Hlavní obsah

Hana Zagorová je s novým bytem stále spokojena

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větší obytný prostor, podzemní garáž u výtahu, recepce, čistota v celém domě a jeho nejbližším okolí i lepší ovzduší se spoustou slunce. To vše v mezonetovém apartmánu pod střechou nového bytového domu v Podolí. Takové jsou důvody, proč se Hana Zagorová se Štefanem Margitou přestěhovali z půdního bytu na Vinohradech.

Článek

Po prvním přespání na nové adrese prý už naše hostitelka věděla, že udělala dobře, když vzala manželovu myšlenku na přestěhování do nového za svou. "Velmi rychle jsem si zvykla, jak je úžasné - zejména za deště - sjet výtahem do garáže k autu. Odjet na nákup a ten si pak přivézt na vozíku až k bytu. Nejsem moc neskromný člověk, ale po tomto jsem opravdu toužila. A zvykla si okamžitě."

Balíček s mašličkou

"Když Štefan přišel poprvé s nápadem na stěhování, myslela jsem si, že se zbláznil. Nikdy jsem nepočítala s tím, že bych Vinohrady opouštěla. Ale pro stěhování hrálo třeba i problematické parkování, navíc celý dům chátral. Nicméně jsem se s tou představou smiřovala opravdu půl roku. Jsem v těchto věcech dost konzervativní. A také si musím vždycky všechno vyžrat do posledního drobku. Pak už jsem zase v naprosté pohodě. Teď už vím, jak mi tady svědčí i po zdravotní stránce a minulý domov je jen hezká vzpomínka v balíčku s mašličkou," pochvaluje si současnost Hana Zagorová.

Schodiště se skleněným zábradlím působí velmi vzdušně. Foto Právo/Václav Jirsa

Luxusní apartmán upřednostňující moderní design nepostrádá útulnou atmosféru a zjevně se sem podařilo přenést část kouzla z minulého bytu. "Věřím, že někomu by se u nás mohlo hodně líbit nebo taky hodně nelíbit. Jestli se vám zdá, že je to tu hezky skloubené, tak mě to těší, protože my si to myslíme také. Zvolili jsme opravdu moderní design, takže jsme ani nepřeváželi mnoho nábytku. V podstatě jsme začali nový život. Nové prostředí nám dodalo další impuls a já se opravdu cítím jako znovuzrozená."

Inspirativní dolaďování

Svoji paní Štefan Margita přivedl na místo příštího domova v době, kdy tam ještě byla jen díra v zemi. "I tentokrát jsem tedy mohla mluvit do stavby každé příčky a bylo to inspirující. Celý dům projektoval pan architekt Hájek a my jsme se s ním dohodli i na spolupráci v bytě. Když jsme si něco vymysleli, tak on nám k tomu řekl odborný názor. Navíc věřím tomu, že vždy jde všechno nějakým způsobem uskutečnit."

Hana Zagorová i její manžel Štefan Margita mají rádi moderní design Foto Právo/Václav Jirsa

A tak podlahu v prvním podlaží apartmánu zdobí bambusové parkety. Jsou tak příjemné na pohled i dotek, že je jim tzv. odpuštěna jejich měkkost. Udělat v nich rýhu podpatkem by asi nebyl problém, ale interiér nepřehlédnutelně zútulňují a zateplují. Rodinná diskuse o dolaďování detailů prý také probíhala báječně.

 "Nemáme rádi sterilní domácnosti. Byt se má vybydlet. Oba máme na bydlení stejný názor. Navíc jsou tu pokoje orientovány na východ a na západ. Stejně jako na Vinohradech. A je to také vysoko. Musím mít rozhled a vidět na nebe. V přízemí bych se i bála."

Pěvec zahradníkem

Sluneční pohoda nahrává i tomu, aby se na terasách po obou stranách dařilo rostlinám v mnoha osázených květnících. Včetně vzrostlé borovice. O rostliny se občas přicházejí postarat profesionální zahradníci, vzhledem k časové zaneprázdněnosti majitelů bytu, je jejich pomoc nezbytná. 

Klidné chvíle doma vítají oba manželé. "Opravdu často balíme kufry a žijeme v hotelích nebo v pronajatých bytech." Krb je dalším dokladem, že zde má pohoda domova přednost před studenou okázalostí. "Jsem na krb zvyklá i z vinohradského bytu. Ale tamten kouřil, tento nekouří."

I krb je pojat velmi současným způsobem. Foto Právo/Václav Jirsa

Moderní krbová vložka zabudovaná do stěny ozvláštňuje roh předělující obývací prostor s posezením od jídelny a kuchyně. V době předvánoční je čas nejen na posezení u otevřeného ohně, ale i na proměny interiéru.

"Štefan by nejraději vytvářel vánoční atmosféru od listopadu. Už jsme tu měli i tři vánoční stromky. Také po celé terase rozvěšuje elektrické svíčky, které já až tak ráda nemám. Ale má-li být blikající balkón tím nejhorším v životě, tak je to pohoda. Náš byt doznává opravdu velkých změn a moc se tím bavíme," konstatuje s úsměvem Hana Zagorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám