Hlavní obsah

Spojením kuchyně, obýváku a ložnice dostane byt nový rozměr i více prostoru

Kompletní přestavba bytu pro nás znamená završení hledání nejlepší podoby našeho bydlení. Než usedneme v novém a dovybavíme byt posledními doplňky, projdeme náročnou cestu stavebních úprav. Změny uspořádání a úpravy velikostí místností bývají jednou z podmínek naší spokojenosti.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nová dispozice bytu se odvíjí od minima stavebních prvků, což znamená, že jedinou místností je koupelna s WC, ostatní prostor je zcela otevřený.

Článek

Každý z nás má své představy o bydlení, a to vše se musí promítnout do individuální podoby projektu.

Pro rozsáhlé změny v rámci bydlení se rozhodujeme zpravidla v určitých zlomových obdobích našeho života. Když zařizujeme první bydlení, při narození dětí, nebo když se děti osamostatní. Cílem je, abychom se do stále stejně velkého bytu všichni vešli a každý získal alespoň kousek nezbytného soukromí.

Typické je prostorově velkorysé řešení při zařizování prvního bydlení, nebo když děti "vyletí" z hnízda a když už není podmínkou udržet v bytě původní počet místností.

Otevřená dispozice bytu

Důraz bývá kladen především na koupelnu, při odvážnějších řešeních se můžeme setkat i s variantou přesunu koupelny místo nejmenšího pokoje, kdy koupelna získá okno a denní světlo.

I když se ale do tak zásadních změn nepustíte, možností zajímavých řešení bytu pro jednoho nebo dva obyvatele najdete nespočet. Kromě velké koupelny bývá druhým nejčastějším požadavkem otevřená dispozice bytu.

Pojmy jako malý či velký můžeme vnímat rozdílně. Jinými slovy – co my budeme považovat za dostatečné, může se jinému, vzhledem k jeho osobním potřebám a zvyklostem, zdát jako malé.

Dopis od Karolíny
Také já jsem se před časem rozhodla, že už musím konečně řešit svou bytovou situaci. Podařilo se mi získat malý panelákový byt, který potřebuje celkovou rekonstrukci. Měla bych zájem o radu ohledně této rekonstrukce. Byt je v současné době ve špatném stavu. Zasílám v příloze fotografie, nábytek a veškeré vybavení nehodlám v bytě použít. Na přiložených pláncích jsou rozměry jednotlivých stěn, s tím, že všechny vnitřní stěny jsou pouze příčky z ytongu nebo sádrokartonu.
Příčky mohou být vybourány, ještě podotýkám, že okna jsou plastová. Zajímá mě především jak nejlépe vyřešit úložné prostory. Počítám tedy s celkovou úpravou bytu včetně maleb, podlah, osvětlení. Pokud vás zaujal můj byt, budu velice ráda, když mi kvalifikovaně poradíte. V případě potřeby upřesnění některých údajů mne, prosím, kontaktujte.
Vím, že byt nelze nafouknout a vždy je něco na úkor něčeho jiného, ale radikálních změn se nebojím a mé představy jsou následující. Ráda bych měla ve svém bytě vzdušný, světlý a otevřený prostor s minimem nábytku. V ložnici bych si přála vestavěnou skříň, případně prostor pro šatnu.
Koupelnu, pokud to bude technicky možné, bych si přála se sprchovým koutem a pračkou. Nebránila bych se ani umístění WC v prostoru koupelny. Také kuchyně bude zřejmě vyžadovat lepší řešení. Například přemístění kuchyňské linky. Zamlouvala by se mi také jednotná podlahová krytina. Děkuji vám všem a srdečně vás zdravím. Karolína Bláhová

Oddělení jednotlivých zón

Nová dispozice bytu se odvíjí od minima stavebních prvků, což znamená, že jedinou místností je koupelna s WC, ostatní prostor je zcela otevřený. Aby se ale oddělily jednotlivé zóny, navrhla jsem nábytkovou stěnu, která začíná už v předsíni a pokračuje do kuchyně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh

Byl tak vytvořen úložný prostor pro šaty a obuv. Zároveň je tato stěna využita i z druhé strany. Podařilo se tak vytvořit vhodné úložiště pro nádobí, případně i pro další užitné předměty.

Dostatek úložných prostor

Kuchyň je relativně prostorná, její součástí je i jídelní pult s pohodlnými vyvýšenými židlemi. Dále pak navazuje obytný prostor s křesly a nábytkovou stěnou, která skýtá další úložný prostor.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V koutu za koupelnou je pak prostor pro postel a i tam je další úložný prostor – nábytková stěna pro uložení šatů.

Jednoduché obklady, barevné tapety

V koupelně je umístěna i toaleta. Dále pak velký sprchový kout, umyvadlo a pračka. Samozřejmě také nástěnné skříňky. Součástí vybavení koupelny je malý taburet, který slouží také jako úložný prostor.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Co se stěn koupelny týče, navrhla jsem jednoduché obklady, ke kterým jsem nakombinovala barevné dekorativní tapety.

Minimum nábytku

V celém prostoru dominuje bílá barva v kombinaci se světlým dřevem a světle modrou barvou. Podlaha je světlá, v obývací části je použit světlý koberec s výrazným vzorem, dobrý dojem z obývací části dotváří umírněná květinová výzdoba.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V celém prostoru dominuje bílá barva v kombinaci se světlým dřevem a světle modrou barvou.

V prostoru spacího koutu jsem využila výraznou tapetu, která se objevuje i v koupelně. Prostor není zahlcen nábytkem. Jeho vybavení tvoří dvě odlehčená křesla a na jedné stěně už zmíněná šatní skříň, doplněná otevřenými policemi, na druhé pak policový systém s místem pro televizní přijímač.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V prostoru spacího koutu návrhářka využila výraznou tapetu, která se objevuje i v koupelně.

Dekorativní prvky spíše v detailech

Čtenářce bych doporučila, aby vždy na prvním místě dbala na praktičnost a funkčnost. Dekorativní prvky by měly být decentní a použité spíše v detailech.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyň je relativně prostorná, její součástí je i jídelní pult s pohodlnými vyvýšenými židlemi.

Namísto parket lze použít levnější materiály s podobným efektem, což platí například i pro nábytek. Dražší materiály, jako dřevěná dýha či lak, lze nahradit například laminem. Nábytkové vybavení, kromě kuchyňské linky, nemusí být na zakázku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám