palmovky mají svou atmosféru. Monika si každou volnou chvíli užívá s dcerkou.

FOTO: Václav Jirsa, Právo

„Momentálně byt prodáváme, takže pokud se třeba někomu na fotkách zalíbí, ať neváhá!“ směje se Monika. „Chceme jít do většího a pro život jednou početnější rodiny praktičtějšího domova.“ Naše návštěva se tak rázem možná změnila tak trochu v derniéru, protože se perspektivní rodinka pro změnu chystá do klasického, vícepokojového bytu ve starém, ale zrekonstruovaném domě na Praze 5 – v zeleni, v blízkosti školky i školy. „To pro nás bude důležité.“

Zkušenosti a srovnávání

„Bude se mi po loftu stýskat. Zažili jsme tu spoustu zlomových životních etap – svatbu, narození Emmičky… Taky jsme si to tu zařídili podle našich představ. Velmi nám pomohl architekt, s nímž jsme vše konzultovali. A teď když je to hotové, odcházíme,“ svěřuje se Monika.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Prosklené čelo bytu se vstupem na zahrádku prosvětluje celý loft (vlevo). Elegantní a vzdušné zákoutí dokládá, že knihy v divadelnické rodině potřebují opravdu velký byt (vpravo).

:.Prosklené čelo bytu se vstupem na zahrádku prosvětluje celý loft (vlevo). Elegantní a vzdušné zákoutí dokládá, že knihy v divadelnické rodině potřebují opravdu velký byt (vpravo).

FOTO: Václav Jirsa, Právo

„Nový byt jsme hledali mezi staršími domy. Vyrůstala jsem v Krnově v nádherném obrovském bytě starého domu na náměstí. Poslední dobou mám velkou chuť se tam podívat. Tenkrát se mi byt zdál velký, dneska by mi možná už tak nepřipadal. Rodiče v Krnově zůstali, i když jsme se my děti rozutekly, jen se přestěhovali do domku se zahrádkou. Kontakt s Krnovem mám stále.

Mnohem častěji ale jezdíme kousek za Prahu, kde má manželova rodina malý domek. Také tam jsme nedávno přistavovali a rekonstruovali,“ potvrzuje Monika své zkušenosti ze zařizování interiérů i se stěhováním.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Cihlová stěna, částečně rozdělující přízemí bytu na dvě místnosti, je také vlastní invencí majitelů bytu. Dokončovací práce (obklady v koupelně nebo kuchyňskou linku) si nechali vytvořit podle svých představ.

:.Cihlová stěna, částečně rozdělující přízemí bytu na dvě místnosti, je také vlastní invencí majitelů bytu. Dokončovací práce (obklady v koupelně nebo kuchyňskou linku) si nechali vytvořit podle svých představ.

FOTO: Václav Jirsa, Právo

„Bydlet na vesnici by mi vůbec nevadilo, ale teď kvůli práci nějaká starost navíc o dům nebo zahradu nepřipadá v úvahu.“

Na mateřské Monika začala zase vedle televizního natáčení také hrát v divadlech (Kašpar, Švandovo, Rokoko...). „Večer opravdu rychle usínám,“ usmívá se s Emmou na klíně naše hostitelka.

Loft a luft

„Původně to tu bylo ještě více otevřené – někteří sousedé si to tak zachovali – ale my jsme si obě podlaží nechali přepažit, aby se vytvořily klidové zóny, a kvůli většímu pocitu soukromí. Když manžel potřebuje v noci pracovat, má své zákoutí.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Železobetonové nosníky na stropě připomínají původní podobu průmyslového prostoru, se kterou kontrastuje dřevěná podlaha.

:. Železobetonové nosníky na stropě připomínají původní podobu průmyslového prostoru, se kterou kontrastuje dřevěná podlaha.

FOTO: Václav Jirsa, Právo

Ke vzdušnému a prosvětlenému bytu patří schodiště, dodávající loftovému bydlení další rozměr. Ale původní schody byly přece jenom příliš strmé. Architekt navrhl pohodlnější, navíc vznikl ještě úložný prostor.

