Hlavní obsah

Při zařizování domu pro mladou rodinu vsadily architektky na lehkost a jednoduchost

Mladá rodina se dvěma dětmi začínala se stavbou nového domu v Horoměřicích u Prahy a při té příležitosti požádala dvojici architektek, aby do něj navrhly interiér.

Foto: Petr Kopal a časopis Bydlení mezi panely

Na ostrůvek dále navazuje jídelní stůl materiálově navržen již z odlehčenějšího běleného dubu.

Článek

Projekt byl naštěstí ve fázi dokumentace pro provedení stavby, takže architektky Zuzana Strouhalová a Tereza Janků mohly zasáhnout i do dispozičních úprav.

Dvě nadzemní podlaží

Rodinný dům s obytnou plochou 250 m² má dvě nadzemní podlaží. V přízemí je v hlavní místnosti velmi prostorný obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem, dále pak pracovna a klasický vstup s průchozí šatnou i velkorysá hala se schodištěm.

Je zde také koupelna, veliká technická místnost a garáž. V horním podlaží je ložnice s vlastní šatnou, dětské pokojíky, koupelna a oddělené WC.

Největší výzva

„Největší výzvou byl návrh hlavního obytného prostoru. Ten je hodně vzdušný, prosklený, proto jsme se rozhodly uprostřed vytvořit částečnou centrální stěnu, která místnost opticky rozděluje. Z jedné strany navazuje na prostornou černobílou kuchyni a jídelní stůl s ostrůvkem a z druhé strany plní funkci TV stěny se sound systémem,” vysvětluje Zuzana Strouhalová.

Rekonstrukce třípodlažní vily pro společné bydlení

Bydlení

Jednoduchost a čisté linie

Celkový styl interiéru se nese ve jménu jednoduchosti, charakteristické jsou čisté linie, kombinace bílé, dubového dřeva a černých detailů. Materiálově je kuchyně navržena v kombinaci tmavé dřevěné dýhy a bílého matného laku.

Foto: Petr Kopal a časopis Bydlení mezi panely

Celkový styl interiéru se nese ve jménu jednoduchosti, charakteristické jsou čisté linie, kombinace bílé, dubového dřeva a černých detailů.

Stejně architektky pojaly i ostrůvek se zabudovanou vinotékou a regálky na víno. Na něj navazuje jídelní stůl, který je materiálově navržen již z odlehčenějšího běleného dubu.

Centrální stěna je koncipována jako spojení pevné střední části a subtilních svislých kovových prvků na okrajích. Za ní místnost přechází v klasicky pojatou obývací část s větší pohodlnou pohovkou.

Po úpravě má byt větší chodbu, koupelnu i více úložných prostor

Bydlení

Jednoduše je pojat i krb

Součástí obývací zóny je i jednoduše a minimalisticky pojatý krb, jejž architektky umístily nad nižší podlouhlou komodu. Díky tomu lze posedět třeba hned vedle krbu a zároveň je kam uložit polínka, či jakékoli jiné předměty.

Interiér ostatních prostor a pokojů domu se drží jednoduché linky a materiálově respektuje a pracuje již se zmiňovanou kombinací.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám