Hlavní obsah

Pořizujeme mazlíčka. Jak vybrat základní vybavení pro psa a kočku

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Podlehli jste žadonění dětských očí nebo jste se zkrátka rozhodli, že svůj život obohatíte o domácího mazlíčka v podobě psa nebo kočky? Pak nejspíš začínáte přemýšlet, jak své obydlí na příchod nového nájemníka připravit. Co ve výbavě neopomenout?

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle vědců má soužití se psem nebo kočkou prokazatelně pozitivní vliv na lidské zdraví. A tak je potřeba nového člena rodiny náležitě hýčkat. Třeba tím, že mu pořídíte vše, co potřebuje ke spokojenému životu.

Štěkající společník

I přes masivní nárůst obliby koček v posledních letech zůstávají Češi národem pejskařů. Však v našich domácnostech žije podle statistik více než 2,5 miliónu štěkajících mazlíčků. A jejich majitelé za ně rozhodně dokáží utrácet. Ostatně investice čeká i začínající psí majitele. Co je třeba zvířeti – kromě odpovídajícího a především kvalitního krmení a pamlsků – pořídit?

K základním kouskům výbavy samozřejmě patří pelíšek a miska na krmivo a vodu. Pelech je nutné volit s ohledem na velikost plemene, které se chystáte pořídit. Je jasné, že zatímco u mopsů si vystačíte s menším pelíškem, husky či vlčák se do tak malého ležení nevejde. Jestliže si pořizujete štěně, nejspíš budete muset pelíšek brzy vyměnit – nejen kvůli tomu, že rychle roste, ale také proto, že si na něm může zkoušet své „trhačské“ dovednosti.

Misku na krmení či vodu také vybírejte podle plemene, respektive velikosti psa. Volit můžete z nejrůznějších materiálů – od plastových mističek, které ale mohou být pro některé psy až příliš nestabilní a lehké, přes nerezové (ideálně s protiskluzovým gumovým dnem) až po keramické, které jsou většinou dražší, ale zato stabilní. S miskou by se mělo dobře manipulovat i vám, protože ji budete denně vymývat.

01_zari_Zbozi_Porizujeme mazlicka_1

1. Dog Fantasy, květy, sofa růžové, od 396 Kč 2. Trixie, létající talíř, 18 cm, od 82 Kč

1. Dog Fantasy, květy, sofa růžové, od 396 Kč 2. Trixie, létající talíř, 18 cm, od 82 Kč 3. Dog Fantasy, ovál s polštářem, tmavě modrý, od 197 Kč

1. Dog Fantasy, květy, sofa růžové, od 396 Kč 2. Trixie, létající talíř, 18 cm, od 82 Kč 3. Dog Fantasy, ovál s polštářem, tmavě modrý, od 197 Kč 4. Flexi New Classic S, 5 m/12 kg, od 164 Kč

1. Dog Fantasy, květy, sofa růžové, od 396 Kč 2. Trixie, létající talíř, 18 cm, od 82 Kč 3. Dog Fantasy, ovál s polštářem, tmavě modrý, od 197 Kč 4. Flexi New Classic S, 5 m/12 kg, od 164 Kč 5. Trixie, automatické krmítko TX2, 2 x 300 ml, od 399 Kč

1. Dog Fantasy, květy, sofa růžové, od 396 Kč 2. Trixie, létající talíř, 18 cm, od 82 Kč 3. Dog Fantasy, ovál s polštářem, tmavě modrý, od 197 Kč 4. Flexi New Classic S, 5 m/12 kg, od 164 Kč 5. Trixie, automatické krmítko TX2, 2 x 300 ml, od 399 Kč 6. Rogz Bowlz, Luna, černá, od 250 Kč

1. Dog Fantasy, květy, sofa růžové, od 396 Kč 2. Trixie, létající talíř, 18 cm, od 82 Kč 3. Dog Fantasy, ovál s polštářem, tmavě modrý, od 197 Kč 4. Flexi New Classic S, 5 m/12 kg, od 164 Kč 5. Trixie, automatické krmítko TX2, 2 x 300 ml, od 399 Kč 6. Rogz Bowlz, Luna, černá, od 250 Kč 7. Flexi Leather CC, 5 m/25 kg, hnědé, od 2 702 Kč

8. Curver, kontejner na suché krmivo, 10 kg, od 308 Kč

Pro společné procházky ven je nutné vybavit pejska obojkem či kšírami (postrojem) a také vodítkem. Opět při výběru zohledněte velikost psa. Zvíře se musí cítit pohodlně, obojek ho nesmí škrtit, ale měl by mu dokonale sedět. Mimochodem, nezapomínejte na procházky přibalit také sáčky na psí exkrementy. Občas budete muset pejska také poponést, pořiďte si proto vhodnou přepravku či cestovní tašku.

Nezapomínejte ani na péči o psí srst a zdraví. Do nákupního košíku proto přidejte hřeben či kartáč na srst (jiný potřebujete v případě dlouhosrstého plemene, jiný u krátkosrstého), ale také psí šampon, může být i kondicionér, pro jistotu se vyplatí mít v zásobě přípravek proti parazitům. Pokud budete svému mazlíčkovi sami stříhat drápky, nezapomeňte na speciální nůžky.

Nejen štěňatům se budete muset postarat i o tu pravou zábavu. Samozřejmě pejsek nejvíc ocení, pokud si s ním budete hrát přímo vy, nicméně není od věci nakoupit i nějaké hračky. Na trhu jich najdete nepřeberné množství a možná budete chvíli hledat, než přijdete na tu pravou, která bude novému členovi vaší rodiny vyhovovat nejvíce. Nicméně psi jsou velmi vděčná zvířata a ocení i jakoukoli pozornost – na hračce pak už nebude tolik záležet, jen když si s ním budete hrát.

