Hlavní obsah
Architekt pojmenoval obývací pokoj pracovním názvem melounový podle barvy, která tu převládá. Proměna prostoru se povedla a majitelé si denně vychutnávají originální řešení! Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Rekonstrukce a oranžová výmalba dodaly panelákovému bytu na jedinečnosti

Martina s Petrem spolu bydleli už během studií, ale střídali různé podnájmy. V Praze zůstali a začali tudíž shánět vlastní bydlení. To nakonec objevili ve starším panelovém domě ze sedmdesátých let postaveném na okraji Prahy 9. Byt 3+kk v nedávno vybudované nástavbě koupili do osobního vlastnictví navíc za přijatelnou cenu.

Architekt pojmenoval obývací pokoj pracovním názvem melounový podle barvy, která tu převládá. Proměna prostoru se povedla a majitelé si denně vychutnávají originální řešení! Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus
Rekonstrukce a oranžová výmalba dodaly panelákovému bytu na jedinečnosti

Výhled nahradil metry

Majitelé mají k užívání 65 metrů čtverečních a malou lodžii. Díky orientaci k severní a severovýchodní straně je příjemné, že se v letních měsících prostor nepřehřívá.

„Byt není velký, ale vnímáme ho jako startovací. Přestože jsme do něj nechtěli příliš investovat, díky promyšlenému konceptu architekta jsme oproti klasickému paneláku získali netypické bydlení. Z posledního patra máme pěkný výhled, uvnitř je hodně světla a daří se tu výborně květinám,“ chválí majitelka.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Když si manželé byt v nástavbě pořizovali, byly v něm už hotové podlahy. Martina s Petrem věděli, že se určitě zbaví nepěkného PVC na podlaze obytných místností, které je mimochodem i na chodbách v domě.

Ponechali si praktickou keramickou dlažbu v předsíni, a také neměnili stávající řešení koupelny a WC. Sami se pustili do návrhu a pořízení kuchyňské linky. Zvolili dispozici do „U“, elegantní model od výrobce Gorenje, pracovní desku z lamina a neutrální šedou.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Multifunkční, komfortní, kvalitní

Manželé zvládli bez problému návrh kuchyně, ale nevěděli si už rady s obývacím pokojem. Ten měl rodině s malým dítětem plnit současně několik funkcí. Do místnosti o ploše necelých 30 m2 se musely vejít kuchyň, jídelní a obytný kout, v neposlední řadě malá pracovna. Majitelům bylo tudíž jasné, že se bez odborníka v této fázi zařizování neobejdou.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

„Dobrý návrh oceníte především v malých bytech, v nichž se musí šetřit s každým kouskem místa. Architekti mají nejenom nevšední nápady, ale samozřejmě i zkušenost,“ je přesvědčena Martina, která na doporučení známých požádala o pomoc zkušeného architekta Jana Mackoviče. Ten vnímá podle jeho slov architekturu jako obohacení každodenního života a radost z místa, do něhož se lidé rádi vracejí.

Ohraničené, ale neomezené bydlení

Proměna obývacího pokoje probíhala postupně za provozu, protože rodina musela v bytě zůstat. „Zadání bylo velkou výzvou. Do jedné místnosti jsem musel umístit čtyři rozličné funkce, zároveň ji nezastavět věcmi, tak aby zbyla plocha pro dětské hraní,“ říká architekt, který použil k vymezení jednotlivých funkcí a prostoru barvy, materiály i umělé osvětlení.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

V kuchyňském koutu použil sádrokarton ke snížení podhledu, do něhož osadil velké atypické plošné svítidlo. Nevzhledná plastová dvířka do instalační šachty nahradilo svítidlo s plastovým krytem, které svítí i na pracovní pult.

Jídelní a obytnou část pokoje vymezuje a zútulňuje pruh podlahy z epoxidové stěrky v teplém melounovém odstínu. Výrazně barevný pruh se přelévá na stěnu obloženou deskami s vysokým leskem. Závěsná transparentní designová svítidla Kartell jsou detailem, který zapadá do nevšední kompozice.

Nákres bytu

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Pracovní kout je umístěn v oboustranné a na míru vyrobené knihovně s velkou nikou pro televizi. Architekt vymyslel do horní části knihovny skrytý květník, do něhož si majitelka zasází květiny.

Pohodlí na míru

V malých, či atypických prostorech se vyplatí nejenom spolupráce s architektem, ale i šikovným truhlářem, jenž vyrobí i složitější atypický detail na míru. Jan Mackovič vyřešil dispozici, nábytek, barvy i „problémová“ místa.

Kupříkladu se mu podařilo začlenit lednici do kuchyňské linky, z níž původně nepěkně vyčnívala. Elegantním detailem je pak zavěšená skříňka z hliníku, či skleněné police na oranžové stěně. Sedací soupravu si majitelé objednali v čalounictví Pšenčík, některé kusy objevili v Ikea, nebo na webu.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

„Pokoj po proměně a vybavení atypickým nábytkem působí kupodivu větším dojmem,“ říkají majitelé, kteří jsou maximálně spokojeni s kvalitním návrhem i samotnou proměnou.

Vizitka
Ing. arch. Jan Mackovič (1978) – autorizovaný architekt ČKA
Absolvent Fakulty architektury FA ČVUT v Praze. V rámci studia se zúčastnil stáží na univerzitách v USA a Řecku. Po skončení studia působil na škole dva roky jako asistent. Pracoval v několika pražských architektonických ateliérech, v roce 2010 založil vlastní atelier Mackovič architecture. Má za sebou portfolio rodinných domů, interiérů i netradičních instalací, klade důraz na perfektní funkční a nadčasové řešení, kvalitu denního i umělého osvětlení.

 

Přehled nákladů

Majitelé zaplatili za proměnu celkem 342 000 Kč

 

Zakázková výroba u truhláře (skříň, knihovna, policová stěna, zakrytí lednice) 175 000 Kč

 

Ostatní nábytek, svítidla, doplňky 102 000 Kč

 

Vinylová krytina, podhledy, vestavěná svítidla 42 000 Kč

 

Epoxidová podlahová stěrka (15 m2) 23 000 Kč

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků