Hlavní obsah

Dominantou nového bytu jsou velkolepé terasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investor si zakoupil nový byt v bytové domě v poslední patře, které oproti hlavnímu půdorysu dispozičně ustupuje. Díky tomu bylo možné navrhnout k bytu prostorné terasy téměř po celém jeho obvodu.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Prvotním záměrem bylo využít pro hlavní obytný prostor maximum světelné pohody.

Článek

Z teras je výhled na panorama malého městečka s dominantou kostela, ale také na okolní lesy na straně druhé. Původní dispozice bytu v prodejní verzi nevyhovovala, proto bylo vytvořeno, po domluvě s architektkou Radmilou Peškovou, nové dispoziční řešení.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Z teras se nabízí krásný výhled na okolní krajinu.

Stěžejním bodem pro tvorbu nové dispozice byl záměr využít pro hlavní obytný prostor maximum světelné a sluneční pohody - tedy osadit tuto místnost na východní i západní fasádu. A k tomu navazující terasy. Pozitivem byla i možnost posunutí vstupu do chodby, tímto zásahem se zvětšila vstupní hala.

Obytný prostor byl navržený na maximální možné ploše bytu, naopak ložnice zůstaly minimální.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Došlo i na posunutí vstupu do chodby.

Kuchyňská část je opticky oddělena sklem

Hlavní obytný prostor byl koncipovaný velkoryse a zahrnuje tyto funkční plochy - kuchyni s barem pro příležitostné stolování, jídelní kout, obývací pokoj a velký pracovní kout.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňská linka je navržena v lesklém antracitovém laku.

Kuchyňská část je opticky oddělena sklem na celou světlu výšku místnosti. Sklo je dekorativní s vypískovaným jednoduchým grafickým motivem. Jedná se o výrazný, a přesto decentní prvek. Kotvení skla do podlahy a do stropního podhledu bylo řešeno pomocí nerezových prvků s akcentem na esteticky zvládnutý technický detail.

Kuchyňská linka je navržena v lesklém antracitovém laku v kombinaci s lakem bílým a dřevodekorem. Tato koncepce se prolíná celým obytným prostorem. Další místnosti jsou navržené v kombinaci bílá a dřevodekor - černý lesk je efektní záležitostí, ovšem pro praktické použití je jeho údržba náročná. Linka má dva protilehlé nábytkové kusy - velký blok skřínek s využitím až po strop a s varnou deskou směrem k obvodové stěně.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňská část je opticky oddělena sklem na celou světlu výšku místnosti.

Nedílnou součástí kuchyně je i masivní ostrůvek s barovou deskou. V ostrůvku je zabudovaný dřez, má zvýšené okraje, které zabraňují přímému očnímu kontaktu s pracovním prostředím kuchyně.

K ostrůvku je kotvena stolová deska pro příležitostné jídlo a společenské posezení při přípravě pokrmů.

Pracovna majitele

Na stěně proti bloku kuchyně je navržený další velký blok nábytku, a to pracovna majitele.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Pracovna majitele bytu

Hodně úložných prostor je potřeba na knihy a uložení hobby předmětů. Také je nutné vyřizovat pracovní záležitosti a kochat se modely autíček a motocyklů. Nebylo možné opomenout vestavěnou vinotéku, která je atypicky osazena do výšky očí.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Stěna z přírodního kamene

Obývací části dominuje stěna s obkladem z přírodního kamene. Je obložena před roh a navazuje na chodbu. Opticky se tím prostor otvírá a je vzdušnější.

V obkladu je osazený nerezový pás se svítidly pro nepřímé - náladové osvětlení. Sezení je možné na klasické sedací soupravě a v relaxačním křesle - vše v bílé barvě.

Doplňkovou barvou je červená, která akcentuje v celém bytě, zde ji vidíme na koberci pod konferenčním stolem.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Antracitový lak v kombinaci s lakem bílým a dřevodekorem prolíná celým obytným prostorem.

Decentní je zastínění okenních otvorů - elegantními roletkami antracitové barvy. Výrazným prvkem jsou svítidla zavěšená nad jídelním stolem - typ Bau Bau od českého výrobce.

Důraz je kladen i na doplnění zeleně. Nádoby na květiny jsou sladěné s nábytkem, celková koncepce působí harmonicky.

Koupelna s infrasaunou

Koupelna byla požadována relaxační, příjemná, čistá, a především s dostatečně velkou infrasaunou. Ta byla vyrobena na míru, posléze byla na povrchu obložena deskami korespondujícími se zbytkem interiéru.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Koupelna byla požadována relaxační, příjemná.

Vše klaplo na jedničku a výsledek je perfektní. Opticky přívětivě působí oddělení sprchového koutu čirým sklem na celou světlou výšku koupelny.

Obklad je standardní od českého výrobce, neutrální a elegantní. Z vany je možné kochat se pohledem na okolní přírodu a relaxovat.

Komfortní toaleta

I toaleta byla navržena velmi komfortní, s bidetem a velkým umyvadlem. Do technické místnosti byla umístěna pračka se sušičkou a úklidová skříň.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Komfortní toaleta s bidetem a velkým umyvadlem

Návrh ložnice 

Byť je ložnice označena jako velká, je prostor navržený opravdu jen pro dvojlůžko a nutný komunikační prostor kolem lůžka. Za ním je navržena dělicí příčka s důmyslným průhledem do prostoru za ní. Zde je umístěna velká uzavřená šatní skříň.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Za lůžkem v ložnici je navržena dělicí příčka s důmyslným průhledem do prostoru za ní.

Průhled je orámovaný deskou v dřevodekoru a slouží jako police na všudypřítomnou zeleň a nezbytné knihy. Na stěnu proti lůžku je aplikovaná šedá stěrka jako podklad pro výtvarné dílo - triptych grafik v červené akcentní barvě.

Menší pokoj slouží pro hosty. Je vybaven jednolůžkem, pracovním stolem a sestavou šatních skříní skrytých za polopříčkou. Výrazným motivem v pokoji je vliesová tapeta v černobílém provedení. Výběr tapety byl šťastný a opakuje se i v prostorné předsíni.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Pokoj pro hosty

Terasy jsou především obytné, WPC lamely s dekorem dřeva zútulní celý prostor. Nábytek z umělého ratanu k relaxaci taktéž navodí pohodu, a tak nezbývá než se posadit nebo položit do lehátka a vychutnávat okolní panoramata.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely
Ing. arch. Radmila Pešková
Po absolvování gymnázia v Uherském Hradišti nastoupila na studia FA VUT Brno, která dokončila v roce 2001. Během studií a po jejich dokončení pracovala pro projekční a architektonické kanceláře v Luhačovicích, Brně a Olomouci. Od roku 2005 pracuje samostatně na vlastních projektech a účastní se společných projektů ve spolupráci s dalšími projektanty a architekty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám