Hlavní obsah

Jak bydlí skladatel Tony Ackerman

Právo, Zdeněk Smíšek

O domově a stěhování ví své i jazzový kytarista a skladatel Tony Ackerman, který se před lety do Prahy přiženil z Kalifornie. Se ženou bydleli mimo jiné i v klánovické vilce a nyní pár měsíců obývají citlivě zrenovovaný, moderními prvky a uměleckými předměty vybavený byt v dejvickém domě z dvacátých let.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V bytě muzikanta vše hraje pro výtvarné umění, které tu má prostor a je kompaktní součástí interiéru.

Článek

Rozlehlému bytu dodává na jedinečnosti nejeden umělecký předmět. Ale chloubou z největších jsou dřevěné židle a další kousky nábytku po babičce. Třeba i stolek, který vlastnoručně vykládala mozaikou.

Ale i při pohledu na ostatní artefakty si člověk uvědomí, že vzdálenosti až tak mnoho neznamenají. I sošky zvířat z Mexika by přes svoji barevnost a pestrost mohly vzniknout jinde.

.: Tony Ackerman foto: Právo/Václav Jirsa

Stěny zdobí i obrazy českých výtvarníků, které si naši hostitelé koupili v osmdesátých letech, kdy ještě mladí umělci nebyli tak známí (Jiří David, Stanislav Diviš a Jan Merta nebo Jan Bačkovský). „Při koncertování jsem se pohyboval v prostředí, kde jsme se seznámili, a už tenkrát nás nadchla jejich odvážná tvorba," říká.

"Pravidelně jsem do Československa jezdil už od roku 1971, protože jsem se tu seznámil s budoucí manželkou. Spolu jsme také později kompletně přestavěli vilu v Klánovicích, kterou jsme po čtrnácti letech obývání prodali a nedávno pořídili tento byt," říká Ackerman.

.: V muzikantově pracovně jsou hlavně kytary. Libůstkou je starožitný secesní lustr. foto: Právo/Václav Jirsa

"Jsme tu spokojeni, ale už děláme plány, že si postavíme ještě malý dům na pozemku, který máme v Českém Švýcarsku. Tam bychom chtěli být většinu roku. Už se těším, jak na stará kolena naplním české úsloví o tom, že muž má zasadit strom, zplodit syna a postavit dům," dodává hudebník.

Jedinečný prostor

V bytě žádné stavební úpravy noví majitelé dělat nemuseli. Dokonce zde byla i zařízena kuchyň.

„Ta je na nás trochu moc moderní a až příliš strohá, ale pomohli jsme si několika doplňky, třeba číšemi z Itálie. V Klánovicích jsme měli kuchyň klasičtější a ta v budoucím domku bude mít ještě venkovštější ráz," ujišťuje nás.

.: Design moderní kuchyně polidšťují drobné detaily. Od skleniček po mísu s ovocem. Lustr je přezdívaný UFO. foto: Právo/Václav Jirsa

"V celém interiéru jsme se mohli soustředit jen na barevné řešení, osvětlení a jednotlivé doplňky. Byt byl před osmi lety kvalitně a citlivě zrekonstruován a je i dobře řešený. Nepostrádá šatnu ani další místnůstku na ukládání věcí. A hlavně se modernizací nepotlačila atmosféra z dvacátých třicátých let," doplňuje.

Dřevěná okna mají původní kování

Ke koncepci interiéru Ackermann říká: „Moje žena má vztah k architektuře a skoro vše, co tady vidíte, je její vize. Hodně nám s doladěním a realizací pomohla architektka Dana Hejbalová, která pro nás navrhla i stůl v pracovně. Co tu vidíte, je výsledkem jejich spolupráce.“

.: Atmosféru umocňuje citlivé a variabilní osvětlení. foto: Právo/Václav Jirsa

V celém interiéru je patrné, že u Ackermanů se rádi obklopují uměním. V jejich interiéru je vše podřízeno výtvarnu. Textilie jsou pečlivě vybírány, aby slušely obrazům, a barva stěn je odladěna, aby jim vytvářela to správné pozadí.

A jak ještě dodává paní architektka: „Umění dělá z interiéru ten jedinečný a výjimečný prostor - domov s nezaměnitelnou atmosférou, ze kterého se těžko odchází a do kterého je tak příjemné se vrátit.“

„Nastěhovali jsme se sem v listopadu a pomalu končíme s úpravami. Musím se přiznat, že jsem dost bordelář (ve škole se mi věci jakoby vylévají ven ze stolu). Ale tady to obývací pokoj i kuchyň ani nedovolí a motivují mě třeba po sobě uklízet nádobí,“ usmívá se náš spokojený hostitel.

.: Velkorysá předsíň už měla mramorovou podlahu a dnes i ta připomíná galerii. foto: Právo/Václav Jirsa

Hodně času při zařizování prý s architektkou věnovali také výběru osvětlovacích těles. „Taky se nám na bývalých adresách stávalo, že nějaký čas ze stropu visela jen žárovka na drátě.

Tak jsme si řekli, že si tady na to dáme pozor, a naší chloubou je lustr v kuchyni, který má dálkově ovládáno několik možností osvětlení i jeho intenzity. Nádherně dotváří atmosféru.“

Cestování ke štěstí

„Měli jsme možnost posbírat hodně zkušeností ze světa. Bydleli jsme v Itálii, čtyřikrát pobývali v Mexiku, kde se nám moc líbí. Babička žila v San Francisku, kde měla krásný dům nad zálivem. Manželka byla všude se mnou a ten styl, který míchá všechny druhy umění i kultury, se nám líbí.

I tady máme zastoupení od, až příliš strohého, funkcionalismu po mexické extravagance.“

Na ploše sto osmdesát metrů je dost místa téměř pro vše. I pro vzpomínky a zážitky. A také pro velké plátno přimontované na horním okraji skvělé knihovny. Stačí ho stáhnout a promítat si.

Reklama

Související články

Jak bydlí miss Eliška Bučková

Vítězka soutěže Česká Miss 2008 Eliška Bučková si může užívat nové bydlení. Stejně jako první a druhá vicemiss, získala tradiční roční pronájem luxusního bytu...

Jak bydlí Miss ČR 2004 Jana Doleželová

V roce 2004 se stala Miss České republiky, o dva roky později se nastěhovala do prvního bytu, který byl skutečně jen její. "Chtěla jsem, aby byl v centru,...

Výběr článků

Načítám