Hlavní obsah

Obývací pokoj propojili s jídelnou a kuchyní, získali tím maximum prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželský pár bydlel ve svém dvoupatrovém domku na severu Čech už nějakou dobu. Proto se rozhodl pro obnovu vybavení obývacího pokoje propojeného s jídelnou a kuchyní, které jsou situovány v přízemí.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS (9x)

Článek

S prosbou o odbornou pomoc se obrátili na profesionály – architektku Zuzanu Strouhalovou a designéra Radovana Mačáka, aby jim poradili a vypracovali příslušné návrhy řešení.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Požadavek pro architekty

Rodina má ráda světlo, proto je v prostoru hodně prosklených francouzských oken. Požadavkem pro architekty bylo tedy navrhnout světlý vzdušný interiér – do bílobéžových a krémových tónů.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Styl měl být jednoduchý až minimalistický, aby výsledný efekt působil čistě, harmonicky, ale útulně.

Odlehčená kompozice podélných skříněk

Místnosti jsou otevřené, volně na sebe navazují, pouze je každý pokoj na jiné úrovni. Dřevěná podlaha byla v dobrém stavu, takže byla zachována. Celkově místnosti propojuje a prostor uzemňuje. Na vstup navazuje velký obývací pokoj. Půdorysně se rozmístění nábytku zachovalo na svém místě.

Provizorní a objemově těžkou televizní stěnu nahradila odlehčená kompozice podélných skříněk. Naproti se umístila pohodlná světlá kožená sedačka s křesílkem.

Kožené židle v krémovém odstínu

Konferenční stolek je jednoduchý obdélníkový z běleného dubu. Zadní část obývacího pokoje byla ještě doplněna menším barem. Dál prostor o schod výš navazuje na jídelnu, které dominuje krásný masivní stůl z běleného dubu.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Jídelní místo podtrhuje trojice válcových světel spuštěných každé do jiné výškové úrovně. Architekti pak ke stolu zvolili subtilní kožené židle v krémovém odstínu. V zimě pak útulnou atmosféru pomáhá navozovat krb na biolíh, který je umístěn na stěně naproti stolu.

Propojení prostoru

Majitel domku velmi rád vaří, proto kladl velký důraz na prostornou a praktickou kuchyni. Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák použili na dvířka stejný dekor, jako je na baru a skříňkách u TV stěny. Tím se jim také podařilo celý prostor propojit a ten pak působí velmi harmonicky.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS
Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Pracovní desku volili z materiálu Corian, ze kterého se jednolitě vytvaroval dřez i deska za pracovní plochou. Na přání klienta v kuchyni zůstala americká lednice, která zde působí jako solitér, který ničemu nevadí.

Interiér oživují doplňky

Celý interiér je laděný do tlumených odstínů krémovo-béžovo-hnědých barev. Tak jak si to klienti přáli. Pro oživení designéři dodekorovali interiér pár doplňky.

Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS
Foto: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Na velká francouzská okna se použily bílé opacitní rolety, které velmi měkce propouštějí světlo. S výsledkem byli majitelé velmi spokojeni a ocenili citlivý přístup architektů.

Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’architecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto, nyní pracuje samostatně pod svým jménem. Věnuje se designové práci od návrhu šperků, nábytku, interiérů až k návrhům domů.
Radovan Mačák (1981)
Studoval obor nezávislé umění a malba ve státě Oregon v USA, čtyři roky žil na Tchaj-wanu, studoval zde tradiční čínskou malbu a interiérový design na Hongkong School of Design, v roce 2009 založil s kolegou Otto Fiřtem designovou značku Merrygorando. Pracuje jako interiérový designér a designér nábytku ve studiu de.facto.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám