Hlavní obsah

Dům podle Petra Poláčka ze Superstar

Právo, Zdeněk Smíšek
PRAHA

Zpěvák Petr Poláček svoji bytovou otázku vyřešil rázně. Postavil dům, kde i nadále bydlí s maminkou, a nebýt peněz odlétajících za hypotékou, nic jim tam nechybí. Jsou šťastnější, než když platili nájem v neratovickém paneláku, kde jim dříve podnikový byt nepatřil.

Článek

Věrní čtenáři si možná pamatují minulou návštěvu Domu & bydlení u Poláčků. Tehdy se nám svěřili se sny a plány. Nyní bylo velmi milé vidět jejich realizaci a spokojené hostitele. Nejenže jsou ve svém, ale bydlí na kraji vesnice v domě s hezkým pozemkem (s budoucí zahradou) a ještě se přiblížili ku Praze.

„Už jsme Praha-východ,“ směje se nový obyvatel Zlonína u Líbeznic. Což má svůj význam hlavně pro něj, protože pravidelně účinkuje také v muzikálech Tři mušketýři (Palác Hybernia) a Angelika (Divadlo Broadway).

„Svoji kapelu si nedržím, ale jezdím na vystoupení s kamarádem kytaristou Milošem Knopem. Spolupracuje se mnou i na připravované, už třetí, desce. Moje texty budou v angličtině a chci ji vydat v Itálii, kde nyní sestra zpívá a žije s přítelem, který má kontakty na tamní hudební firmy. Nahrávat ale budu tady, protože je to pořád levnější než za eura,“ vysvětluje finalista první řady soutěže hledající v Česku Superstar. Z faktu, že se mu koníček stal profesí, nepřestává mít radost.

Zadní vrátka připravena

„Mám rád čisté linie a střídmost. V obývacím pokoji stačí sedačka, televize a stolek. Ani na úplné zařízení nespěcháme a věci dokupujeme postupně tak, jak se nám líbí a vycházejí nám peníze. Ještě nějaká ta modernější dekorace a dost. Zbytečné kusy nábytku nechci. Navíc je tu dost úložného prostoru,“ dokončuje inventarizaci Petr a s maminkou se u kuchyňského stolu shodují, že jsou hlavně rádi, že mají za sebou stavební práce i především to, co jim předcházelo. „Nejvíc času věnovala vyřizování papírů kolem stavby mamka. Jednak jsem neměl tolik času a navíc tomu opravdu nerozumím,“ chválí maminku Petr. Ta hned dodává, že z toho úřadování byla kolikrát sama na prášky.

:. Barevná kuchyňská linka elegantně doplňuje celý prostor.foto: Právo

„Je mi třiadvacet a mám kde bydlet. Peníze dáváme do svého. To je super,“ pochvaluje si pán domu. Maminka tu má v přízemí svůj pokoj, vlastně i s předpokojem a koupelnou. Petr kraluje v podkroví.

Dům je typizovaný projekt sestavený z omítnutých panelů. Snaha postavit rychle se naplnila. Půdorys se čtvercovou základnou jen vzhledem k dispozici okolí a vlastní parcely celý přetočili, takže do domu se vstupuje jednoduchými dveřmi a francouzské dveře na budoucí terásku jsou orientovány do zahrady za domem. Z balkonu je výhled do polí, kde by se stavět už nemělo. Sousedy tak mají blízko vlastně jen ze dvou stran a plot na konci dlouhého pozemku je odděluje od místní hospody („Budu si tam muset udělat vrátka,“ směje se zpěvák, který si, jako perspektivní rocker, na pivu rád pochutná).

Dvougenerační dům

„V projektu jsme zrušili ještě jedny dveře z obývacího pokoje, aby mámě neubíraly místo a klid v jejím pokoji, do kterého vstupuje přes malou místnůstku, kde měl být původně sprchový kout. Ale tam jsme posunuli příčku a udělali tak menší koupelnu,“ potvrzuje spokojenost s projektem typového domu Petr.

:. V obývacím pokoji chybí ještě krb, ale vstup na zahradu se již osvědčil.foto: Právo

„Vybírat zařízení a vybavení, to bylo něco pro mne... Nebaví mě to! Ale zase vím, co se mi líbí. Chození po krámech nesnáším. Dost mi pomohla bývalá přítelkyně, která měla cit pro interiérové věci.“ S rozchodem se vyrovnal a v novém domě mu s maminkou nic nechybí. „Zatím jsem sólo - partyboy,“ směje se Petr a služby seznamky se zjevně využít nechystá.

„Toto místo jsme našli na internetu a brzy jsme vysledovali, že pozemky jsou ze dne na den dražší. Tak jsme si řekli: A dost, jdeme do toho. Nějaký čas utekl, než se tu mohlo začít stavět. Vodu brali zedníci z ná -drže, elektriku jsme si půjčovali z hospody... Nic tady nebylo,“ vrací se k rušným dnům paní Poláčková.

Kocour zahradníkem

„Nastěhovali jsme se v březnu a pořád ještě zařizujeme, takže uspořádání zahrady teprve plánujeme. Určitě tam bude nějaký altánek. Už vím, že vysekáme jenom staré křoví na hranici pozemku a staré stromořadí zachováme. Děsí mě vybudování plotu. Parcela má osm set metrů. Zastavěna není ani polovina. Většina plochy bude pokryta trávníkem. Hlavně aby vydržely dobré sousedské vztahy! V hospodě jsem se už skamarádil. Náš kocour s kocourem z hospody taky. Jediný, na co si nezvyknu je, že nám kocour nosí ulovené myši. To fakt nemusím. Přišel s námi z paneláku, ale lovecké pudy se v něm probudily velmi rychle. Tak mu říkám: kocoure díky, ale fakt si nedám.“

V interiéru je už teď hezky. A jak naši hostitelé dospěli k barevnému vyladění, včetně využití moderní šedé na velké ploše stěn v obývacím pokoji? „Máma napřed šedou nechtěla.“ „To je pravda, ale pak jsem si uvědomila, že krb bude s bílou omítkou a také jsem to viděla v nějakém časopise. No, vlastně možná i ve vašem. Taky jsme věděli, že kuchyň bude červená, takže prostor rozsvítí a bude hezky kontrastovat.“ „Kdyby bylo úplně po mém, tak to tu udělám kosmický. Barák Lennyho Krawitze, to je ta pravá šedivá... A obrovské finance,“ neztrácí klukovský úsměv Petr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám