Hlavní obsah

Starší panelákový byt se přestavbou dočkal elegance i prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý, kdo bydlí ve starém bytovém domě nebo v paneláku, je s dispozičním řešením bytu nespokojený. Zatímco někteří si na tento stav zvyknou, v jiných tak dlouho hlodá nespokojenost, dokud se nepustí do komplexní přestavby, při níž se snaží dispozici bytu radikálně změnit. V dalším pokračování seriálu Proměny bytu přinášíme návrhy a možná řešení bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která se tentokrát zabývala celkovou rekonstrukcí staršího panelového bytu v Hradci Králové. Věříme, že i tentokrát v jejích návrzích najdete inspiraci pro rekonstrukci třeba právě toho vašeho bytu.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek
Dopis od Miroslava
Dobrý den, nedávno jsem zakoupil jeden starší panelový byt v Hradci Králové a chtěl bych jej radikálněji pozměnit na moderní bydlení pro mladý pár. Nápadů já i přítelkyně nemáme málo, nicméně jsme víceméně bezradní, co se týče vymyšlení celkové koncepce rekonstrukce, aby nová podoba malého bytu působila vzdušně, moderně a funkčně.
Celková plocha bytu je pouhých 54,2 metrů čtverečných, je tedy potřeba pečlivě vážit každý krok. Byt je původně dispozičně 2 + 1, v současnosti přestavěný ytongovou příčkou mezi pokojem číslo 2 a pokojem číslo 3 na 3 + 1, vzniklé místnosti jsou však velmi malé. Byt je v původním stavu, prakticky cokoliv může být pozměněno včetně samotných dispozic bytu.
Jediným neměnným místem musí zůstat nosná zeď oddělující pokoje číslo 2 a číslo 3 od kuchyně, toalety a předsíně. Co se týká našich současných představ o rekonstrukci, rozhodně bych ihned vyboural umakartové jádro a postavil novou toaletu a koupelnu. Koupelna bych rozšířil o 30 cm do kuchyně, čímž bych získal více prostoru v koupelně pro asymetrickou rohovou vanu (velmi bychom si ji přáli) a eliminoval podivný výklenek v kuchyni. Koupelnový prostor a prostor pro toaletu bychom rádi zachovali odděleně.
Pokoj číslo 2 bych v současnosti asi zařídil jako ložnici, případně ji trochu zvětšil na úkor pokoje číslo 3 posunutím ytongové příčky, který bych chtěl využívat jako pracovnu (samostatný kancelářský prostor by pro mě byl velmi vhodný, mám skutečně hodně administrativy k řešení a skladování).
Pro získání důstojnějšího obývacího prostoru v rámci možností bych asi zboural příčku a spíž mezi pokojem číslo 1 a kuchyní (vznikla by tak prostorově celkem zajímavá místnost na obývák a kuchyň dohromady). Jenomže jak s takovou dispozicí prostor účelně zařídit (zejména kuchyňský ke spokojenosti ženské polovičky osazenstva), to skutečně zatím netuším.
Pokud by ovšem námi zamýšlené řešení dispozičních změn vám připadalo jako nesmyslné, rádi uvítáme i jakýkoliv jiný komplexní návrh. Pokud jde o zařízení bytu, preferoval bych střízlivější zařízení nemasivním nábytkem moderního elegantního vzhledu, zejména bych uvítal rady týkající se barev a osvětlení. Koupelna by měla pojmout asymetrickou rohovou vanu (160 cm x 105 cm) i na úkor menšího „manévrovacího“ prostoru.
Nákladově nemám žádný limit, chtěl bych skutečně komplexní návrh na moderní bydlení funkční na dané ploše pro dva lidi, rekonstrukce může probíhat klidně pozvolna i několik měsíců podle toho, jak vyjdou peníze. Za každou případnou radu předem mnohokrát děkuji a byli bychom s přítelkyní skutečně velmi vděční za jakékoli rady. Děkuji Miroslav

Shrnutí požadavků čtenáře

  • kompletní rekonstrukce bytu v panelovém domě v Hradci Králové pro mladý pár o velikosti 54,2 m2
  • celkové koncepce rekonstrukce - nová podoba malého bytu má působit vzdušně, moderně a funkčně
  • byt je původně dispozičně 2 + 1, v současnosti přestavěný s příčkou mezi pokojem číslo 2 a pokojem číslo 3 na 3 + 1
  • byt je v původním stavu a prakticky cokoliv může být pozměněno včetně samotných dispozic bytu, jediným neměnným místem musí zůstat nosná zeď oddělující pokoje číslo 2 a číslo 3 od kuchyně, toalety a předsíně
  • požadavky na koupelnu: asymetrická rohová vana (160 x 105 cm) velikostně klidně na úkor zbylého prostoru v místnosti, wc ponechat oddělené od koupelny
  • požadavky na pokoj číslo 2: zde by si klienti přáli ložnici
  • požadavky na pokoj číslo 3: vytvořit zde plnohodnotnou pracovnu (čtenář má doma hodně administrativy)
  • přání propojit pokoj číslo 1 s kuchyní a vytvořit obývací prostor
  • barevné řešení: preferují střízlivější zařízení nemasivním nábytkem moderního elegantního vzhledu, uvítali by rady týkající se barev a osvětlení

