Hlavní obsah

Zcela nevyhovující paneláková kuchyň dostala po rekonstrukci moderní barevný vzhled

Čím větší výběr máme, tím bývá rozhodování obtížnější. Vybrat si novou kuchyň není dnes opravdu nic snadného. Celkové pojetí, materiál, barevnost, uspořádání, spotřebiče – našli bychom určitě ještě další nezbytné otázky, které vás budou zaměstnávat. V každém případě bychom měli své představy, po poradě s odborníky, dokázat dotáhnout do konce.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Kuchyň po rekonstrukci

Článek

Výběr nové kuchyňské sestavy byste neměli v žádném případě uspěchat. K tomu, aby nové vybavení nezklamalo ani nejnáročnější, je důležité, aby odpovídalo rozměrům a tvaru kuchyně. Již před nákupem musíte mít proto dobře promyšleno, kde bude varná, mycí, pracovní část, jaké umístění spotřebičů je pro vás nejvýhodnější. Při tom hrají důležitou úlohu například i takové skutečnosti, zda šéfkuchařka, či šéfkuchař je levák nebo pravák.

Designem by kuchyňská sestava neměla korespondovat pouze s jídelním koutem, ale i stylem vybavení ostatních místností. Důležité je také odvětrání, a to především v nových kuchyních, neboť jsou často propojeny s dalšími obytnými místnostmi. Proto musíme instalovat digestoř dostatečně vysoko, aby odstraňovala co nejvíce par a pachů a zároveň nepřekážela při práci.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Rozvržení před rekonstrukcí

Vybírejte s rozmyslem

Stanovte si částku, kterou můžete do nové kuchyně investovat. Podle toho pak vybírejte provedení a materiál nábytku, spotřebiče, osvětlení a další detaily. Přitom u spotřebičů platí, že je lze sice nakupovat postupně, ale myslet na ně by se mělo včas. Architekt pak počítá s přívody energie, vody a odpady. A majitel si je může nechat nainstalovat bez jakýchkoliv stavebních úprav třeba za rok. To se týká zejména myčky.

Nekopírujte staré dispozice

Největší chybou je okopírovat ty samé dispozice. Postavte si proto kuchyň správně. Začíná se dřezem, následuje vlastní pracoviště a pak varné centrum. Po jeho obou stranách musí zůstat ještě odkládací plochy. Vlevo od dřezu nejméně 20 až 30 centimetrů, vpravo kolem půl metru. Toto je varianta pro praváky, leváci postupují opačně.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Rozvržení po rekonstrukci

Na centimetrech záleží

Záleží nejen na tom, zda jste levák či pravák, ale i na výšce postavy. Pro „průměrné" lidi se výška dřezu doporučuje asi 90 až 105 centimetrů, pro sporák je to o něco méně - asi 80 centimetrů, aby bylo vidět i do hrnce na zadní plotýnce. S těmito čísly lze hýbat právě podle výšky majitele. Je-li mezi manželi velký výškový rozdíl, nechejte si v kuchyni udělat pracovní plochy dvou výšek.

Příběh paní Stanislavy

Proti paní Stanislavě se spiklo víc věcí. Po rozvodu se nastěhovala do bytu po tetě, který nutně potřeboval rekonstrukci. Jenže místo velkých plánů přišla po šestnácti letech v jednom zaměstnání výpověď. A ještě se k ní do bytu 1 + 1 po rozvodu přistěhovala dcera s malým vnoučkem.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Před rekonstrukcí

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Před rekonstrukcí

V malém bytě ve starší zástavbě v Rakovníku nebylo k hnutí. Z nevelké místnosti, kde stála čtyřicet let stará kuchyně, se rázem stal i obývák, jídelna i pracovna. Sen o lepším bydlení tak měli splnit designéři.

Hodně náročný úkol

Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák, designéři pořadu Jak se staví sen, tak měli před sebou hodně náročný úkol. Vedle místa na vaření zde paní Stanislava potřebovala mít i hodně úložného prostoru, přála si také lůžko pro příležitostné spaní.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Před rekonstrukcí

Všechny chyby na jednom místě

Nevhodně umístěný sporák zcela v rohu, notně omšelá kuchyňská linka, neuvěřitelná směska nábytku hned z období několika desetiletí, téměř neexistující osvětlení (chybělo zde dokonce i centrální stropní!) a minimum zásuvek. Výčet nedostatků by vydal na menší telefonní seznam.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Před rekonstrukcí

Kuchyně byla ještě po původní majitelce bytu. Majitelka bytu si šetřila na rekonstrukci, ztráta zaměstnání ji zastavila. Původní kuchyň sloužila i jako malý obývák a pracovna, jídelní stůl se do ní nevešel.

Dveře fungují jako stěna

Autoři proměny tak začali jako u většiny proměn stržením starého PVC i nevkusných starých obkladaček u kuchyňské linky. Musela se předělat elektroinstalace, přidat hned několik zásuvek a opravit strop. Ten totiž tvořil jen holý beton natřený bílou barvou. Vyměnit se musely i dvoje dveře, jejichž vzhled odpovídal jejich věku. Radiátor stačilo natřít bílou barvou.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Čelní plochy úložných skříní oživily vyfrézované drážky a obrázky v červených rámečcích. Dveře pak fungují jako stěna.

Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák se rozhodli oživit interiér červenou. Červená barva jako akcent se objevila i na doplňcích, červené mozaice mezi vinylovou podlahou skříňkami nebo na tapetách.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Osvětlení přispělo k celkovému vyznění

Dostatečné osvětlení kuchyni také prospělo. Volbu kulatého stolku a bílých plastových židlí zdůvodnili designéři přítomností batolete, ale svou roli patrně sehrály i finance.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Lůžko pro příležitostné spaní

Autoři proměny vyhověli paní Stanislavě i s lůžkem pro příležitostné spaní. Do pokoje umístili rozkládací křeslo. Krátký pohled do vedlejší nevelké ložnice totiž prozradil, že matka s dcerou a vnoučetem spí na palandě. Designéři nechali vyměnit i dveře. Při předávání hotové rekonstrukce došlo i na slzy.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Poděkování od obou žen patřilo všem, kteří se na proměně podíleli. V jejich životní situaci by si obě podobnou proměnu mohly jen těžko dovolit.

Náklady

Stavební a ostatní práce 66 200 Kč

Kuchyňský a ostatní nábytek 105 250 Kč

Spotřebiče 18 000 Kč

Osvětlení 24 400 Kč

Doplňky a dekorace 25 196 Kč

Celkem 239 046 Kč

Nábytek na míru

Především však navrhli sestavu kuchyňského nábytku a skříní v bílém laminu, která využívá každý volný centimetr jako úložný prostor. A to aniž by zahltila pokoj zbytečným objemem.

Do malých místností se nábytek na míru většinou vyplatí, v tomto případě byl zcela nezbytný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám