Hlavní obsah

Jak bydlí Václav Upír Krejčí s rodinou

Právo, Zdeněk Smíšek

„V tomto domě se ve zdraví dožil požehnaných padesáti let geniální český mim, spisovatel, herec, fotograf, zpěvák, recitátor a provokatér Václav Upír Krejčí.“ Takovouto pamětní desku si nedávno na svém dvorku odhalil náš hostitel. V Praze-Řepích bydlí s rodinkou rád a vesele. A my už víme proč.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Současný stav zrekonstruovaného objektu ten původní moc nepřipomíná.

Článek

Sto dvacet let starý dům koupili v podobě, která rozhodně neodpovídá dnešnímu stavu. Investor Upír se proměnil i ve stavebního drába, aby ohlídal, zda projektu jeho ženy (ing. arch. Zuzany) řemeslníci věnují náležitou pozornost.

Spojené výhody

„Staré Řepy se naštěstí částečně dochovaly jako původní vesnice, i když paneláky máme hned v sousedství. Je to pětadvacetitisícové město vystavěné na čtyřech zavezených rybnících, které prý byly nádherné.

.: Upír Krejčí s dvouletou dcerkou Kristiankou a manželkou. Osmiletá Klárka byla ve škole. foto: Právo/Václav Jirsa

Když se položí otázka, kde je ta voda, odpovídáme: máme ji ve sklepě. Skoro si říkám, jestli se podle zákona o studnách nemám také přihlásit. Měl jsem na dvoře udělat velkou jímku a nachytanou vodu využívat."

"V celém objektu je sedm záchodů,“ popisuje jedno z kouzel sídla Upír.

Během čtyřleté rekonstrukce vybudovali v původním objektu (ne nepodobném malé hospodářské usedlosti) bydlení pro sebe, prostory k pronájmu a z bývalé stodoly vznikl ateliér - studio.

„Místo jsme hledali dlouho, ale s jasnou představou. S ženou spolu žijeme šestnáct let a nejdříve jsme si pořídili chalupu. K tomu jsem měl ještě ateliér a byt. Všechno třikrát - pračky, lednice.... Neuvěřitelný přepych! Vůbec si myslím, že v této zemi žijí bohatí lidé. Moji kamarádi z Německa, Rakouska říkávají, že něco takového by si vůbec nemohli dovolit.

.: Útulný dvorek poskytuje soukromí i sluníčko. foto: Právo/Václav Jirsa

My jsme se rozhodli pro bydlení na periferii, kde spojujeme vše dohromady a ještě jsme se zbavili dojíždění.“

Prvotní zamilovanost

Práce tu bylo odvedeno opravdu hodně a původní půdorys objektu byl do L a nyní je do U. „L - jako levný a současné U -jako utracený... Nebo lépe Ú jako úžasný,“ směje se Upír a hned vzpomíná další zkušenosti. „Nejprve vás vyhlédnutý objekt oslní svojí polohou, ve druhé řadě se jeví jako docela veliký. Ale člověk si na první pohled neuvědomí rozsah potřebných změn.

To je stejné jako se zamilovaností: nevidíte na ženě, že má velký zadek... Spoustu věcí přehlédnete a nemovitost si pořídíte. Jak později říkala Zuzana: My jsme si koupili adresu, čtyři stěny a dvě nové střechy.

Jenže ty nové střechy měly jenom zvýšit cenu. Pod nimi nebyla žádná izolace a staré trámy by těžké tašky dlouho neunesly... Takže jenom komplikace a další náklady. Nebo: nesmějí tady lítat letadla, ale normálně si lítají.

Na stížnost nám odpovídají: Teď je nechte, když tam předělávají tu dráhu... Na Bílé Hoře si stěžovali všichni, tak jim udělali zadarmo všem plastová okna. Nebo z jiného soudku. Soused si chová asi osm vlků. Ani v celé zoologické není tolik smradu... Nemyslím to na toho pána, ale mám zkušenost, že v každém okolí se vždycky najde nějaký blbec.“

.: Kuchyňské lince sluší šedá a bílá. I tento prostor je korunován původními trámy. foto: Právo/Václav Jirsa

Upír si prý u spousty kamarádů a kolegů umělců všiml, že vydělávají jenom na to, aby zaplatili to, co si postavili. „Jezdí po kšeftech a doma vlastně jenom přespávají. Chtěl jsem teda něco, i vzhledem k mému věku, u čeho zvládneme splácet hypotéku.

Protože banky slibují a zároveň vyhrožují exekucí. Proto tu máme i pronájem, ze kterého platíme hypotéku. Takže kdyby se cokoli stalo, tak to holkám nevezmou.“ Rozdělení rolí při budování bylo i podle paní domu zřejmé:

„Je to jednoduché. Já jsem dělala to, čím se živím, a Upírek je investor. Jako investor kladl takové podmínky, aby to bylo co nejlevnější. Takže časem se interiér ještě pozmění, protože si nakoupíme i nějaký nábytek."

.: Dětský pokoj získává novou podobu. foto: Právo/Václav Jirsa

„Je pravda, že Zuzanka všem stavebníkům radí, aby všechno dodělali a teprve pak se nastěhovali. I my máme několik kamarádů, kteří nevydrželi - nastěhovali se a dodnes mají místo lustrů šňůry se žárovkami.

Na práci manželky jsem i já pochopil, jakou mnozí dělají chybu, když se snaží ušetřit třeba na radě odborníka nebo i na materiálu. V danou chvíli možná ušetří, ale za pár let se jim odstraňování chyb vlastního kutilství prodraží. Je jasné, že když stavba jede, tak peníze chybějí.

Ale čím rychleji se staví, tím je výsledek levnější. Ve světě už to vědí. Jakmile kopnou, tak to musí být za pár týdnů hotové. Důležité je dobře se připravit a to já jsem udělal a hodně času věnoval i porovnávání cen materiálů.“

.: Světlo tu má několik zdrojů a přírodní materiály dotvářejí pohodu. foto: Právo/Václav Jirsa

Úspěšně poučený Upír nám nezištně předal další zkušenost: dobře ušetřená koruna je vlastně vydělaná koruna. „Tak jsem zvolil taktiku, že jsem omezil hraní a svůj čas věnoval nové funkci stavebního dohlížitele - drába. A také jsem vyhnal spoustu řemeslníků. Čechy všechny.

Ve střehu jsem byl i u stavební firmy, protože ta by zase bez dohledu všechno zbourala moc rychle. Když se rekonstruuje starý barák, tak se musí improvizovat na místě.“

Výsledek se dostavil a Upír si pochvaluje kouzlo venkovského života, bez nekonečného sekání trávy a popojíždění autem.

Reklama

Související články

Jak bydlí miss Eliška Bučková

Vítězka soutěže Česká Miss 2008 Eliška Bučková si může užívat nové bydlení. Stejně jako první a druhá vicemiss, získala tradiční roční pronájem luxusního bytu...

Jak bydlí Miss ČR 2004 Jana Doleželová

V roce 2004 se stala Miss České republiky, o dva roky později se nastěhovala do prvního bytu, který byl skutečně jen její. "Chtěla jsem, aby byl v centru,...

Výběr článků

Načítám