Hlavní obsah

Jak vypadá jazyk současné architektury

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úžasné stavitelské projekty v Evropě a nepřehlédnutelné rodinné vily ze všech koutů světa představují dvě objemné knihy, které vydal Slovart. První se jmenuje Collection: Evropská architektura a druhá Collection: Domy. Obě napsala německá publicistka Michelle Galindová.

Článek

Uznávaná autorka knih o současné architektuře připravila souhrnný přehled o všem, co se v posledních letech událo na evropské půdě. V Collection: Evropská architektura prezentuje unikátní a průkopnické projekty v rozsáhlé oblasti výstavby mezi Litvou a Portugalskem a vychází z individuálního architektonického výrazu jednotlivých zemí.

Kniha obsahuje okázalou kovovou střechu španělského hotelu Markýz de Riscal od Franka Gehryho stejně jako ironické využití postmoderního modelu u projektu Zilverparkkade v Holandsku. K vidění jsou i architektonická díla světoznámé Zaha Hadid. Zařazeno bylo i dvanáct českých staveb – včetně rustikálního „rozježeného“ Golfového klubu Hostivař (ateliér ADR), který byl dokonce použit na přebalu knihy.

„Všechny projekty však sdílejí jedno: usilují o překročení pouhé reprodukce běžného vytvářením něčeho nového,“ píše Galindová. Kniha je rozdělena do pěti hlavních částí, značný prostor dostaly i východoevropské země. Každou stavbu doprovázejí nejen krásné fotografie exteriérů a interiérů, ale i stručný popis a nákresy.

Nejzajímavější obydlí světa

V Collection: Domy, stejně obsáhlé publikaci s obdobnou strukturou, se zase autorka vydala za ultramoderními i ekologickými obytnými domy, aby vytvořila jedinečný pohled na to, jak vypadají ta nejzajímavější obydlí světa: od prostorově nejskromnějších v Japonsku přes „zelené“ v Německu, velkorysé v Itálii až po romantické v Oceánii.

Důraz přitom kladla spíše na menší vily než na velkolepé rezidence, nápad nadřadila prvoplánové naleštěnosti bez emocí. Českou republiku zde reprezentuje brněnská vila na Červeném kopci stojící ve strmém svahu (Fránek Architects).

Jiný kraj, jiná architektura

Galindová tak zve na „výlet do jedné z nejprestižnějších oblastí architektonické práce, v níž se snoubí ekonomika s imaginací a jejich vzájemná interakce přináší nové možnosti a neočekávané inovace“. Klade si otázku – jak se dnes žije (v) současné architektuře v různých koutech světa.

Michelle Galindová: Collection: Evropská architektura, Collection: Domy

Michelle Galindová: Collection: Evropská architektura, Collection: Domy

Michelle Galindová: Collection: Evropská architektura, Collection: Domy

Slovart, 512 stran, 1499 Kč

Čtenář má tak výjimečnou příležitost setkat se nejen s novátorskými a osobitými přístupy, ale také s komplexním pohledem na současné stavitelství, navíc v konfrontaci s geografickými specifiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám