Hlavní obsah

Velkorysý bungalov Michala Davida

Právo, Zdeněk Smíšek

Původně chtěl zpěvák a skladatel Michal David koupí parcely jen výhodně uložit peníze. Ale nakonec se ženou - bývalou tenistkou Marcelou Skuherskou - dospěli k rozhodnutí postavit nový dům a ten starý prodat. Ve stejné ulici, jen pár čísel vedle původní adresy v Křeslicích u Prahy.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pohled ze zahrady prozrazuje nerušené soukromí u bazénu. V patrové nástavbě je jen ložnice s příslušenstvím a šatnou. Dvorana je vydlážděna přírodním kamenem z Brazílie.

Článek

„Místo nám přirostlo k srdci a jsme tu zvyklí. Je tu hezky a do centra kousek, stejně jako přes pole na nákupy všeho do zóny v Čestlicích. Roky už tam jezdím i do autoservisu a tenis hrajeme v sousedních Benicích - krásný sportovní areál, kde jsem členem,“ vypočítává výhody dobré adresy Michal, uvelebený v měkkém křesle na zastřešené terase.

.: Na terase s pohodlným ratanovým nábytkem nechybí ani TV. foto: Právo/Václav Jirsa

Míst k posezení i stolování je v prostorném interiéru i na zahradě hned několik. Hostitel může dát společnosti vybrat podle počasí i nálady. Včetně pánského klubu v anglické stylu.

Dům jako Goliáš

Davidovi tu bydlí půl roku a stále se přesvědčují, že se rozhodli správně. I devatenáctiletá dcera Klárka má všechny důvody ke spokojenosti - v jedné části domu má samostatný byt i s příslušenstvím. Z ulice stavba vypadá jako moderní hrad s podzemními garážemi, a patrovou nástavbou. Půdorys domu je vlastně ve tvaru hranatého U. Ale při venkovním posezení na zápraží stavba vypadá opravdu jako přízemní bungalov.

Vlastně z každé místnosti se dá francouzskými dveřmi vstoupit rovnou k bazénu. Před domem je u vstupní branky malinký domeček - Michalovo království, nahrávací studio.

„Tentokrát jsem nechal postavit studio samostatně, abych víc oddělil práci od soukromí. Pořád si ale zachovávám tu výhodu, že je to pár kroků. A Marcela tu má soukromí. Koncem října mi vyjde nové album - tentokrát staré, rychlé diskotékové písničky v novém kabátě. Začátkem listopadu album představím i na koncertech v Lucerně a těším se na jarní turné. Kontakt s publikem mě baví pořád.“

.: „Tentokrát jsem nechal postavit studio samostatně, abych víc oddělil práci od soukromí. Pořád si ale zachovávám tu výhodu, že je to pár kroků." foto: Právo/Václav Jirsa

„Když se mi naskytla možnost tento pozemek koupit, tak to bylo ještě za cenu, která pro mne byla zajímavá. Dneska už jsou dvakrát i vícekrát vyšší. My jsme ještě měli metr za dva a půl tisíce, dneska je za pět.“

Když byli seznámeni s architektem Tomášem Janečkem, měli už svoji představu o domě poměrně konkrétní. „Vyslechl nás a pak navrhl tento jižanský projekt. Začal se nám tak líbit, že jsme si s Marcelou řekli, že do toho půjdeme. Nakonec i s tím, že nám prodej starého domu pomůže se splácením hypotéky.

.: Na obývací pokoj navazuje pánský klub, kuřárna s kulečníkem a barem. foto: Právo/Václav Jirsa

Chtěli jsme kosmopolitní barák a s Marcelou jsme se v pohodě na všem shodli: Trošku Indonésie, trošku Itálie. I když je tady hodně prosklených dveří, počítáme s tím, že u nás v zimě mrzne a dům je třeba vytopit. Je tu i dost zdiva.

Při pohledu na plány nás nenapadlo, že základy jsou tak rozložité (chtěli jsme co nejvíce místností v přízemí), takže jsme museli dodatečně žádat o zvýšení koeficientu na zastavěnou plochu.“

Michal si komfortní bydlení nejen pochvaluje, ale stále nový domov považuje i za dobrou investici. „Kdybychom třeba jednou na udržení tohoto standardu neměli, tak to můžeme vždycky prodat a koupit něco menšího. Ale v tuto chvíli by se mi stěhování nelíbilo. Jsme zvyklí potýkat se s tím, co životní situace přináší a nabízí."

.: Na obývací pokoj navazuje pánský klub, kuřárna s kulečníkem a barem. foto: Právo/Václav JIrsa

Vymoženosti moderní techniky nejsou k vidění jen ve studiu zarovnaném klávesami a monitory, ale hned i u domovních dveří dovezených z Ameriky. Místo klíčů se přikládá k čidlu prst.

Indonésie vedle anglického klubu

„Někdo si pořídí novofunkcionalistický dům a dbá na to, aby v interiéru měl jen kov, sklo, kámen. My jsme šli jinou cestou a naopak máme vedle sebe několik stylů, které možná překvapivě ladí a lidem se tu také líbí. Anglický klub je vedle indonéské společenské místnosti s ratanovým nábytkem a plazmovou televizí. Důležité je, jak to dýchá na lidi.

My se tu cítíme dobře a o to hlavně jde. Bylo tu už několik architektů a dokonce řekli, že se jim tu líbí právě proto, že to nemá jednotný styl.“ Dlažba v interiéru je z Itálie a prochází celým domem. Ta je jednotícím prvkem. Venkovní kamenná dlažba kolem bazénu je zase z Brazílie.

.: Návrší na pozemku blízko bazénu dominuje velký altán. foto: Právo/Václav Jirsa

„Je tady využito hodně přírodních materiálů. Měli jsme nabídky různých umělých a nepochybně krásných kamenů, ale takový punc přírody by to nemělo.

Oba jsme hodně cestovali a udělali si obrázek o bydlení i domě, jaký by nám vyhovoval. Bydleli jsme po hotelích, u kamarádů, v různých zemích… Tohle nám přišlo do naší lokality reálné. Příliš jižní styl by se sem už nehodil. Povedlo se nám, že to není kýč. I architekti nám říkají, že se podařilo spojit eleganci s praktičností a pohodlností bydlení.“

Reklama

Související témata:

Související články

Velký šumavský dům Olgy Walló

K domu obklopenému šumavskými lesy lze dorazit podle perfektního popisu od naší hostitelky nebo po paměti. Olga Walló, dříve hlavně režisérka dabingu, dnes...

Jak ve skalách bydlí Ondřej Suchý

Ondřej Suchý, podporován svojí třetí ženou, už třicet let úspěšně bojuje s vlhkostí, kterou jeho chalupě - kromě romantiky - přinášejí pískovcové skály...

Výběr článků

Načítám