Hlavní obsah

Jak zvládnout se psem oslavy silvestra

Novinky, Roman Mašín

Silvestr je pro mnoho zvířat stresujícím zážitkem. Je to především kvůli ohlušujícím zvukům ohňostrojů a petard. I když se s nimi často může pes setkat i během roku, na silvestra se výbuchy a hvízdání raket koncentrují do krátkého časového období. Přinášíme několik základních pravidel, jak psa ušetřit zbytečného stresu, aby silvestrovskou noc přežil ve zdraví a v co největší pohodě.

Foto: Roman Mašín

Silvestr je pro mnoho psů stresující záležitost.

Článek

1. Zvykat od malička

Pes by si měl na situace, se kterými se v životě běžně setkává, zvykat od štěněte. Stejně jako by pro něj mělo být normální, že kolem něj projede velké auto, tramvaj nebo vlak, neměl by reagovat ani na silné zvuky, jako jsou právě ohňostroje.

Pes má mnohem citlivější sluch než člověk, a tak je pro něj samozřejmě výbuch petardy mnohem silnějším vjemem než pro nás. K tomu přidejte světelné efekty, které sílu vjemu jen umocní. Pokud na to vše zvykáte už malé štěně, je velká pravděpodobnost, že s nimi v dospělosti nebude mít pes problém.

2. Nenechávat ho samotného venku

I když je pes na petardy a ohňostroje zvyklý, je přece jen lepší ho na silvestra vzít do bytu a nenechávat ho samotného venku. Je dost případů, kdy zbloudilá pyrotechnika vybuchla psovi na zahradě pod nohama a ten utrpěl zranění. Nebo dokonce vystresovaný utekl, a už se nenašel. Minimálně v době kolem půlnoci je dobré mít každého psa u sebe pod kontrolou.

3. Nezavírat ho samotného do temných místností

U psů, kteří mají z ohňostroje strach, není řešením pouze je zavřít do garáže, předsíně nebo koupelny. Prvním problémem může být to, že pes ve stresu zničí vše kolem sebe a může se také sám poranit.

Druhým a důležitějším hlediskem, na které by měl každý majitel myslet, je to, že pes je smečkové zvíře, a tak jakékoliv stresové situace snáší podstatně lépe, pokud je se svou smečkou, v tomto případě rodinou majitele.

4. Kotec a bouda nejsou vždy řešením

Kotec s boudou se na první pohled mohou zdát jako dobré řešení, kam psa na silvestra umístit. Kromě toho, že psa necháváte s jeho stresem samotného, je i problém, že se můžete dočkat nepříjemného překvapení. Zvíře vynaloží skutečně všechny své síly, aby se ze stresového prostředí dostalo.

Není žádnou výjimkou, že pes roztrhá pletivo, prokouše se dřevěnou stěnou a podobně. V kotci jistě bezpečně přečká i pes, který s ohňostroji nemá problém, ale pro zvíře v tomto ohledu problémové je zavřený kotec jen dalším stresovým faktorem.

5. Povel je pro vystresovaného psa ještě větším stresem

I dobře vycvičený a vychovaný pes, pokud je ve stresu, vnímá vše kolem sebe zcela jinak, než v době, kdy je v klidu. Pokud se bojí, nemá smysl mu dávat nějaké povely. Vystresovaný pes nebude poslouchat, a pokud ho budete nutit povely vykonat, pak jeho stres ještě prohloubíte. Takže nechte psa, aby se s problémem vyrovnal, třeba pobíháním po místnosti. Povely „sedni“ nebo „lehni“ nemají v takové situaci opravdu žádný smysl.

6. Odměna nebo pochvala je kontraproduktivní

Nejčastější chybou, kterou majitelé psa dělají, když se zvíře dostane do stresové situace, je to, že se ho snaží uklidňovat chválením nebo ho i odměňovat. Platí to nejen pro silvestra. Pokud někde bouchne petarda, pes se lekne a majitel ho začne chválit nebo odměňovat, pro psa to znamená jediné – strach z petard je to správné, co se od něj očekává.

Takovým postupem v psovi strach a stresové chování jen upevníte a prohloubíte. Vzpomeňte si na staré přísloví „pes je obrazem svého pána“. To platí v tomto případě více než vrchovatě. Pokud pán začne na stresový podnět, v tomto případě petardu, jakýmkoli způsobem reagovat, dává tím svému čtyřnohému mazlíčkovi signál, že není něco v pořádku.

Pro psa by ale střílení, petardy i rakety měly být v ideálním případě zcela běžnou věcí, jako například průjezd auta na silnici. Nejlepší cestou je dělat, jakoby nic. Pes, pokud uvidí, že jste klidní a nijak nereagujete, nebude reagovat také, nebo alespoň jeho stres nebudete prohlubovat. Takže – zapamatujte si, že reakce majitele se vždy přenáší i na psa.

7. Na procházku jen s pevným vodítkem

Samozřejmě nelze psa v silvestrovský den a noc zavřít doma a nevycházet. Někteří lidé jsou ale nedočkaví, často silvestrovské ohňostroje odpalují už během dne, proto počítejte i s touto variantou. Neočekávaný výbuch nebo pištící raketa může způsobit útěk psa, který vystresovaný vběhne na silnici nebo se ztratí úplně. I s bezproblémovým psem byste měli chodit pro jistotu pouze na vodítku.

8. Medikace jen v nejvážnějším případě

Mnoho majitelů psů vyhledává pomoc pro vystresované zvíře v tlumících lécích. Samozřejmě je to také možnost, ale je dobré stres psa nepřeceňovat a nedělat ho závislého na lécích. Ty by v žádném případě neměl podávat sám majitel.

Existují různé přírodní kapky, feromonové obojky nebo homeopatika, která lze volně v lékárnách zakoupit. Jejich účinnost je ovšem sporná. Skutečně účinný tlumící efekt mají pro zvíře sedativa, ta musí předepsat veterinář. Zamyslete se však nad tím, zda není lepší, aby se zvíře se stresem vyrovnalo samo, bez pomoci chemie.

V přírodě zvířata se stresem bez problémů žijí a nedělá jim to žádné problémy. Veterinář většinou není schopen posoudit míru stresu, jakou váš miláček prožívá, musí věřit pouze tomu, co mu jako majitel vylíčíte. Buďte proto rozumní a sedativa používejte jen v opravdu extrémních případech.

9. Čip pomůže ztraceného psa najít

Přes všechna opatření a varování se ročně mnoho psů v průběhu silvestra svým majitelům zaběhne. Bohužel hodně z nich skončí pod koly automobilů. Většina zaběhlých psů je naštěstí odchycena a předána do útulků pro opuštěná zvířata. Některá plemena jsou schopna běžet i desítky kilometrů denně, a tak mohou skončit v útulku na druhé straně republiky, případně i za hranicemi.

Pokud pes nemá na sobě nějaké označení majitele nebo alespoň registrační známku, je takřka nemožné ho vrátit páníčkovi. Jedinou spolehlivou metodou, jak psa označit, je mikročip. V některých městech je čipování psů povinné, ne všichni to ale splní.

Mikročip přitom psa nijak nepoškozuje ani neomezuje. Pokud si jeho číslo registrujete v národní nebo evropské databázi, je vysoká pravděpodobnost, že při nalezení psa se vám policie nebo útulek ozve a psa vrátí.

10. Pozor na nevybuchlou pyrotechniku

I po skončení silvestrovského veselí čeká na psy vážné nebezpečí v podobě nevybuchlých raket a petard. Na zbytky ohňostrojů narazíte při novoroční procházce na každém kroku. V drtivé většině se jedná o prázdné papírové obaly.

Ani silvestrovská pyrotechnika, i když má všechny certifikáty a osvědčení, není ale stoprocentní. Malé procento je vadné, při odpálení selže, někdy raketa vyletí a nevybuchne. Mezi prázdnými obaly se tak mohou vyskytovat i kusy, které stále obsahují pyrotechnickou náplň.

Exploze papírové ruličky, jež byla silvestrovskou raketou, ve chvíli, kdy ji váš pes očuchává nebo ji dokonce vezme do tlamy, má téměř vždy vážné následky. Proto na novoroční procházce venčete psa na vodítku a dávejte pozor, o jaké předměty jeví zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám