Hlavní obsah

Umakartové jádro je minulostí, byt pro mladého muže dostal úložný prostor navíc i barvy

Mladý muž se po studiu na vysoké škole rozhodl rekonstruovat úplně od základů malý pražský byt 3+1 v panelové domě. V předrevolučním panelákovém bytě bylo ještě původní umakartové jádro. Jeho vybouráním architekti dostali základní rozměr v prostoru, od kterého se dostali na rozměry kuchyně na jedné straně a koupelny na straně druhé.

Foto: Studio Evalofa a časopis Bydlení mezi panely

Původní zařízení bytu nahradily moderní lamináty a vinylová podlaha.

Článek

V nové půdorysném řešení architekti přesunuli toaletu do prostoru velké předsíně, kde i pak mohla zůstat komora jako další úložný prostor. Z původní dispozice bytu tak zůstaly pouze dvě ložnice.

Základní dispozice kuchyně vždy vychází z přístupu ke stoupačkám. V době nastěhování necítil majitel potřebu do bytu umisťovat jídelní stůl. Z toho vznikla i dispozice obývacího pokoje. Mezi kratší stěnou s televizí a kuchyní zůstal delší prostor na jídelní stůl, k jehož umístění v budoucnosti určitě dojde.

„Barevné kombinace vždy vyjadřují osobnost klienta. V tomto případě akčního mladého muže. Mezi pány oblíbené tmavé dřevo jsem doplnila oranžovou. Stejnou barevnou kombinaci jsme použili jak v obývacím pokoji s kuchyní, tak také v koupelně a na toaletě. Tam jsme vybrali takovou řadu obkladů, která nám umožnila vytvořit zajímavé vzory. Oranžová barva tak spojuje všechny společné prostory v bytě. Vše jsme doladili světlým dekorem dřeva na nových moderních dveřích a podlaze,” poznamenává architektka Eva Lövenhöferová ze studia Evalofa.

V době nastěhování nebylo nutné vyrábět mnoho nábytku. Stejně jako všichni ti, kdo získali první samostatné bydlení, mnoho věcí mladý muž neměl. Architekti nechali nicméně v pokojích i chodbě dostatek místa tak, aby bylo možné první zařízení doplnit později knihovnou, velkou skříní nebo komodou na drobnosti v předsíni.

Dominantou moderního interiéru se staly renesanční malované stropy

Tipy a trendy

Původní zařízení bytu, starou kuchyňskou linku a linoleum neurčité barvy na podlaze, nahradily moderní lamináty a vinylová podlaha. Nábytek vyrobil na míru truhlář.

„Je to jediné řešení, které klientům doporučuji, protože jen truhlář dokáže splnit specifické požadavky na vybavení skříní, rozměry a může nám nabídnout neomezené množství odstínů dřevodekorů a barev,” říká architektka. Obklady a dlažby jsou od českého výrobce.

Panelový byt po rekonstrukci slouží již třetí generaci majitelů

Bydlení

V případě projektu, kde se bourá vše a staví se úplně od základů, není možné zapomenout na doladění osvětlení.

V obývacím pokoji jsou kromě tradičního přisazeného stropního světla i bodovky vsazené do sádrokartonového kastlíku, který je součástí stěny s televizí. Kabely od televize jsou, v tomto případě, protaženy za obkladovou desku. Je to jednodušší řešení než sekat do betonové zdi a jistě lepší řešení než nechat kabely na očích.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám