Hlavní obsah

Zázrak na malém prostoru panelového bytu, vznikl pokoj navíc

Panelákové byty neoplývají zrovna velkým prostorem. S rozrůstající se rodinou se v nich rozrůstají i požadavky na místo. V podobné situaci se ocitla i majitelka jednoho pražského bytu.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Majitelka rekonstruovaného bytu upřednostnila větší prostor v obývacím pokoji a kuchyni.

Článek

V původním stavu byl byt řešen jako 2+1 s malou koupelnou. Bytové jádro je bohužel sevřeno z jedné strany nosným panelem, což varianty řešení omezuje.

Požadavkem majitelů bylo vyřešit byt jako 3+kk, pohodlně pro tříčlennou rodinu a ponechat oddělené WC s koupelnou.

Jedinou možností, jak získat pokoj navíc, bylo přesunout kuchyň do obývacího pokoje a z bývalé kuchyně vytvořit menší ložnici. Hlavním úkolem tedy bylo vyřešit koupelnu, toaletu a obývací pokoj.

„Připravili jsme několik variant odstupňovaných podle složitosti zásahu. V té nejradikálnější byla toaleta, případně koupelna, přesunuta za nosný panel, směrem do obývacího pokoje,” popisuje úvodní práce na projektu architektka Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Nakonec ale majitelka upřednostnila větší prostor v obývacím pokoji a kuchyni a koupelna zůstala minimalistická.

Funkční bydlení pro rodinu s dětmi může vzniknout i na malém prostoru

Bydlení

Byt prošel kompletní rekonstrukcí. Nejprve se vyzdila nová dispozice, následně se provedly veškeré nové instalace. Majitelka si přála světlý vzdušný prostor. Sjednocujícím prvkem je vinylová podlaha v dekoru dubu.

„Kuchyňská linka je z vysokotlakých laminátů v dekoru bílé a dubu. Základní hmota je bílá, dubová je pracovní deska a mělčí skříňky. Využili jsme celou výšku místnosti a osadili i druhou řadu horních skříněk,” říká Martin Kouba, který má v rodinné firmě na starosti výrobu nábytku.

Mezi skříňkami je velkoformátový obklad, stejný jako v koupelně. Pracovní plocha je osvětlena výkonnými LED pásky. Nad částí, volně v prostoru, je designové svítidlo.

Unikátní design malého pražského bytu odráží záliby majitele

Bydlení

„V koupelně jsme použili velkoformátový obklad. Základ je v nenápadné smetanové barvě. K němu si majitelka vybrala krásný výrazný dekor, ten jsme použili na dlažbu a do sprchového koutu,” doplňuje informace architektka.

V koupelně je zásadní úložný prostor. Vznikla proto skříňka v nice nad pračkou a zapuštěná skříňka za zrcadlem. Dveře jsou bílé, prosklené, propouštějí dostatek světla do chodby. Vestavěné skříně v chodbě jsou z bílého laminátu, aby co nejméně rušily.

Slovo architektky

„Po dokončení studií na pražském ČVUT se zaměřuji na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuji v rodinné firmě.”

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám