Hlavní obsah

V New Yorku se představuje český architektonický kubismus

Český architektonický kubismus byl jen krátkou epizodou v dějinách architektury, zato ale zcela unikátní, která nemá ve světě obdoby. Výstava připravená pražskou galerií Jaroslava Fragnera popisující pouhých 15 dochovaných kubistických staveb poutá už tři roky pozornost světové odborné veřejnosti. Po zastávkách v evropských metropolích ji má od minulého týdne možnost zhlédnout také newyorské publikum.

Foto: Novinky

Kubistický Dům u Černé matky boží patří k chloubám české architektury.

Článek

"Možná je výstava proto tak úspěšná, že ukazuje jednu z epoch, kdy čeští architekti mohli promluvit do světové architektury a vytvořit něco zcela originálního, byť kubismus příliš úspěšný nebyl," řekl při vernisáži v České národní budově na Manhattanu historik architektury Zdeněk Lukeš.

Kubistické stavby vznikly během pouhých čtyř let v období 1911 až 1914. Tento ojedinělý styl označovaný ve své době za naprosto bláznivý a nepraktický, dozníval ještě po první světové válce, ale skončil jako slepá odbočka vývoje architektury. Dnes je považovaný za raritu, za níž do České republiky míří milovníci architektury z celého světa.

:. Kubistická vila od Josefa Chochola na Vyšehradě.foto: Profimedia

K nejznámějším kubistickým stavbám patří pražský Dům u černé Matky Boží architekta Josefa Gočára, čtvero domů na pražském Vyšehradě z ateliéru Josefa Chochola, Dům Diamant na rohu Spálené a Lazarské ulice v Praze architekta Emila Králíčka, ale i Gočárova lázeňská budova v Bohdanči nebo vily v Jičíně a Pelhřimově, které postavil otec českého architektonického kubismu Pavel Janák.

:. Pohled na kubistický interiér. Foto: Grand Café Orient

 Americké veřejnosti může výstava podle newyorské historičky umění, pravnučky prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Charlotty Kotíkové ukázat "absolutně unikátní moment v historii architektury". Velmi ji zaujalo, že na vernisáži a přednášce Zdeňka Lukeše převažovalo nad českými krajany americké publikum. "Vím, že se to dál roznese, na výstavu se přijde podívat mnoho lidí, kteří se tak poučí o české kultuře. Američané jsou velmi zvídaví, pozitivní a rádi se poučí," řekla.

:. Gočárova lázeňská vila v Bohdanči. Foto: Léčebné lázně Bohdaneč

Výstava, která z New Yorku zamíří do Helsinek, Tokia a Madridu, zachycuje architektonická díla na černobílých fotografiích Ester Havlové. Expozici doplňují plány a skici budov, návrhy kubistického nábytku a kopie českého kubistického porcelánu z dílny Pavla Janáka. V galerii Českého centra v národní budově bude otevřená do poloviny března.

Reklama

Související témata:

Související články

Interiér v kubistickém stylu si zamilujete

Kubismus, styl doby první republiky, si někteří z nás stále ještě jasně vybavují ze školy. Proč? Je to jedinečný styl, kterému je vlastní zcela osobité...

Výběr článků

Načítám