Hlavní obsah

Proč se nenastěhovat do rodinného domu? Některé Čechy děsí velký úklid

Novinky, nes
Praha

Většinu českých domácností čeká tradiční jarní úklid. Zatímco některé hospodyně se na něj po dlouhé zimě těší a plánují si, jaké změny doma uskuteční, pro spoustu jiných bývá vidina jarního gruntování noční můrou. A právě úklidy podle výzkumu odrazují 47 procent Čechů od touhy nastěhovat se do rodinného domku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

To, že jsou domky mnohem náročnější na domácí úklid, je ale podle nejnovějších výzkumů jen pověra. V praxi prý uklízíme stejně dlouho, ať bydlíme v bytě, nebo v domku - zhruba čtyři hodiny týdně.

Je to celkem logické, protože nově postavené domy jsou mnohem lépe ergonomicky nastavené. „Zejména nízkoenergetické stavby jsou typické svými jednoduššími tvary, tedy větší konzistencí, která ve výsledku usnadňuje vnější i vnitřní správu domu,“ vysvětluje Martin Protiva, projektový manažer ze společnosti Ekonomické stavby. Úklid v nových domech usnadňuje a urychluje i jejich vybavení, jako například zabudované odsávací systémy.

„Výsledky průzkumu mě nepřekvapují. Nezáleží na tom, kde člověk bydlí. Potřeba mít vliv na své bezprostřední okolí je nám vrozená a úklidem si ji můžeme uspokojit. Úklid svého okolí nám dává jak řád, tak i uvědomění si vlastního zázemí a bezpečí,“ komentuje výsledky průzkumu psycholožka Soňa Rubišová.

Zjednodušeně lze tedy říci, že rodiny své úklidové zvyklosti po přestěhování do rodinného domu nemění. Tam, kde se uklízelo jako o život v bytě, bude se to samé dít i v domě. Tam, kde vládl bohémštější duch, přenese se i do rodinného domku.

Anketa

Také vás děsí vidina náročného uklízení rodinného domku?
Ano, neumím si představit, že bych měl uklízet celý dům
14,7 %
Ne. Nemyslím si, že bych své zvyklosti musel nějak měnit
85,3 %
Celkem hlasovalo 1028 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám