Hlavní obsah

Pár rekonstruoval starší byt, barevné ladění v neutrálních tónech ho omladilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladému páru se naskytla možnost vyřešit společnou bytovou situaci nastěhováním se do staršího bytu v bytovém domě situovaném na okraji středočeského města v blízkosti Prahy. Potřeboval ale rekonstrukci.

Foto: Nabastav a časopis Bydlení mezi panely (7x)

Bytová jednotka byla dispozičně celkem jasně vymezena nosnými stěnami, takže jakýkoli zásah bez povolení statika nepřicházel v úvahu.

Článek

Byt, který byl předtím dlouhodobě pronajímán, byl v téměř původním stavu. Jediným zásahem, který v něm proběhl, byla částečná úprava topného systému s výměnou plynového kotle a spalinové cesty.

Proto měli majitelé celkem jasno, že před nastěhováním bude třeba provést komplexní rekonstrukci, aby byt vyhovoval současným potřebám a požadavkům na moderní bydlení.

Vybourání dělicí příčky

Dispozičně byla bytová jednotka celkem jasně vymezena nosnými stěnami, takže jakýkoli zásah moc nepřicházel v úvahu, malá koupelna a přiléhající kuchyně taktéž neskýtaly možnost na další rozšíření.

Jedinou dispoziční úpravou, o které měli mladí majitelé hned na začátku jasno, bylo vybourání dělicí příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem, kde byly původně dvoukřídlé dveře.

Stávající stav

V současné době je obvyklé propojovat více funkčních zón dohromady, nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje.

Propojení ovšem vyžaduje cit, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule.

Navrhovaný stav

Využít každého centimetru

„Smysl dvoukřídlých dveří při současném pojetí propojování obytných prostor s kuchyní postrádal na významu a navíc při plném otevření omezovaly prostor v jejich okolí. Ohledně velikosti koupelny nezbylo tedy nic jiného než využít v současné dispozici každého centimetru a koupelnu uspořádat co nejvíce efektivně," popisuje manažer zakázky Martin Klíma ze stavební společnosti Nabastav, na kterou se majitelé se svým záměrem obrátili.

Původní bytové jádro bylo zbaveno veškerého sanitárního vybavení a obklady s dlažbou byly demontovány, včetně podkladu. Dělicí příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem byla vybourána, aby mohl vzniknout jeden otevřený prostor s kuchyní.

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru.

Vytápění jednotlivých bytových jednotek v domě je zajišťováno samostatným kotlem pro každou z nich, a jelikož systém vytápění prošel před nedávnou dobou částečnou úpravou, při které byl nahrazen původní plynový kotel novým, nebylo záměrem objednatelů toto měnit.

Deskové radiátory pod okny

Původní rozvod ústředního vytápění a plynu, který byl veden nevzhlednými trubkami na povrchu, byl kompletně demontován a nahrazen novým potrubím, které je již zcela vedeno v drážkách ve zdivu či podlaze. Otopná tělesa byla nahrazena novými deskovými radiátory pod okny.

V rámci úprav byly provedeny zcela nové rozvody elektroinstalace se zcela novou rozvodnou skříní a vnitřním vybavením. Současně byl proveden i slaboproudý rozvod televizního signálu a síťové připojení internetu.

„Vnitřní dispozice koupelny byla navržena tak, aby do ní bylo možné osadit sprchový kout se skleněnou sprchovou zástěnou, umyvadlo se skříňkou, tlakový ohřívač teplé užitkové vody, pračku a otopný žebřík. Koupelna je sice malá, ale splňuje veškeré požadavky majitelů na vybavení a uspořádání," konstatuje architekt.

Nové bezpečnostní dveře

Ocelové zárubně byly v celém bytě vyřezány a stavební otvory byly připraveny pro konečnou montáž dřevěných obložkových zárubní s novými dveřmi s povrchem z CPL laminátu.

V celém bytě byly vyřezány ocelové zárubně a stavební otvory připraveny pro konečnou montáž dřevěných obložkových zárubní s novými dveřmi.

Vstupní zárubeň byla též vybourána a nahrazena novou ocelovou bezpečnostní zárubní, do níž byly na závěr osazeny nové bezpečnostní dveře se stejným povrchem jako vnitřní dveře.

Rozvody pro montáž kuchyňské linky

V prostoru kuchyně došlo k přípravě rozvodů pro montáž kuchyňské linky, včetně napojení vzduchotechniky, dřezu a myčky nádobí. Na nové elektrorozvody a novou plynovou přípojku pro kotel byly po dokončení vystaveny revizní zprávy.

Obklady v koupelně a na toaletě majitelé zvolili ve větším formátu 20x50 cm ze série Kale Smart v bílo-šedo-černé kombinaci s lištami z nerez oceli. Na podlahy v chodbě, kuchyni, koupelně, na WC i na balkóně byla použita slinutá dlažba velikosti 33,3x33,3 cm ze série Tahiti.

„Původní parketová podlaha v obývacím pokoji a ložnici prošla kompletní renovací, kdy došlo k demontáži původního lištování, následně po dokončení úprav povrchů stěn a maleb byla podlaha kompletně vybroušena, spáry zatmeleny a povrch celoplošně opatřen trojnásobným disperzním lakem. Na závěr bylo nutné podlahu opatřit novými soklovými lištami z masivního dřeva a přechodovými lištami k dlažbě," shrnuje architekt.

Do koupelny a na toaletu byl instalován snížený sádrokartonový podhled se zápustnými LED svítidly a prostor podhledu byl využit pro vedení elektroinstalací a plynový rozvod. Ostatní povrchy stropů a stěny byly vyspraveny po drážkách všech vedení, dále byly vyrovnány stěrkou s vyztužující síťkou a celý povrch byl opatřen štukovou stěrkou s malbou.

Dispozice koupelny byla navržena tak, aby do ní bylo možné osadit sprchový kout se skleněnou sprchovou zástěnou.

V koupelně je nainstalován čtvrtkruhový sprchový kout Anima se sprchovou vaničkou z litého mramoru velikosti 80x80 cm, umyvadlo se skříňkou Jika plan 55 s galerkou Iluxit, bateriemi Optima Levanta.

Zásobníkový ohřívač vody je DZ Okce na 80 litrů. Osazen byl také designový otopný žebřík Avento 60x79 cm ve stříbrné barvě.

Na toaletě je osazeno závěsné WC Keramag Renova na podomítkovém modulu Geberit, přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou toalety, je zajištěn „neviditelnými” podobkladovými dvířky.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám