Hlavní obsah

Zachovat původní prvky a přidat trochu retro stylu, přáli si majitelé bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé navštíveného bytu žijí v domě, který byl postaven ve 30. letech 20. století. Přáli si, aby to bylo po rekonstrukci jejich bytu vidět. I proto ponechali autoři původní dispozici bytu s oddělenou kuchyní v severní části bytu.

Foto: Hogo Fogo Foto a časopis Bydlení mezi panely

V celém bytě na vás dýchne minulost v podobě repasovaných dubových parket.

Článek

„V celém bytě na vás dýchne minulost v podobě repasovaných dubových parket, kombinace nových kusů nábytku a jejich repasovaných starších kolegů tak patří k hlavním bodům koncepce celé rekonstrukce,” uvádí na začátek autorka projektu a členka společnosti Czech Deco Team Andrea Jandová ze studia JA interiéry.

Do poměrně úzké kuchyně s oddělenou spíží se vešlo vše, co je dnes pro moderní vaření potřeba.

Nábytek v odstínu světle šedé a především prosklení horních skřínek evokuje retro styl. Bílé skleněné svítidlo nad jídelním stolem v bytě zůstalo po původních majitelích.

„Dodali jsme mu jen nový černý textilní kabel, porcelánovou objímku a svítidlo svými tvary do interiéru krásně zapadlo. Originální autorský jídelní stůl s bílo šedým retro vzorem je ukotven do zdi, aby byl daný prostor co nejlépe využitý. Stůl se tak využívá především na snídaně a rychlé večeře po návratu z práce,” dodává designérka.

Knihovna na míru

Hlavní obytný prostor je rozdělen na zónu jídelní a zónu obývací s kontrastní červenou rohovou sedací soupravou. Celou jednu stěnu pokoje pokrývá tapeta s výrazným retro vzorem v jemných béžových odstínech.

Knihovna v kombinaci bílé a dekoru dubového dřeva s uzavřenými boxy a dalšími úložnými prostory v její spodní části je vytvořena na míru, zahrnuje i bar.

Jak proměnit i malý prostor v ideální čtenářský koutek? Zkuste falešné knihovny

Tipy a trendy

Masivní rozkládací dubový stůl pro případnou větší společnost je odlehčen koženkovými židlemi s kovovým podnožím připomínajícím populární chromový trubkový nábytek z první poloviny 20. století. Televizní skřínka je rovněž truhlářským výrobkem na míru odpovídajícím požadavkům klienta na umístění audio a TV sestavy.

Na stěnách visí fotografie z cest majitelů v jednoduchých rámech s paspartou. Ve velkorysém obývacím pokoji se našel prostor i pro moderní krbová kamna.

Dětský pokoj pro dva malé piráty má i moře vytvořené ze dvou pruhů horizontálně položených tapet značky Lavmi. Letiště pod postelí slouží nejen jako záchranná síť v případě pádu z postele, ale i ke hraní a odpočinku během dne.

„Houpacího slona jsme našli na půdě. Dali jsme mu jen nový stylový nátěr a hračka tak ožila pro další generaci. To je jedna z věcí, kterou mám na této práci opravdu ráda,” říká autorka rekonstrukce.

Slovo designérky

„Za nedílnou součást designu interiéru považuji zeleň v jakékoli podobě a snažím se tak vždy začlenit rostliny do autorského nábytku, umisťuji je do nevšedních míst, nádob i kompozic. Zkrátka dostanu zeleň i do prostor, kde pro ni zdánlivě není místo,” poznamenává designérka.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám