Hlavní obsah

Umakartová koupelna potřebovala zásadní rekonstrukci

Manželé a současně majitelé bytu 3+1 na pražském sídlišti Chodov byli rozhodnuti, že jejich umakartová koupelna již potřebuje provést zásadní rekonstrukci, ale nemohli se shodnout, zda má v nové koupelně být vana, či sprchový kout.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (9x)

Nové barevné provedení koupelny

Článek

Zadání majitelů bylo jasné, chtěli si dopřát větší prostor v koupelně, kam by se vešla jak vana, tak i sprchový kout, proto se obrátili na společnost Nabastav s požadavkem vyřešit prostor účelně a k obrazu svému.

Ložnice se stala na dobu rekonstrukce skladištěm

Byt je situován ve třetím patře panelového bytového domu, který kromě výměny oken zatím žádnou zásadní stavební úpravou od svého postavení neprošel.

V samotném bytě došlo před časem k úpravě povrchů v ložnici, což spočívalo ve vyštukování stěn a položení nové podlahy.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Bourané příčky

Vzhledem k faktu, že majitelé potřebovali po dobu rekonstrukce někam uložit nábytek a veškeré osobní věci z celého bytu, nabízelo se toto vše uskladnit do již částečně zrekonstruované ložnice, která se následně zajistila proti vnikání stavebního prachu.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Místo pro posuvné dveře

Prostor koupelny nebyl dostatečně velký, aby se tam pohodlně vešla vana i sprchový kout, bylo tedy nutné obětovat prostor sousedící komory.

Došlo k vybourání umakartového jádra včetně souvisejících rozvodů a současně byla vybourána i čelní zděná stěna, kterou bylo nutné vyzdít znovu a v patřičné tloušťce, aby se do ní mohla umístit stavební pouzdra pro posuvné dveře, které zásadně ušetří místo v malé vstupní chodbě.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Vešla se i požadovaná vana

„V této upravené dispozici již bylo možné pohodlně do koupelny osadit vanu tradičního obdélníkového tvaru, sprchový kout tvořený liniovým odtokovým žlabem ve spádovaném povrchu z dlažby a se skleněnou sprchovou zástěnou, dále pračku a umyvadlo," popisuje Martin Klíma z realizační společnosti.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Prosvětlovací okno v příčce

Specifickým požadavkem majitelů bylo umístění prosvětlovacího okna v příčce mezi kuchyní a koupelnou, které má neprůhlednou výplň, ale přivádí do koupelny příjemné denní světlo z kuchyně. Vzhledem k faktu, že je toto okno i otevíravé, může sloužit i jako okno podávací.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Podobkladová dvířka splývají s okolním obkladem

Původní ocelové zárubně do obytných místností byly vyřezány a začištěny, aby bylo možné osadit je obložkovými zárubněmi s novými dveřmi. Nové příčky byly vyzděny z plynosilikátových tvárnic.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

WC bylo použito závěsné a přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou nad splachovacím modulem, je zajištěn podobkladovými dvířky, která pohledově splývají s okolním obkladem.

Klíčové řešení proti vzniku trhlin

„V kuchyni bylo nutné provést vodovodní instalace pro kuchyňskou linku včetně kompletně nové plynové přípojky pro varnou desku. Původní rozvody elektroinstalace byly v celém bytě kompletně vyměněny, nad vstupními dveřmi byla osazena nová bytová rozvodnice s jisticími prvky. Po rozvodech elektroinstalací byly začištěny drážky, původní malby oškrábány a byla provedena vyrovnávací stěrka s lokální aplikací vyztužující sklotextilní síťoviny, což je klíčové řešení proti vzniku trhlin, a teprve poté je celý povrch vyštukován," konstatuje Klíma.

V podhledu byla osazena LED svítidla

Strop v koupelně a na WC byl opatřen sádrokartonovým podhledem, který umožnil osazení zapuštěných LED svítidel, a současně byl prostor nad pohledem využit pro vedení elektroinstalací do kuchyně, což nejen ušetří sekání drážek do stěn a stropů, ale zkrátí také celkovou délku vedení.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Podlaha z lepených vinylových dílců

Obklady v koupelně zvolili majitelé ze série Fresh ve formátu 20x50 cm v zeleno-bílé kombinaci s doplňky ve formě listely a dekorů, na WC je použita stejná skladba i série obkladů, jen byla zvolena oranžovo-bílá kombinace.

Dlažba je použita též ze série Fresh ve formátu 33,3x33,3 cm v koupelně v zelené a na WC v oranžové variantě.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Prostor chodby je vydlážděn dlažbou Khadi beige ve formátu 50x50 cm. Povrch podlahy obývacího pokoje a kuchyně byl zbaven zbytků lepidla na podkladu, byla provedena nivelace podkladu a položena podlaha z lepených vinylových dílců Thermofix se soklovými lištami.

Povrch dveří z CPL laminátu

Dveře do koupelny a WC jsou posuvné, do ostatních částí bytu jsou tradičně otevíravé s obložkovými zárubněmi, povrch dveří byl použit z CPL laminátu s dekorem ořech, jehož odolnost předčí všechny tradiční materiály.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vstupní dveře byly nahrazeny novými ve třetí bezpečnostní třídě s vlastní certifikovanou ocelovou zárubní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám