Hlavní obsah

Zažijte andělský spánek v designových postelích

Novinky, Kamila Mouchová

Poklidný spánek není jen nutností, kterou naše tělo vyžaduje, ale pro většinu z nás také požitkem. Velký díl na kvalitě a délce našeho odpočinku tvoří samotné místo, kde spíme. Přinášíme vám proto ukázky designových postelí, ve kterých se snoubí extravagance s romantikou.

Článek

Současná postelová móda se snaží v drtivé většině kombinovat netradiční vzhled s kvalitou. Po dlouhém pracovním dni je pro naše tělo velmi důležité, aby mohlo ve spánku dobře zregenerovat. Kromě pohodlných a zdravotních matrací, má na snění většiny z nás lví podíl i prostředí, kde uleháme. A to je chvíle pro bytové designéry.

V dnešní době vítězí při výrobě lůžek přírodní materiály jako například borovicové či bukové dřevo, koňské žíně, vlna (ovčí, kašmír) a bavlna. Jejich hlavní výhoda spočívá v prodyšnosti a schopnosti zachovat optimální teplotu.

Často se však používají i kovové konstrukce, které lépe prospějí chladnějším interiérům.

Stejně tak jako materiály postelí jsou rozmanité i jejich tvary. Můžeme se setkat nejen s klasickými obdélníky, ale i s kruhovými modely nebo s vysokými konstrukcemi s romantickými, ale zároveň praktickými závěsy. Další variantou jsou masivní postele s vysokým čelem.

Nepříliš obvyklé kulaté postele musí být dobře zasazeny do prostoru a nejlépe s ním být v barevné harmonii.  Aby v místnosti působily přirozeně,  vyžadují také více prostoru než klasické ostré tvary. Často pomýšlí tvůrci i na zábavu před spaním, a proto k postelím instalují držáky na televizní obrazovky.

Návrháři pracují s obrovskou barevnou škálou, která by se ideálně měla snoubit s doplňky jako jsou povlaky, závěsy, zrcadla, obrazy, lampy nebo svícny, které jsou oblíbenými doplňky u velkých zámeckých ložnic. Nestaví se však ani proti jednobarevným variacím, a to dokonce rovnou celočerným postelím.

Zásadní při výběru postele jsou její rozměry.  Minimální šířka pro jednu osobu by se měla pohybovat kolem 90 cm a délka okolo dvou metrů, ale jak je všem spáčům známo: čím širší, tím lepší.

Výška postele od podlahy by měla činit minimálně 25 cm, ale standard se pohybuje v rozmezí 40 - 45 cm. Ale slova design a standard nejsou velcí přátelé. Rozměr postele, který si vybereme, nakonec záleží pouze na našem vkusu, popřípadě věku.

Reklama

Související témata:

Související články

Okna ozdobí garnýže a záclonové tyče

Garnýže a záclonové tyče slouží k zavěšení záclon a závěsů, které dekorují okno. Lze je uchytit buď na strop, nebo na stěnu, prodávají se v mnoha tvarech,...

Výběr článků

Načítám