Čtenář Miroslav nás oslovil s radou jak totálně proměnit byt v panelovém domě, který se svojí partnerkou koupil. Původní stav bytu je dispozičně 2 + 1, s příčkou mezi pokojem číslo 2 a pokojem číslo 3 na 3 + 1, vzniklé místnosti jsou však velmi malé. Byt je v původním stavu a prakticky cokoliv může být pozměněno včetně samotných dispozic bytu. Jediným neměnným místem musí zůstat nosná zeď oddělující pokoje číslo 2 a číslo 3 od kuchyně, toalety a předsíně.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce koupelnového jádra

Rekonstrukce musí začít zrušením stávajícího koupelnového jádra, které je velmi nevyhovující. Další součástí změny budou také kompletně nové podlahové krytiny v celém bytě, nové dveře a nábytkové vybavení. Zásadním požadavkem čtenářů je dimenzovat novou koupelnu tak, aby se do ní vešla rohová vana o rozměru 160 x 105 cm.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Koupelna a WC by měly zůstat odděleny. Požadavky na novou dispozici jsou kromě vytvoření klasické ložnice, kuchyně a obývacího pokoje také na pracovnu, která by měla být vhodná pro častou práci a hodně administrativy včetně úložných prostor. Preferují střízlivější zařízení, nemasivní nábytek, elegantní vzhled a vzdušný prostor.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Otevření prostoru

Navrhla jsem novou dispozici bytu tak, že v zásadě nedochází k výrazným úpravám, ale respektuje současný stav. Na totožném místě jsem ponechala wc a koupelnu. Oba pokoje (ložnice a pracovna) jsou na půdorysu stávajících pokojů. Rovněž jsem ponechala i umístění praktické komory. Zásadní změna se týká otevření prostoru obývacího pokoje a obloukové stěny.

Foto: časopis PANEL PLUS

Původní stav

Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Při vstupu do bytu se tak otevírá pohled rovnou do obývacího prostoru s TV a jídelním koutem, chodba je díky tomu světlejší a v takto malém bytě je méně překážek a dělících příček. Pokud by čtenář opravdu vyžadoval oddělení společenského prostoru a chodby se vstupem do bytu, nebude problém použít posuvné dveře, které lze dodatečně domontovat.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dekorativní prvek interiéru

V celém prostoru bytu jsem použila moderní podlahovou krytinu 2tec2, která je velmi praktická díky svým vlastnostem, dobře se udržuje a tvoří velmi dekorativní prvek interiéru. V prostoru koupelny je samozřejmě dlažba a obklady, které jsou decentní a minimalistické, dlažba je v pastelové okrové barvě a obklad bílý s jemným dekorem.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Všechny stěny a interiérové dveře jsou bílé, vzniká tak čistý a elegantní dojem. Na nábytek jsem použila výraznější dekor dřeva (zebrano), který tak v jemném prostoru může vyniknout. V chodbě u vstupu do bytu jsem navrhla sestavu nábytku, která zahrnuje botník, věšák a zrcadlo. Hned u vstupu je komora, která skýtá zásadní úložné prostory v bytě.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kombinace kovu, skla a plastu

Dále při vstupu se otevírá obývací prostor s TV a pohovkou a u okna je umístěn jídelní stůl. Jídelní sestava je opět lehká, jde o kombinaci kovu, skla a palstu. V prostoru není umístěn žádný další nábytek, stěny jsou čisté a je na nich prostor pro dekoraci či obrazy. Úložný prostor jsem navrhla v nikách, které jsou za skleněnými dveřmi a uvnitř je zabudované osvětlení. Může zde být umístěno cokoliv včetně knih a elektroniky propojené za stěnou s TV.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Bílá kuchyně se skleněným obkladem

Z obývacího prostoru je také průhled do kuchyně, která se skládá ze dvou protilehlých linek. Ta pracovní a varná je u okna a úložné prostory s mycím centrem jsou naproti. Kuchyň jsem navrhla v lakovaném provedení, v jemné bílé barvě v kombinaci se skleněným obkladem a žulovou pracovní deskou.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vysoké skříně v kuchyni obsahují jak vestavnou chladničku s mrazákem, tak i vestavnou pečicí troubu s mikrovlnnou troubou a výsuvnou potravinovou skříň mezi nimi. Vedle dřezové skříňky samozřejmě nechybí myčka nádobí. V ložnici je prostor na standardní dvoulůžko včetně menšího nábytku jako komody a skříňky. Ložnice je také přístupná pouze skrz kuchyň.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Na základě velkých požadavků na pracovnu jsem navrhla velkou nábytkovou sestavu, která slouží jako úložný prostor pro cokoliv v prostoru. Tam je pak už jen pracovní stůl a židle pro dvě osoby. Ke stolu by se hodil ještě mobilní kontejner na psací potřeby. Tento prostor pak nebude problém následně upravit třeba na dětský pokoj, kdy nábytková sestava bude moci zůstat a prostor se doplní o postýlku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám