Hlavní obsah

Domyšlený dům herce Aleše Hámy

Právo, Zdeněk Smíšek

Šest let promýšlel herec Aleš Háma se svou ženou projekt jejich budoucího domu, který jim pak firma stačila během jednoho roku postavit. Vtipné nápady, moderní technologie i útulnost domova jim i po sedmi měsících bydlení v novém potvrzuje, že domyšlení téměř všeho se jim vyplatilo.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Článek

„Na Prahu 10 jsem se přiženil a bydleli jsme společně v koloniálním domku. Od prvního kopnutí do zabydlení se skutečně stavělo jeden rok. Hrubá stavba z liaporu (tvárnice vyplněná izolační vrstvou) přibývala rychle a měli jsme také štěstí na stavební firmu z Kutné Hory, kterou jsme si vybrali v soukromém tendru ze tří firem.

Také se nám osvědčila funkce stavební dozorkyně. Paní Sedláková byla výborná a sama nás naučila princip jejího odměňování, o kterém jsem do té doby neslyšel: brala si určité procento z ušetřené částky při výstavbě.

„Nakonec pro mne bylo nejhorší samotné stěhování, protože v den naplánované akce Gábině praskla voda a já ji odvezl do porodnice o čtrnáct dnů dříve. Všechny její věci jsem s kamarády stěhoval v krabicích s vědomím, že je určitě ukládám na špatné místo.“

Praktické i nápadité

Dům poznatelný nenápadnou elegancí při pohledu z venku neprozrazuje, kolik nápadů a originálních prvků se v něm skrývá. Na svědomí je má hlavně paní domu, která svoji fantazii spojila s kamarádkou - spolužačkou ze střední umělecké průmyslovky - Markétou Tesaříkovou (dnes opravdovou architektkou).

.: V kuchyni se snoubí moderní design s praktičností.foto: Právo/Václav Jirsa

„Na celkovém duchu díla, stylu a moderním pojetí jsme se shodli. S tím jsem neměl problém. Markéta vše zpracovala na papíře a my se k tomu vyjadřovali. Problém byl už to, že pozemek je nudle ve svahu. Věděli jsme, že už nikdy jiný dům stavět nechceme a nebudeme.

Sbírali jsme zkušenosti od rodičů, od známých a počítali jsme s tím, že budeme stárnout my i děti a budou se tak měnit vztahy i funkce.“ Dům je promýšlený i s výhledem do budoucna natolik, že by nebyl technický problém v případě potřeby přistavět ještě patro.

Pokoje se dají přepažovat i propojovat

„Pochopitelně, že kdybychom měli více financí i prostoru, tak by tu byl třeba i pokoj pro hosty. Ale je pravda, že už teď máme dole každý svoji pracovnu a je tam i koupelna a WC. Ale jinak jsme tu spokojení hodně. A větší prostor bych kvůli úklidu, vytápění a podobným věcem ani nechtěl.

.: Barevná vyladěnost je významným prvkem i v dětském pokojíku.foto: Právo/Václav Jirsa

V patře je vlastně čtyři plus jedna. Šestiletý Jáchym má svůj pokojíček a pokojík s postýlkou šestiměsíčního Mikuláše je zatím propojený s ložnicí rodičů. Do budoucna je možné pokoje přepažit, nebo naopak dětské pokojíky odstraněním sádrokartonové příčky propojit.

"Za chvíli bude dobré, když naopak budou kluci pohromadě a jejich hračky taky. Nebo své pokoje můžou mít dole, až nás vykopou…“ neztrácí úsměv náš hostitel, kterého jsme nenechali tak úplně odpočívat po oslavě sté reprízy muzikálu Producenti v Karlínském divadle (zde je i Limonádovým Joem).

Investice, která se vyplatila

„Z kuchyně mám velkou radost. Při stavbě jsem se snažil držet kasu a do některých věcí se mi z finančního hlediska nechtělo. Ale jedna z investic, které dnes nelituji, i když se mi původně zdála zbytečná, je kamenná deska na kuchyňské lince. Dá se na ní třeba válet i těsto. Jsem z toho nadšený. Jen krájet na tom nejde, protože by se tupily nože.

Už teď je pro nás velký pomocník i malý nákladní výtah místo původně plánované šachty na shoz prádla. V přízemí má dvířka do garáže a do technické koupelny a v patře do kuchyně a do chodby vedle koupelny.“ Dílo potvrzuje, že se opravdu podařilo. Ale samozřejmě i zde život ukazuje, že některé detaily mohly být přece jenom jinak.

Některé detaily mohly být jinak, ale dílo se podařilo

„Už víme, že čidlo na termostat mělo být v přízemí a ne v patře. Když se zatopí v krbu, je tu do půl hodiny vedro a dole kosa. A krb by mohl být i větší. Ale původně se s ním vůbec nepočítalo, takže jsme nakonec udělali dobře. Je to úžasné. Už mě manželka několikrát našla, jak spím na podlaze u krbu a myslela si, že se mi něco stalo - jen jsem zabral při pohledu do plamenů.“

Teplo domova je zajištěno a interiér dokončen. Zahradu čekají dokončovací práce a pro našeho spokojeného hostitele je i to dobrá zpráva. „Už se těším na jaro, jak si dodělám skalku. Dětem pískoviště a dřevěnou houpačku, jako bývají v parcích.“

.: Ozvláštněná plocha zve do zahrady i na křídlech fantazie.foto: Právo/Václav Jirsa

Vedle televizních rolí Aleše Hámu nyní ještě pravidelně zaměstnávají muzikály Angelika a Tři mušketýři, ale i hraní s kapelou a vzpomínané moderování různých akcí. S Kateřinou Kristelovou bude 26. ledna moderovat televizní přenos soutěže Eurosong a pravidelně jej budeme vídat v nově zakoupeném formátu Kviz Taxi. Každý víkend bude dávat otázky lidem, kteří nasednou do taxíku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám