Hlavní obsah

Rekonstrukce pozvedla byt na zcela novou úroveň

Našli bychom asi velmi málo bytů, u kterých lze jejich původní dispoziční řešení označit jako ideální. V mnoha případech přitom stačí poměrně malé stavební úpravy a nové vybavení, abychom získali bydlení na docela jiné úrovni.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS (9x)

Článek

Jen málokdo, koho bychom oslovili s podobnou otázkou – co považujeme před rekonstrukcí za nejdůležitější, by uvedl nejstručnější a přitom nejobsažnější odpověď: informace.

Výběr firmy je důležitý

Právě od nich se odvíjí úspěšnost kompletní akce. Zjednodušeně řečeno – realizační firmu, které rekonstrukci bytu svěříme, vybírejme podle toho, zda jsou schopni nám poskytnout veškeré požadované informace, včetně odpovědí na naše všetečné, ale důležité otázky.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Původní stav

Bílá, šedá, černá

Klasický půdorys 2+kk vlastní tisíce lidí po celé naší republice. Manželé, kteří za námi přišli s požadavkem na kompletní rekonstrukci bytu, měli jasnou představu.

Dispozici moc neměnit a zachovat oblíbené barvy – bílou, šedou, černou, konstatuje Ing. Alena Koubová z firmy Kouba interier.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Nový stav

Prostor kuchyně více otevřen

„Notoricky známou dispozici jsme v novém stavu řešili konzervativně. Koupelna s WC je spojena, prostor kuchyně více otevřen. Zbytek bytu zůstal ve stejném rozvržení. Ale i tento byt má potenciál na radikálnější řešení. Návrh ale vždy musí vycházet z potřeb konkrétního zákazníka," popisuje Ing. arch. Radovan Demeter, který připravil celý projekt rekonstrukce.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Čelní plochy vestavěné skříně jsou zrcadlové, opticky zvětšují prostor předsíně.

„Další barvy k navržené a realizované škále vnesou do interiéru květiny, obrazy i samozřejmě bytový textil. Fotografie interiéru totiž vznikly těsně po dokončení rekonstrukce, a tak majitelé bytu ještě neměli možnost zrenovovaný byt patřičně ozvláštnit a zútulnit."

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Mnohé prvky na hranici životnosti

Důvodem rekonstrukce bytu byl pro manžele především jeho technický stav a designová zastaralost. Byt byl pečlivě udržovaný, nicméně umakartové jádro a elektroinstalace byly na hranici životnosti.

Též plastová okna byla jedna z prvních, která se u nás dělala, realizační firma naplánovala proto i jejich výměnu za nová.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

V bytě byly, kromě vyzdění nové dispozice, realizovány veškeré instalace, podlahy, štuky a sádrokartonové podhledy a dveře, včetně vstupních bezpečnostních.

Místo vany sprchový kout

„Dispozičně jsme zachovali 2+kk, koupelnu jsme spojili s WC a místo vany je nově vyzděný sprchový kout. Příčka částečně oddělující kuchyň od pokoje v nové dispozici není, snažili jsme se do kuchyně dostat denní světlo," popisuje Demeter.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Místo vany byl umístěn sprchový kout.

Do koupelny jsou osazeny dveře posuvné do pouzdra, což v tomto bytě rozhodně ušetří místo. Pračka má nově místo v kuchyni, je vestavěna do spodních skříněk.

Směr rekonstrukce byl jasný

Majitelé měli byt původně řešený v bílé a šedé, barvách, které mají rádi. Takže směr, kterým se vydala realizační firma, byl jasný. V celém bytě je jako základ vinylová podlaha v dekoru šedého dřeva.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Kombinace odstínů

„Velkoformátový obklad je šedý a černý, imitace kamene. V koupelně jsme tyto dva odstíny nakombinovali a v kuchyni jsme použili ten tmavší. Nakonec jsme obložili celou zadní stěnu kuchyně, vypadá to mnohem lépe, než kdyby byl obklad ukončen někde v úrovni spodních skříněk. A navíc je to praktické,“ popisuje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS
Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.
Ing. arch. Radovan Demeter *1988
Je absolventem oboru architektura a urbanismus na Technické univerzitě v Bratislavě. V rodinné firmě pracuje na stavebních zakázkách a úspěšně zpracovává návrhy interiérů pro klienty firmy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám