Hlavní obsah

Navrhnout vlastní město - sen architekta Oscara Niemeyera

Novinky, Kristýna Křížová
PRAHA

Nemusíme se bavit jenom o chobotnici, můžeme se bavit i o jiné architektuře, řekla Radomíra Sedláková, spolukurátorka výstavy s názvem Brasilia, na které se můžeme seznámit s dílem jednoho z velikánů moderní architektury Oscara Niemeyera.

Článek

Oscar Niemeyer začínal jako obdivovatel architekta Le Corbusiera. Podobně jako Corbusiera i Niemeyera okouzlila poetika jihoamerických měst. Brzy se však z jeho vlivu vymanil a dal architektuře svých staveb výtvarnější směrování. V roce 1988 získal nejprestižnější architektonické ocenění - tzv. Pritzkerovu cenu.

.: Katedrála Oscara Niemeyera

.: Katedrála Oscara Niemeyerafoto: Národní galerie v Praze

Pro většinu lidí je Niemeyerovo jméno spojeno s jedním z největších urbanisticko-architektonických činů minulého století a to s výstavbou nového hlavního města Brazílie. Niemeyer navrhl všechny jeho klíčové budovy.

Snem každého architekta je navrhnout vlastní město

Málokterému architektovi se však tento sen splní. Niemeyer to štěstí měl. Pro stavbu města použil železobeton a ocel. Inspirací mu bylo ženské tělo, jeho ladnost, jeho křivky a pohyby. Zvláštní je, že dnes o kvalitě svého města pochybuje. Možná i proto, že sám říká, že život je důležitější než architektura. Života si Niemeyer skutečně užívá. Loni se dožil sta let! A výtvarné okouzlení Brasilií u něj stále nemizí.

.: Panoramatický pohled na hlavní město Brasília

.: Panoramatický pohled na hlavní město Brasíliafoto: Národní galerie v Praze

.: Panoramatický pohled na hlavní město Brasíliafoto: Národní galerie v PrazeBrasilia očima velvyslance

Město, které Niemeyer navrhl, nafotil slovinký velvyslanec Damjan Prelovšek. Ten je u nás znám především jako zasvěcený znalec díla Josipa Plečnika. Plečnik byl architektem, který navrhl napřiklad kostel na náměstí Jiřího z Poděbrad. Prelovšek je autorem řady knih a výstav.

.: Knihovna Oscara Niemeyera

.: Knihovna Oscara Niemeyerafoto: Národní galerie v Praze

Nyní se Prelovšek představuje v jiné poloze. Už na fotografiích Plečnikova díla ukázal vytříbený cit pro architekturu. Není divu, že ho okouzlila i Brasilia. Snažil se přiblížit krásu Niemeyerovy architektury, postihnout její výraz a zachytit dojmy, jež vzbuzuje. Vytvořil tak výstavu fotografií tohoto významného architektonického projektu pro Slovinskou národní galerii.

Brasilia je nyní k vidění v Praze

Pražská Národní galerie je druhým místem, kde je výstava fotografií této architektury představena veřejnosti. Navštívit jí můžete až do 15. května ve Veletržním paláci. Můžete pak uvažovat, jak se asi obyvatelům největší jihoamerické země žije s takovou architekturou.

.: Výstava Oscar Niemeyer: Brasilia v Národní galerii v Prazefoto: DesignMagazin.cz

Můžeme se skutečně bavit i o jiné architektuře než jen o chobotnici. To, že je o ní tolik slyšet, je dáno mimo jiné tím, že útočí na hranice našeho vkusu. Zkusme si od tohoto útoku odpočinout u architektury, která takové ambice nemá a hlavní inspirací je jí život sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám