Hlavní obsah

Panelákový byt dostane při rekonstrukci novou dispozici i více úložného prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé je plánovaná přestavba či změna vybavení interiéru důvodem k dlouhému uvažování. Ostatně i my nabádáme vše si pečlivě rozmyslet, protože chyby se pak jen obtížně nebo se zbytečnými výdaji odstraňují. Existuje však hrstka těch, pro které je rozhodnutí dílem okamžiku. A přesto se jim dílo někdy podaří.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

I když nám velikost bytu bude vyhovovat, stále to ještě není zárukou spokojenosti. Každý máme o podobě svého bydlení určitou představu, kterou ještě dále násobí naše zvyky a požadavky. Ideální je, pokud si můžeme nechat byt připravit přímo pro nás, takzvaně na míru.

Hledat nová řešení

Uživatelé bytu jej zpravidla vnímají jako neměnný celek. Bývají sice schopni, více či méně úspěšně, vyřešit jeho jednotlivé části, ale komplexní řešení je nad jejich síly.

Právě tady přicházejí ke slovu architekt nebo bytová návrhářka a jejich schopnosti komplexně vnímat potřeby obyvatel bytu a hledat řešení nesvázaná obvyklými hranicemi. Ačkoli plocha bytu zůstává neměnná, správně navržené změny umožní podstatně účelnější využívání každé jeho části.

Dopis od Petry a Zdeňka
Dobrý den, plánujeme rekonstrukci bytu, ve kterém žijeme jako tříčlenná rodina (máme čtrnáctiletého syna). Zařízení bytu je již značně nevyhovující a také zoufale potřebujeme více úložných prostor. Já i manžel trávíme hodně času v práci anebo při sportovních aktivitách (turistika a kolo).
Byli bychom moc rádi, kdybyste nám mohli poradit, jak by náš byt mohl vypadat po zásahu architekta. Nebojíme se žádných výrazných změn, pokud budou k lepšímu, ani barevných prvků. Petra a Zdeněk J.

Kompletní rekonstrukce je nezbytná

Pár si pořídil panelákový byt, který již delší dobu obývá, ale stále si neví rady s jeho novou podobou. Byt potřebuje kompletní rekonstrukci, tak jako u většiny starých panelákových bytů je nutné především zrušení stávajícího koupelnového jádra, a tím pádem eventuálně upravit dispozici bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Hra s dispozicí bytu

"Nejprve jsem si trochu pohrála s dispozicí bytu. Zkusila jsem trochu atypické a dynamické řešení. Více úložných prostor – šatna, komfort pro zaměstnané a aktivní lidi – velká koupelna a samozřejmě úložné prostory – a na úkor toho menší kuchyně a místo ke stolování.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Úprava dispozice bytu spočívá především v prostoru koupelny a na ní navazující kuchyně. S ohledem na požadavky majitelů bytu jsem zvětšila koupelnu a nakonec jsem propojila kuchyň s obývacím prostorem," poznamenává Kateřina Mlejnková.

Minimální kuchyňská linka

V bytě není klasická předsíň, ale jen zádveří, aby bylo možné odkládat obuv a svršky mimo obytný prostor.

Zádveří vzniklo také proto, aby byla vytvořena zvuková izolace mezi chodbou domu a vlastním obytným prostorem. Pronikání hluku brání také skleněné posunovací dveře, oddělující zádveří od otevřeného obytného prostoru, kde jsou umístěny kuchyňský kout a obývací místnost.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navrhla jsem miniaturní kuchyňskou linku s barovým sezením místo klasického jídelního stolu, což by mohlo tříčlenné rodině vyhovovat. Ve druhé části je pak rohová pohovka a nábytková stěna s televizí.

Vana i sprchový kout

Relativně velká je v přestavbovém konceptu koupelna, která tak nabízí pro tříčlennou rodinu docela velký komfort. Do daného prostoru se vešly jak velká vana, tak i prostorný sprchový kout, který mohou využívat obyvatelé bytu – aktivní sportovci.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jedinou "vadou" je, že do komplexu koupelny bylo nutno zabudovat i WC.

Prostorná šatna na úkor ložnice

"Přáním obyvatelů bytu bylo vytvořit co nejvíce úložných prostor. Jejich požadavku jsem se pokusila vyhovět tím, že jsem do bytového konceptu umístila docela prostornou šatnu, která, domnívám se, bude dostatečně využita.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Abych mohla vyhovět požadavku, musela jsem zmenšit prostor pro ložnici, ale podle mého názoru je i ve zmenšeném podání ještě stále dostačující," dodává architektka.

Pokoj pro syna

Docela velký je pokoj pro syna, ten zřejmě tráví v bytě nejvíce času a také jej může maximálně využít pro uložení všech svých věcí. Součástí vybavení je pracovní stůl s pohodlným ergometrickým křeslem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Lůžko je vyvýšené, s dalšími úložnými prostory. Možnost uložení dalších věcí skýtají otevřené poličky umístěné nad stolem.

Barevné řešení

Hodně výrazné je barevné řešení, kdy dekor tmavšího dřeva prostupuje celým prostorem a v kombinaci se sklem a kovem je vše vzdušnější a prosvětlenější.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Světelné pohodě napomáhají i prosklené dveře, které spojují jednotlivé místnosti. Výrazným prvkem je barevné doplnění okrové a petrolejové barvy spolu s prvky šedé. Většina obytného prostoru má jednotnou podlahu, což celý prostor sjednocuje.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů a jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997–2001 absolvovala SUPŠ, obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám