Hlavní obsah

Klasický panelový byt 2+1 získal po rekonstrukci barevný a svěží nádech

Do panelového bytu po starých majitelích se mladý pár nastěhoval před deseti lety. Po osmi letech se rozhodli pro totální rekonstrukci. Tak důkladnou, že nezůstal „kámen na kameni“.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Článek

Na malém bytě 2+1 se všemi stěnami z betonu původní majitelé za léta užívání nezměnili vůbec nic, a tak ještě před nastěhováním proběhly první, spíš estetické úpravy. Čistily a přebrušovaly se parkety, stěny dostaly čistou novou vrstvu samolepicích tapet.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Půl roku před velkým třeskem ještě nechali uživatelé vyměnit radiátory a stará okna nahradila nová plastová. Už tehdy projevili schopnost, která se při následné velké proměně vyplatila: „Udělali jsme na okna výběrové řízení, oslovili jsme s konkrétním požadavkem dvanáct firem,“ líčí Zdeněk. Při stejné nabídce byl rozdíl v kalkulacích až patnáct tisíc, nakonec okna měnila firma ze Soběslavi. S tímto postupem nepřekvapí, že zásadní rekonstrukci předcházela návštěva architektonického ateliéru.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Změna interiéru

Věříme odborníkům

Partneři předložili ateliéru své představy: Byt se měl prosvětlit, prostor otevřít, měla by do něj vstoupit dynamika, barvy. „Vybrali jsme dobře hned napoprvé,“ vypráví Zdeněk, „když nám MgA. Vendula Hladíková předložila studii, řekli jsme rovnou: bereme!“

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

A óda na odbornou spolupráci pokračuje: „Neumím si představit, jak bychom to zvládli bez nich. Paní Hladíková a pan Zimandl nabídli řadu funkčních nápadů, na které bychom nepřišli, hledali vždy další řešení, která by přinesla úsporu i kýžený efekt, doporučili nám osvědčené firmy a dodavatele.“ Spolupráce podle mínění majitelů přinesla nejen funkční moderní bydlení, ale také jim ušetřila desetitisíce. Dlužno dodat, že nadšena byla i druhá strana, protože s tak velkoryse pojatou rekonstrukcí se hned tak ateliér nesetkává.

Začíná velký třesk

K obvyklým povolením a razítkům tentokrát musel přibýt i posudek statika, protože se sahalo na betonovou nosnou stěnu. Nejprve ale dostaly slovo sbíječky, a byt byl totálně zdemolován. Zmizely podlahy, odraly se stěny až na původní beton, zlikvidovalo se umakartové jádro, vytrhala původní elektroinstalace.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Následovaly zednické práce, na místě, kde byla původně kuchyně se vyzdívala nová koupelna, zazdívaly se naopak některé dveře, které ztrácely funkci. Pak do bytu nastoupila parta asi devíti chlapů se strojem, který je notně převyšoval. Velký kotouč pily, který se zakousl do betonu, chladilo vodou několik hadic, a majitelé se jen modlili, aby nevytopili sousedy. Nestalo se, betonová stěna byla z obou stran odříznuta, zůstal jen střed. Pro zajištění statiky se ještě u stropu udělaly překlady. Začínalo se rýsovat nové prostorové uspořádání.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Nová podoba interiéru

Následně se vyrovnávaly podlahy, zalila je nivelační hmota do takové výšky, aby vznikla jednotná rovná bezprahová plocha. I protipól podlahy – stropy – se dočkaly, dostaly pěkné sádrokartonové podhledy. Provedl se nový rozvod plynu a také nová elektroinstalace s pojistkami pro všechny důležité spotřebiče, do všech funkčních zón bytu se instalovaly přípojky pro počítač.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Otáčením dispozice se za zdí, kde dnes stojí audiovizuální souprava, ocitla ložnice sousedů, investoři se proto po poradě s architekty rozhodli pro zvukovou izolaci. Před stávajícími betonovými stěnami obývacího prostoru jsou předsazeny SDK desky, na jedné straně je 7,5 cm silná vrstva skelné vaty, na té druhé, choulostivé „ložnicové“ je rovnou izolant dvakrát po 7,5 cm a k tomu ještě vzduchová kapsa. Ukrývají se tu veškeré rozvody a kabely.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

A jak to bylo dál? Na stěny nové stěrky, na zem nové podlahy. I tady se myslelo na odhlučnění, pod dřevěnou plovoucí podlahu přišly kročejové filtry. A samozřejmě se budovala nová koupelna a kuchyně.

Estetické a funkční zároveň

Koupelna v novém uspořádání dostala větší prostor, vedle pohodlné vany tak nabízí i komfortní sprchový kout. Originálně řešené obklady na stěnách (linie tvoří vybroušené drážky) se kupovaly na kusy, nikoliv na metr čtvereční, a jsou jednou z mála finančně náročnějších položek.

