Hlavní obsah

Proměna malometrážního bytu v domov pro mladou studentku

Malometrážní byt v pražských Bohnicích, který jsme navštívili, se nacházel v dezolátním stravu. Architekti tak mohli bez větších problémů zahájit kompletní rekonstrukci. Zadání znělo vytvořit příjemné prostředí pro mladou studující slečnu.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Jednotlivé funkční celky se navzájem prolínají a doplňují.

Článek

Jediné, co architekti museli při návrhu respektovat, byly stávající rozvody kanalizace, dveřní a okenní otvory.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Původní stav

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Nový stav

„V zásadě jsme chtěli celý prostor, který měří 30 m2, maximálně otevřít a zbavit ho většiny dělicích konstrukcí. Chtěli jsme, aby se jednotlivé funkční celky navzájem prolínaly a zároveň doplňovaly. Potřebného soukromí se následně dosáhne posunutím skleněných stěn s pískovanými skly,” vysvětlují architekti Jan Adámek a Štěpán Malý ze studia ma3 architekti.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Za černě natřenými vstupními dveřmi v předsíni je použita černá matná malba.

Výrazný je vstup do bytu. Za černě natřenými vstupními dveřmi se nachází předsíň, kde je použita černá matná malba na straně vstupních dveří.

Modrá voděodolná stěrka se nachází na straně koupelny. Modrá stěrka pokračuje i dál do koupelny, respektive do sprchového koutu, kde ji najdeme na stěnách, podlaze i stropu. Vytváří tak dojem, že sprchový kout je samostatný prvek, vložený na rozhraní koupelny a předsíně.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Modrá stěrka pokračuje do koupelny, respektive do sprchového koutu, kde ji najdeme na stěnách, podlaze i stropu.

„Dalším prvkem v předsíni je skříňový box vytvořený z dřevěné dýhy, která má kresbu velmi masívních prken. Ze strany předsíně je v boxu schovaná skříň na kabáty a lednice. Ze strany obývacího pokoje ukrývá box televizi a řadu uzavíratelných skříněk. Zmíněný box dále skrývá dvoje posuvné skleněné dveře, které se v případě potřeby většího soukromí uzavřou," doplňují architekti.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňský kout je ozvláštněn světle zeleným pruhem na zádech linky a zajímavě tvarovanými židlemi u jídelního stolu.

Obývací pokoj je jeden velký prostor a spolu s kuchyňským koutem je dominantním místem. Tento pokoj slouží jako obytný a díky rozkládací pohovce i jako ložnice.

Důležitým prvkem je zde řada skříní, které poskytují mnoho úložných prostorů. Navíc, díky svým zrcadlovým dveřím, zvětšují opticky prostor pokoje na dvojnásobek.

„Z obývacího pokoje se pak lze dostat na balkon, který jsme zasklili pomocí systémového zasklívacího paravánu. Tím se vlastně zvětšila plocha bytu, kterou lze, i za deště, používat v letních měsících," vysvětlují architekti.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Osvětlení volili architekti v mnoha případech tlumené.

Dalším důležitým prvkem interiéru je osvětlení, které architekti volili v mnoha případech tlumené. Většina světel osvětluje prostor odrazem o stěnu, strop nebo nábytek a to tak, aby byl samotný zdroj světla skrytý.

Nejlepším příkladem toho je osvětlení obývacího pokoje světelnou rampou. Osvětluje prostor odrazem od stropu a vytváří tak příjemné, difuzní osvětlení.

Pouze nad jídelním stolem architekti navrhli skleněné designové světlo, od výrobce z českých skláren.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Snahu o propojení všech prostor v jeden podtrhuje použití jednotné podlahy, a to kaučukové, která má jemnou, světlou barvu. Výjimkou je koupelna, která je celá na 150mm vysokém soklu, kde je podlaha ze stěrky, která nepropouští vodu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám