Hlavní obsah

Renovace domu v udržitelném rytmu

Designéři Mark Fekete a Viviana de Loeraová z architektonického studia Mark + Vivi zrekonstruovali dům ve čtvrti Pointe-Saint-Charles v kanadském Montrealu. Interiér nyní slouží jako studio i obytný prostor a designéři si ho navrhli přímo pro sebe.

Foto: Adrien Williams

Přiznané dřevěné trámy jsou výrazným prvkem celého prostoru domu.

Článek

Jednopatrový dům Grand Trunk v řadové zástavbě nedaleko vodního kanálu Lachine pochází z roku 1880.

V rámci přestavby 102 m2 velkého prostoru se zachovala významná část původních materiálů, které designéři kreativně zkombinovali s novými a zakomponovali do současné podoby. Na první pohled je také patrná záliba majitelů v industriálním stylu.

Foto: Adrien Williams

Při rekonstrukci domu Grand Trunk bylo nutné brát ohled na charakter okolní zástavby.

Stejně jako v předchozích projektech se práce studia Mark + Vivi soustřeďuje na téma udržitelnosti. Cesta stavebního odpadu tak nekončila ani v tomto případě na skládce. Rámování či podlahové desky získaly nové využití jako nábytek, skříňky a pracovní plochy.

Aby se podpořila stabilita stávající dřevěné konstrukce, přidaly se další trámy a ocelové nosníky. Ty nechali architekti natřít bílou barvou a vytvořili tak přitažlivý kontrast mezi původními a novými prvky.

Během demoličních prací se objevila řada starožitných předmětů – od vintage kufru, starých hraček po smaltované tabule, které se staly nedílnou součástí domova.

Foto: Adrien Williams

Designéři chtěli v interiéru řadového domu zachovat atmosféru průmyslových let.

Hned u vstupu do domu upoutá pozornost velká žlutá zeď, na které vyniká původní schodiště. Stropním světlíkem umístěným nad schody do patra přichází do vstupní místnosti dostatek přirozeného světla.

Nápaditým prvkem, který designéři Mark a Viviana často používají ve svých projektech, je tabulová barva. Každý má tak možnost vzít křídu a umělecky se vyřádit.

„Chtěli jsme vytvořit dům, který by zachytil podstatu a charakter klasického kanadského řadového domu z 19. století a který by v sobě snoubil hravost a styl moderní doby,“ dodávají designéři.

Ekologický potenciál

Chlazení zajišťují dvě vnitřní nástěnné chladicí jednotky s výkonem 12 000 BTU (3,5 kW). Na základě nezávislé analýzy se zjistilo, že dům Grand Trunk spotřebuje o 20 % méně energie oproti srovnatelným stavbám v okolí.

Postavil si obydlí z vyřazeného kontejneru, je napájeno jen solární a větrnou energií

Bydlení

Nově byla osazena dvojsklenná okna nízkoemisními skly (Low E), která snižují energetickou spotřebu v domě a během letních měsíců redukují prostup přímého slunečního záření.

Podlahy, police a kuchyňské skříňky jsou vyrobeny z překližky pocházející z Kanady. Povrchy podlah, stěn a nábytku jsou ošetřeny nátěry s nízkým obsahem těkavých organických látek (VOC), zejména kvůli jejich negativnímu vlivu na kvalitu ovzduší a životního prostředí s důsledky pro lidské zdraví.

Autor: Dana Klomínková, bydlenimagazin.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám