Hlavní obsah

Unikátní kubistický dům v centru Prahy má nového nájemce

– PRAHA

Sedm měsíců trvalo výběrové řízení na nového nájemce části prostor v jedné z nejkrásnějších kubistických staveb v Domě U Černé Matky boží. Za čtvrtletní pronájem unikátních prostor v centru Prahy firma zaplatí 960 tisíc korun a 125 tisíc korun zálohy na provozní náklady. Od roku 2009 se může nájemné podle smlouvy zvýšit.

Foto: Novinky

Kubistický Dům u Černé matky boží patří k chloubám české architektury.

Článek

Vítězem se stala firma Mestra House, která prodává oblečení. Smlouvu získala na osm let a otevřít by měla 1. ledna 2008. Do konce roku ale bude nájemce platit za nájem korunu měsíčně a upraví za to své získané prostory.

V Domě U Černé Matky boží, který postavil v roce 1912 Josef Gočár jako obchodní dům, je muzeum českého kubismu. V přízemí je prodejna replik uměleckých předmětů, v druhé části bylo knihkupectví. Jeho provozovatel odešel kvůli vysokému nájmu a ministerstvo kultury, jež dům prostřednictvím Státního fondu kultury spravuje, vypsalo již v dubnu na toto místo výběrové řízení. Knihkupec platil měsíčně přibližně 250 tisíc korun.

Mluvčí ministerstva kultury uvedla, že Státní fond kultury při vyhodnocování nabídek měl společně s Národní galerií na zřeteli nejen výběr finančně stabilního partnera, který bude garantovat bezproblémový pronájem prostor včetně příslušných plateb, ale i činnost, která nebude svým zaměřením ohrožovat ani znevažovat prostor cenného objektu.

Kubistický dům patří Státnímu fondu kultury a ministerstvu financí. Fond dluží státu miliony korun, které obdržel na úhradu ztrát z České lotynky. Kubistický dům spolu s palácem U hybernů ministerstvo kultury kvůli rozjezdu loterie zastavilo. Peníze z pronájmu prostor v kubistickém domě jsou jedny z mála zdrojů fondu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlet jako Jiří z Poděbrad

Čtyři roky trvala rekonstrukce unikátního Domu pánů z Kuštátu a Poděbrad v Řetězové ulici v centru Prahy. Dům, kde pobýval český král Jiří z Poděbrad, bude...

Výběr článků

Načítám