Když vládne kočka

Pokud patříte spíše ke „kočkomilům“ (a těch je mezi Čechy stále více, v počtu dohánějí kočky své psí protějšky), pak před příchodem nového mazlíčka do vašeho obydlí musíte také počítat se vstupní investicí. Ačkoli by se mohlo zdát, že mňoukající mazlíček není tak náročný, péče o něho (včetně kvalitního krmiva a vybavení) si finančně v ničem nezadá s péčí o velkého psa.

Opět platí, že základem je pořídit pelíšek a misku na krmivo a vodu (zvolit můžete také fontánku na vodu). Ovšem především u kočky v bytě je nutné přibalit ještě kočičí toaletu a příhodné stelivo. Toaletu volte raději krytou – kočka má více soukromí a stelivo nepráší po celém bytě. Co se samotného kočkolitu týče, můžete vybírat z řady možností, od hrudkujícího přes nehrudkující až po dřevěné nebo silikonové. Je na vás a především vaší kočce, které se vám nejlépe osvědčí. Nezapomeňte ani na lopatku na kočičí exkrementy a kobereček, který umístíte před toaletu a na nějž se zachytí zbytky steliva z kočičích tlapek.

Co se pelíšku týče, může se stát, že i když pořídíte skutečně povedený kousek, bude si vaše kočka raději lebedit na gauči nebo v posteli. Nicméně dejte jí možnost mít v bytě místo, které je jen a jen její a kde se cítí bezpečně (ideálně alespoň ze dvou stran kryté – kočky například raději spí v pelechu umístěném v rohu místnosti než uprostřed). U misky opět dbejte na to, aby při krmení neklouzala po podlaze a snadno se vymývala.

01_zari_Zbozi_Porizujeme mazlicka_2

1. Karlie, průlezka pro kočky + škrabadlo, 45 x 35 cm, od 3 139 Kč 2. Trixie, pelíšek Minou, od 478 Kč

1. Karlie, průlezka pro kočky + škrabadlo, 45 x 35 cm, od 3 139 Kč 2. Trixie, pelíšek Minou, od 478 Kč 3. Curver, kontejner na 1,5 kg suchého krmiva pro kočky, od 139 Kč

1. Karlie, průlezka pro kočky + škrabadlo, 45 x 35 cm, od 3 139 Kč 2. Trixie, pelíšek Minou, od 478 Kč 3. Curver, kontejner na 1,5 kg suchého krmiva pro kočky, od 139 Kč 4. Trixie, Leila, iglú béžovobílé, od 566 Kč

1. Karlie, průlezka pro kočky + škrabadlo, 45 x 35 cm, od 3 139 Kč 2. Trixie, pelíšek Minou, od 478 Kč 3. Curver, kontejner na 1,5 kg suchého krmiva pro kočky, od 139 Kč 4. Trixie, Leila, iglú béžovobílé, od 566 Kč 5. Savic Cascade 1,5 l, od 1 177 Kč

1. Karlie, průlezka pro kočky + škrabadlo, 45 x 35 cm, od 3 139 Kč 2. Trixie, pelíšek Minou, od 478 Kč 3. Curver, kontejner na 1,5 kg suchého krmiva pro kočky, od 139 Kč 4. Trixie, Leila, iglú béžovobílé, od 566 Kč 5. Savic Cascade 1,5 l, od 1 177 Kč 6. Tommi Luxurious, přepravka, od 501 Kč

1. Karlie, průlezka pro kočky + škrabadlo, 45 x 35 cm, od 3 139 Kč 2. Trixie, pelíšek Minou, od 478 Kč 3. Curver, kontejner na 1,5 kg suchého krmiva pro kočky, od 139 Kč 4. Trixie, Leila, iglú béžovobílé, od 566 Kč 5. Savic Cascade 1,5 l, od 1 177 Kč 6. Tommi Luxurious, přepravka, od 501 Kč 7. Curver, Rattan toaleta pro kočky, od 888 Kč

8. Cat It Design Senses, trávník, od 229 Kč

Jestliže bude vaše kočka žít v bytě, je nezbytné pořídit jí škrabadlo, o které si bude moci brousit drápky. Jinak se totiž může stát, že si za něj najde náhradu v podobě vašeho gauče či skříně. Můžete vybírat z řady druhů škrabadel – od závěsných přes podlahové až po odpočívadla a kočičí „stromy“, které navíc vašemu mazlíčkovi poskytnou možnost pohybu.

I když se většina kočičích plemen nemusí (a často ani neměla) koupat, jsou kočky, u nichž budete ke koupeli jednou za čas muset přistoupit. V takovém případě pořiďte odpovídající kočičí kosmetiku. Pro všechna plemena pak mějte v zásobě kartáč na srst a také přípravek proti parazitům (i když kočky žijící výlučně v bytě jimi nejsou tolik ohroženy). Vyplatí se mít po ruce také kleštičky na drápky, i když jejich úprava často vyžaduje velkou zručnost majitele a trpělivost kočky (i proto řada majitelů nechává kočce stříhat drápky u veterináře).

Další nezbytností je pak pořídit kočce přepravku – nejčastěji se setkáte s klasickou plastovou, na trhu ale najdete i textilní (podobnou větší tašce) nebo proutěnou. Nezapomeňte svůj byt před příchodem kočičího mazlíčka vybavit také hračkami – kočka ocení především nejrůznější „myšky“, míčky, peříčka, mávátka apod. Osvědčenou hračkou je i laserové ukazovátko. Počítejte ovšem s tím, že nejlépe se váš kočičák zabaví, když si s ním budete hrát vy.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám