Hlavní obsah

Minimalismus v koupelně

Právo, Gisela Růžičková

Koupelny procházejí stejně jako celý interiér čas od času módními vlnami. Každý rok designéři představují nové a lepší materiály, tvary a funkce. Na výstavách, v katalozích a showroomech firem nacházíme další nápady, jak si vylepšit interiér.

Foto: archiv firmy Esprit, Právo

¨

Článek

Po letech, kdy byl velký zájem o bílý nábytek, jsou v oblibě tradiční přírodní materiály, především dřevo. Zalíbení v něm nacházejí designéři i uživatelé. Nábytek v koupelně již nemusí mít sterilně hygienický vzhled, který mu zaručovalo použití plastů, studených kovů nebo bíle polaminovaného dřeva.

Dnešní koupelny nejsou určeny pouze pro očistu těla, ale stávají se z nich místnosti, v nichž odpočíváme a dobíjíme energii. A dřevo vytváří příjemnou atmosféru už jen svým přírodním provedením.

Přirozený vzhled

Dřevo jako materiál se vyznačuje přirozeným vzhledem a hodí se pro současný trend jednoduchého, až minimalisticky strohého designu koupelen. Minimalismus v koupelnách se projevuje především čistými liniemi, elegancí a čitelností interiéru, zároveň vysokou mírou účelnosti a funkčností zařízení.

Dřevo je pro tento styl jako stvořené a díky speciálním technologiím laků, je také hygienické, vodě odolné a nenáročné na údržbu.

Jednoduché tvary

Základem jsou jednoduché čtyřhranné tvary, doplněné ladnými a odlehčujícími zaobleními. Nábytek s těmito liniemi skrývá spoustu úložného prostoru na řadu nezbytností a drobností, bez kterých si pobyt v koupelně už nedovedeme představit.

Jako doplňkový materiál se ke dřevu hodí elegantní kov i sklo, případně některé druhy umělých hmot, které svým vzhledem a vlastnostmi odpovídají současnému designovému trendu strohých a čistých linií.

.: O tom, že v jednoduchosti je síla přesvědčuje nábytek Monika ERRA (Sapho, podstavec závěsný pod umyvadlo, buk tmavý, 115x41,5x45cm, 10055 Kč a doplňková skříňka vrchní, buk tmavý, 37x72x33cm, 8270 Kč). foto: Právo/archiv firmy Sapho

Flexibilní design

Flexibilní koupelnový interiér reaguje na změnu v potřebách rodiny - od koupelny pro hosty, až po pro velkou rodinu. To umožňuje vytvořit např. Esprit home bath concept (důvtipný domácí koupelnový systém). Vše od elegantního stylu přes sportovní funkčnost až po čerstvý, barevný vzhled. Tak vytvoří tento nábytek vždy potěšení z nového pocitu v koupelně.

K základnímu vybavení tohoto konceptu patří čtvercové umyvadlo, série baterií, modulární nábytek, doplňky stejně jako sprchové kouty.

Klíčový element celého konceptu je nosník ve tvaru L. Díky čtvercovým formám umyvadla může být tento nosný element - vždy pootočený o 90 ° - umístěn vlevo, vpravo nebo frontálně pod umyvadlem. Díky těmto různým variantám lze i při

minimálním prostoru vytvořit různorodý vzhled. Pro koupelny s velkým prostorem se dají zkombinovat také dvě umyvadla se dvěma L elementy a modulárními zásuvkovými elementy - pro více možností vzhledu koupelny.

Poličky a koše

V moderní koupelně nalézají své místo, především jako doplňkový nábytek, nebo jako součást osvětlení, poličky či korpusy otevřených skříněk.

Pro oživení celkového vzhledu jednoduchých a hladkých ploch lze nábytek v koupelně doplnit ratanovými nebo proutěnými koši různých velikostí. Kombinací přírodních materiálů, působících hřejivým dojmem, a chladného skla či kovu, docílíme v koupelně zajímavého efektu a elegantní čistoty.

.: Klíčovým elementem Esprit home bath konceptu je nosník ve tvaru L (Esprit, 12 tisíc Kč). foto: Právo/archiv firmy Esprit

Méně je většinou více

Zásadním problémem při zařizování koupelny bývá její velikost, zejména v panelákových bytech. Toužíme-li zařídit si koupelnu podle módních trendů, ale omezují nás její rozměry, je dobré řídit se moudrostí, že méně je vždy více.

V malé koupelně je ideální jedna solitérní skříňka se zabudovaným umyvadlem, pod kterým se nachází velký úložný prostor.

Na tomto kousku nábytku se vyplatí nešetřit, bude udávat tón celé místnosti. Díky zabudovanému umyvadlu a praktickému prostoru pod ním k němu budeme směřovat několikrát za den. Skříňku lze doplnit drobnějšími kusy nábytku, které rozšíří úložné místo. Takto zařízená a sladěná koupelna bude působit otevřeným, vzdušným dojmem a díky svému praktickému zařízení nám usnadní také každodenní úklid.

Reklama

Související témata:

Související články

Koupelna pro dva

Po odchodu dětí z bytu se rozhodli naši hostitelé pro změnu svého bydlení. Po úvahách, zda koupit menší domek či rekonstruovat byt, dali manželé středního věku...

Vana tisíckrát jinak

V dnešní uspěchané době může být komfort, který představuje napuštěná vana, právě tím, co po náročném dni potřebujete. Nechte se inspirovat při pořízení vany,...

Výběr článků

Načítám