Hlavní obsah

Jak připravit zahradní techniku na zimní spánek

Právo, Sylva Svobodová

Stroj, o který se dobře staráme, má delší životnost. U namáhané zahradní techniky to platí dvojnásob. Na konci pracovní sezóny proto pečlivě vyčistíme celou sekačku, motorovou pilu, vyžínače, traktor a nezapomeneme ani na drobné nářadí. Na jaře bude práce o to snazší.

Foto: Mountfield

Přístroj by měl být stále provozuschopný, stav oleje před zimním spánkem tedy musí odpovídat předpisu. Důležité je řídit se pokyny v návodu a použít doporučovanou značku a množství oleje.

Článek

Elektrické zahradní stroje jsou na údržbu méně náročné než motorové, ale jestliže fungují na akumulátor, je nutné se o ně postarat. Tedy vyjmout z techniky baterii, naplno ji nabít a nechat v místnosti s běžnou pokojovou teplotou. Tuto zahradní techniku musíme navíc chránit i před mrazem.

Foto: VIKING

Sekačku postavíme na rovnou plochu, nenaklápíme ji ani nezavěšujeme. Vyplatí se ji přikrýt, aby se na ni neprášilo.

Také platí, že není dobré stroje čistit tlakovou hadicí, mnohem vhodnější je vlhký hadr. Technika musí zůstat na zimu suchá, nesmí se do ní dostat voda.

Svědčí jí suché místo, vyplatí se ji také přikrýt, protože nebude zaprášená. Stát má v běžné poloze, to znamená, že techniku nezavěšujeme na stěnu ani nenaklápíme ke straně!

Sekačka

Zahradní sekačku nejdříve postavíme na rovnou plochu a mechanicky odstraníme veškeré nečistoty. Nezapomeneme ani na chladicí otvory motoru. Mastná místa vyčistíme benzinem, kryt nože sekačky naimpregnujeme antikorozním sprejem. Pohyblivé části, jako jsou ložiska a ocelová lanka, promažeme olejem.

„Často se stává, že lidé nezkontrolují vzduchový filtr a nepročistí ho. Někdy zase sekačku uloží nahnutou na bok, takže dojde k přelití oleje do filtru, v horším případě k zadrhnutí motoru,“ vysvětluje Adam Jasný z firmy Bauhaus.

Foto: BRIGGS & STRATTON

Olej se využívá k ochraně motoru a optimalizaci jeho výkonu. Výměna oleje se provádí jednou ročně, za tepla a při odpojených svíčkách, aby nevzniklo riziko startu.

V případě motorových strojů se musíme před zazimováním techniky zbavit veškerého paliva, nádrž má být prázdná. Jestliže přesto po posledním použití zůstane v nádrži benzín, odborníci doporučují nechat stroj běžet chvilku naprázdno, dokud se motor sám od sebe nezastaví. Pokud chceme uskladnit sekačku se zbývajícím palivem, je nutné přilít do nádrže stabilizátor, který zabrání jeho znehodnocení.

Foto: STIHL

Při delším odstavení pily se zbytky nádrže mají před dalším použitím vylít. Pilu také důkladně očistíme od pilin vzduchovým kompresorem.

„Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru,“ objasňuje odborník Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton.

Sekačka sice musí být čistá, ale sprchování tlakovou vodou ji poškodí. Výsledkem jsou ložiska plná rzi, nečistot. Převodovka se doslova koupe v zahnívající travní kaši, která je velmi agresivní.

Foto: HUSQUARNA

Vizuálně zkontrolujeme opotřebení na řetězech, vyčistíme vzduchový filtr, vylijeme olej. Také nabrousíme řezací řetěz.

„Výsledkem rychlého tlakového čištění je obvykle demontáž žacího stroje a nemilé překvapení na jaře,“ říká Miroslav Kosička z firmy STIHL.

Také připomíná, že nože je dobré po sezóně vymontovat, naostřit, případně nechat v odborném servisu i vyvážit, abychom na jaře dosáhli optimálního žacího výkonu.

Pozor při čištění spodní části sekačky

Je sice možné ji sklopit dozadu, zapalovací svíčka však musí zůstat nahoře. Pokud se přístroj naklopí do strany, může se olej dostat do vzduchového filtru nebo k výfuku.

Stav oleje před zimou musí odpovídat předpisu. Výměnu můžeme provést sami, ale dodržíme výrobcem doporučovanou značku a množství oleje.

Zahradnické nůžky, lopaty a rýče

Z drobného nářadí odstraníme zaschlou hlínu, třeba kouskem starých novin. Ostří nůžek a jakékoliv kovové části nářadí naolejujeme. Snížíme tření materiálu a ochráníme čepele před korozí.

Foto: GARDENA

Zahradní nůžky očistíme od zbytků hlíny a rostlin, ostří nůžek naolejujeme. Čepele nůžek nezapomeneme na zimu zavřít.

Stejně tak je možné ošetřit olejem i dřevěnou rukojeť a nechat ho vsáknout do dřeva. Předtím však rukojeť ohladíme jemným skelným papírem, očistíme ji.

Foto: BAUHAUS

Veškeré kovové části zahradní techniky pečlivě očistíme vlhkým hadrem, zbavíme stroj nečistot a promažeme ho pečlivě olejem. Na zimu uskladníme v suchu.

Ze všech zahradních hadic vypustíme vodu, jinak by se v mrazech poškodily. U podzemní závlahy stačí vypnout vodu, protože odvodňovací ventil celý systém sám bezpečně odvodní.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jestliže systém používá čerpadlo, které je venku, odmontujeme ho a uskladníme na suchém místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám