Hlavní obsah

Startovní byt pro mladé dostal moderní tvář

Rekonstrukce bytu může být zaměřena především na zlepšení jeho technického stavu a výměnu již dosluhujících prvků za nové, moderní. U řady dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i mnoho velmi zajímavých nových řešení a dát prostoru zcela novou tvář. Ne náhodou se obě možnosti nejčastěji dotýkají koupelny, případně i kuchyně a navazujících částí bytu.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Článek

Panelové domy mohou být považovány za přežitek minulé doby, ale faktem zůstává, že v nich stále bydlí velké množství lidí. Hlavním problémem bývá hluk a špína ve společných prostorách a nedostatek místa v bytech.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Původní stav

S tím prvním se někdy nedá nic dělat, ale s nevyhovujícími dispozicemi bytu si odborná rekonstrukce dokáže vcelku hravě poradit.

Spolupráce s odborníky se vyplatí

Je na zvážení, zda se nevyplatí přizvat si ke spolupráci bytového architekta, který má s podobnými přestavbami bohaté zkušenosti. Obecně totiž existuje pouze několik základních typů bytových jader, které se stavěly v různých dobách. Zkušený architekt zná dobře také jednotlivé dispozice panelových bytů a má již i osvědčená řešení, jak se s nimi kreativně vypořádat.

Foto: Ing. arch. Tomáš Med

Původní stav

I když se na první pohled může zdát, že takové služby jsou jen výdajem navíc, ve skutečnosti vám mohou peníze ušetřit. Odborník dokáže poradit, jak docílit výrazného efektu s minimálním zásahem do současného interiéru. Někdy stačí například jen otočit umyvadlo, trochu posunout příčku, místo dlaždic vymalovat a třeba koupelna se výrazně zvětší a navíc dostane moderní podobu.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS,

Původní stav

Nedostatek místa na každém kroku

Co nás v našich bytech trápí nejvíce? Jedním z nejčastějších problémů, se kterými se v menších bytech neustále potýkáme, je nedostatek místa. Ten nás ve většině bytů provází na každém kroku.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Původní stav

V první řadě se nedostatek místa týká našeho životního prostoru, který potřebujeme mít kolem sebe pro naše domácí činnosti. Doma bychom se měli cítit v pohodě a pohodlně, proto je vhodné byt vyřešit tak, aby nám v rámci možností poskytoval maximum místa. Druhým úkolem, který musíme v rámci účelného bydlení vyřešit, je dostatek úložných prostor.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Zásadní rozhodnutí

Stejnými otázkami se zabývali David s Hankou, pro které byl malý byt v panelovém domě na pardubickém sídlišti jejich prvním samostatným bydlením. Jejich úvahy o budoucí podobě vlastního bydlení směřovaly k tomu, kolik energie a prostředků investovat do bytu, který svou velikostí není pro budoucí rodinný život příhodný.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Bylo zřejmé, že byt v původním stavu, v panelovém domě z osmdesátých let, kde jediným dotekem současnosti byla nová plastová okna, nějakou rekonstrukci opravdu potřebuje.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

"Uvědomoval jsem si, že rekonstruovat malý byt je podstatně obtížnější než upravovat velký. Právě tím, že je malý, je třeba každý metr maximálně využít," poznamenává David. “S žádostí o vypracování projektu jsme se obrátili na profesionály, kamarády z ateliéru Med Pavlík architekti. A rozhodli jsme se správně”, konstatuje Hanka.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Dvě varianty řešení

“Na počátku detailnějšího navrhování budoucí podoby jsme zpracovali dvě varianty řešení,” konstatuje ing. arch. Tomáš Med z architektonického ateliéru Med Pavlík architekti a dodává: "Jednu, která prostorné 1+1 upravila na plnohodnotné 2+kk s hlavním obytným prostorem a samostatnou ložnicí. Toto řešení ovšem předpokládalo zásah do nosného panelu, ve kterém by bylo nutné vyříznout otvor, zajistit také kompletní výměnu všech instalací a v neposlední řadě vyzdění nových příček.”