K obrazu svému si manželé doladili i celé přízemí. Originální vychytávkou je vestavěná skříň, otvíratelná z předsíně i z pracovny. Nahradila původní vstup do místnosti. Dveře jsou z mléčného skla, takže propouští světlo do malé předsíně. Dominantou bytu jsou velká okna (tvořící vlastně celou jednu stranu bytu) se vstupem na malou předzahrádku. Vysoké stropy, přiznávající železobetonové nosníky, dokládají, že jsme v bývalé továrně přestavěné na byty.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Kuchyňská linka vyrobená na míru má lednici a další skříňky na protilehlé straně (vlevo). Původní schody byly až příliš strmé. Nové navíc poskytují i úložný prostor (vpravo).

:. Kuchyňská linka vyrobená na míru má lednici a další skříňky na protilehlé straně (vlevo). Původní schody byly až příliš strmé. Nové navíc poskytují i úložný prostor (vpravo).

FOTO: Václav Jirsa, Právo

S nosníky stropů kontrastuje prkenná podlaha v patře, kde je pracovna s úložným prostorem a za příčkou ložnice. Zábradlí spojující horní prostor je tu dodatečně překryto plastovým obkladem, takže se otevřený celek přece jen opticky více člení.

Dolaďování společnou rukou

Na období dolaďování interiéru už dnes naše hostitelka vzpomíná ráda, i když to vždy tak úplně procházka růžovou zahradou nebyla.

„Vždycky jsme za naším architektem s něčím přišli a on nám to namaloval, domyslel a ještě se svými řemeslníky dohodl realizaci. Například kuchyň se mi moc líbí, i když u nás nejvíce a nejlépe vaří manžel.“

Fáze zařizování před nastěhováním prý trvala dost dlouho. „Také tu bylo několik reklamací na stavební práce, jako třeba popraskané potrubí. Naštěstí je manžel ten, kdo umí být nekompromisní a až později nám sousedé říkali, jak udělal dobře, že se na rozdíl od nich nenechal ukolébat. Díky jeho neoblomnosti bylo vše opraveno, a navíc jsme dostali i nějaké náhrady. Vypadá to, že se stavební firmy snaží na všem šetřit, a pak to také tak dopadá.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Místo dveří v rohu pracovny je dnes průsvitná skříň pouštějící i druhou stranou světlo do předsíně.

:. Místo dveří v rohu pracovny je dnes průsvitná skříň pouštějící i druhou stranou světlo do předsíně.

FOTO: Václav Jirsa, Právo

Chodili jsme se sem dívat, když to ještě byly opravdu jen zdi staré továrny. Až se budeme stěhovat, moc nábytku si neodvezeme, protože vlastně všechno je tu vestavěné.“

Kouzlo detailu

Profesi architektů a různých řemesel Monika ctí, sama si umí hlavně vymýšlet detaily a drobnosti.

„Nápady mám, ale pohled bytového architekta mi chybí.

Neumím si představit větší věci v prostoru, ani jejich možnosti. Také jsme to tu poměrně dlouho neměli úplně zařízené. Až architekt nám pomohl celek vyladit,“ ponechává Monika zásluhy odborníkům. Loučí se s námi s tím, že život si žádá změnu: „Je nám tady dobře. Díky otevřenému prostoru jsme stále v kontaktu, ale to je právě taky kámen úrazu. Klidné kouty pro děti tu nejsou.“

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na půdě bydlí muzikant Michal Dvořák

Hudební skladatel a rockový klavírista Michal Dvořák obývá vybudovaný půdní byt na Vinohradech. S výhledem na pražské střechy tu nejen vzpomíná na své cesty po...

Jak bydlí bubeník skupiny Argema Josef Pavka

Skupina Argema vyjíždí za svými posluchači po celé republice už od roku 1982. Ale její zakladatel a bubeník Josef Pavka dům v Kunovicích postavil teprve před...

Výběr článků

Načítám