Kuchyně je novým přirozeným centrem otevřeného bytu. Designéři tu zajímavě ukrývali: ve středovém sloupku je schovaný přívod plynu, v částečném podhledu zase odvod par z digestoře a osvětlení. Zaoblený tvar částečného podhledu je vnímán esteticky, přitom je plně funkční.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Veškeré vybavení kuchyně, až na dva malé trojúhelníkové stoly a nosiče DVD, je vyrobeno na míru. Pochází z dílny truhláře Františka Koubleho stejně jako nábytek do koupelny. Právě on proměnu bytu završoval, čekal na konečné úpravy, aby pak v klidu mohl nábytek doladit a na místě spasovat tak, aby seděl na milimetr přesně. Celková stavební rekonstrukce trvala šest týdnů, truhlář si pak s vybavením hrál ještě asi měsíc.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Už je to uděláno

Proměna bytu je dokonalá. Naplnila jedno z přání majitelů, aby byt nevypadal jako panelákový, splnila i všechny další požadavky. Obytný prostor se prosvětlil, a opticky zvětšil, i když má pořád původních 62 m². Úpravami vznikly dvě hlavní zóny: společenská a intimní. Hlavní obytný prostor se rozprostírá od jedněch oken k druhým.

Obývací pokoj přechází v kuchyni s jídelnou, a končí pod okny dvěma pracovními místy, takže se partneři nemusejí dohadovat, kdo zrovna víc potřebuje počítač. Do společenské části se vchází z prostorné chodby, kde je pro návštěvy k dispozici WC s umyvadlem, do intimní části bytu se vchází posuvnými dveřmi, které jsou v těsném sousedství kuchyně. Z ložnice partnerů se vchází přímo do koupelny.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Chodbu z jedné třetiny vyplňuje objemná skříň, sahající až ke stropu a hluboká jeden metr, která kromě běžně ukládaných věcí pojme klidně i dvě kola. Úložné prostory jsou tu řešeny dobře a nenásilně. Knihovnička u kuchyně má řadu dvířek, za nimiž se skrývají i kuchyňské potřeby, za těmi velkými je spíž. Další úložné prostory jsou umístěny nad sedací soupravou, koupelna má svoji černou skříňku, a ložnice nabízí v čele postelí tolik prostoru, že je, jak podotýká Zdeněk, dodnes využitý jen částečně.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Barvy, které si majitelé přáli, jsou voleny odvážně, ale rozhodně ne divoce, i když by tak někomu kombinace oranžové a červené mohla připadat. Příjemně je usazuje šedý matný lak, kterým je upraven kuchyňský nábytek, bílé stěny, šedá dlažba i dřevěná podlaha z exotického dřeva hevey. Do barevného ladění dobře zapadla původní sedací souprava, která jediná spolu se skleněným stolkem pamatuje předchozí uspořádání bytu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Za zmínku stojí i světelné řešení bytu. Zdeněk si přál hned zpočátku bodové osvětlení a ateliér pojednal realizaci toho přání velice čistě. Podhledy, které ozvláštňují celý prostor, zároveň skrývají ty nepěkné „dráty“, které nás ve většině příbytků rozčilují.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

To asi bylo drahé!

Možná teď máte pocit, že na takovou rekonstrukci hned tak každý nemá. Při rozsahu prací jsou ale celkové náklady 1,2 miliónu Kč docela nízké. Stavební práce jako takové spolkly asi polovinu z této částky. Do pořádku se dává celý dům. Všude jsou už vyměněné stoupačky, dokončuje se zateplení budovy. Budou se měnit balkóny, opravovat střecha, pak přijde na řadu úprava společných prostor. Dům se zhodnocuje, byt už má teď po rekonstrukci mnohem vyšší hodnotu. Taková investice se neztrácí.

Zaujalo nás

I zdánlivě neupravovatelný panelový byt, který má všechny stěny z betonu, lze předělat, potřebujete mít jen posudek statika.

Ohleduplnost k sousedům: majitelé nechali u stěny, sousedící s ložnicí sousedů, udělat důkladnou zvukovou izolaci.

Totální rekonstrukce a téměř kompletně nové vybavení a zařízení bytu přišlo celkem jen na 1,2 miliónu Kč.

Podhled v kuchyni ukryl odvod par od digestoře, „kapsa“, vzniklá při dělání zvukové izolace, zase ukrývá kabely, byt je ve smyslu zakrývání nutných, ale pohledově nezajímavých instalací dokonale dotažen.

Reklama

Související témata:

Související články

V bytě po rekonstrukci věčně vládne jaro

Mladí partneři bydleli v podnájmu, a jeho cena se pomalu zvedala. Rozhodli se proto, že budou raději investovat do vlastního. Objížděli Středočeský kraj,...

Výběr článků

Načítám