Foto: Ing. arch. Tomáš Med

První varianta

“Druhá varianta představovala umírněné řešení bez výraznějších zásahů do dispozice bytu. Spolu s předloženými prostorovými koncepty byl zpracován i rámcový odhad nákladů. Vzhledem k předpokládané době užívání bylo rozhodnuto realizovat umírněné, méně nákladné řešení,” pokračuje Tomáš Med.

Foto: Ing. arch. Tomáš Med

Nový návrh

Optické scelení bytu

Vzhledem k velikosti prostoru je koncept řešení založen na optickém scelení bytu. Toho bylo dosaženo odstraněním příčky oddělující kuchyni a chodbu a barevným i materiálovým sjednocením bytu.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

V tomto konceptu je důležitým elementem jednotná podlahová krytina probíhající celým bytem. Jako základní barva byla zvolena čistě bílá doplněná akcentem limetkově zelené barvy. Ta se objevuje nejen na bytových doplňcích, ale bylo jí pojednáno i původní umakartové jádro.

Jednoznačné funkční členění

Uspořádanému dojmu z bytu napomáhá také jednoznačné funkční členění, kdy je byt rozdělen na obytnou halu s kuchyní, obývací pokoj a pomocí japonské stěny je vymezena alkovna na spaní doplněná o úložné prostory. Samozřejmě takové řešení neposkytuje akustické oddělení od obývací části, v daném případě to však nebylo na seznamu požadavků.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

A stručné hodnocení rekonstrukce? Nízkonákladové řešení panelového bytu 1+1 vytváří startovní bydlení pro mladý pár. Úpravy byly navrženy tak, aby je bylo možné provést i svépomocí. Dispozice byla uvolněna od původního dělení nevelkého prostoru. Vzniklý prostor byl materiálově a barevně sjednocen pro vytvoření velkorysé celistvosti s výrazným jednotícím akcentem limetkově zelené barvy.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Nebojte se změn

“Nic není definitivní a ani poslední změny v bytě nejsou konečnou tečkou. Rada pro ostatní? Nebojte se změn. Každý byt, zvláště v paneláku, má určitě řadu nedostatků. Někdy je malý, jindy není vhodně řešený a podobně. Důležité ale je mít jej zařízený tak, abyste se v něm cítili dobře.”

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

”Osvědčilo se nám, nechat si některé vybavení vyrobit na zakázku. Myslím si, že v tak malých bytech je to často jediné možné řešení. Ušetřili jsme tak místo a nábytek byl přesně podle našich představ. Navzdory tomu, co se o nábytku na zakázku říká, nebyl rozdíl v ceně tak výrazný. Vliv na to měl určitě i správný výběr firmy, která uměla vyrobit kvalitně a za odpovídající cenu,” poznamenává Hanka závěrem. A David přitakává.

Vizitka
Ateliér Med Pavlík architekti je oslovován klienty se zadáním návrhu bydlení pravidelně. Často se jedná o komplexní návrh novostavby či rekonstrukce rodinných domů, případně přestavby bytů. Bydlení vnímáme jako velmi individuální záležitost, ve které nelze uplatňovat zaběhnuté postupy. Důležitá je osobnost každého klienta, jeho životní styl a způsob vnímání prostředí. Ke každému návrhu bydlení proto přistupujeme s otevřenou myslí, vedeme dialog s klienty a snažíme se vcítit do jejich potřeb. Výsledkem tak je jistá pestrost v jednotlivých návrzích, stejně jako jsou pestrá na první pohled stejná zadání.

Zaujalo nás

Vzhledem k velikosti prostoru je koncept řešení založen na optickém scelení bytu. Toho bylo dosaženo odstraněním příčky oddělujícím kuchyni a chodbu a barevným i materiálovým sjednocením bytu.

V konceptu rekonstrukce je důležitým elementem jednotná podlahová krytina probíhající celým bytem.

Jako základní barva byla zvolena čistě bílá doplněná akcentem limetkově zelené barvy. Tato barva se objevuje nejen na bytových doplňcích, ale bylo jí pojednáno i původní umakartové jádro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám