Hlavní obsah

Díky rekonstrukci získala rodina samostatný dětský pokoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v činžovním domě nedaleko centra Prahy má své kouzlo, majitelé bytu jsou s lokalitou spokojeni. Avšak dispozice bytu byla v původním stavu nevyhovující. Rozrůstající se rodina potřebovala získat dětský pokoj navíc.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS (9x)

Článek

V původním stavu jsou v bytě tři místnosti, kuchyň, obývací pokoj a ložnice. V poměrně prostorné chodbě byl dominantní úložný prostor, koupelna byla malá.

Přáli si koupelnu se sprchovým koutem

„Při prvním zaměření bylo jasné, že ani do největšího pokoje se nevejde kuchyň s obývacím pokojem. Řešili jsme tedy, jak nejlépe propojit chodbu s obývacím pokojem tak, aby kuchyň nebyla příliš tmavá,“ popisuje Ing. arch. Radovan Demeter ze studia Kouba interier. Majitelé si též přáli koupelnu s prostorným sprchovým koutem a místem pro pračku se sušičkou.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Původní stav

Se zásahem do nosné zdi

„Připravili jsme několik možných variant, nakonec zvítězila ta technicky složitější – se zásahem do nosné zdi. V nové dispozici se tedy vchází vstupními dveřmi do malého zádveří, kde je vestavěná skříň a botník s věšákem.

Odtud posuvnými dveřmi do úložné zóny kuchyně a dále do hlavního obytného prostoru. Kuchyňská linka je do L, je částečně schovaná při pohledu z obývacího pokoje. Nabízí dostatek úložných prostor. V obývacím pokoji je jídelní stůl pro čtyři osoby, menší sedací souprava a úložný prostor. Ložnice i dětský pokoj jsou přístupny z komunikační části obývacího pokoje.“

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Nový stav

Dostatek úložných prostor

Koupelna s WC jsou odděleny, v koupelně je sprchový kout, nika pro pračku se sušičkou a umyvadlo s úložným prostorem. Dostatek úložných prostor zajišťují skříně důmyslně skryté v nikách. Také koš na prádlo a skříňka na čisticí prostředky jsou zasazeny do hmoty v linii dotknuté nosné stěny.

„Jako již tradičně v realizacích našeho studia je i zde zapuštěná zrcadlová skříňka v koupelně,“ doplňuje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Dům je v družstevním vlastnictví

Základem nové dispozice byl zásah do nosné konstrukce domu, konkrétně vybourání prostupu nosnou stěnou. Dům je v družstevním vlastnictví, což majitelům dost usnadnilo přípravné papírování.

Bytové družstvo a následně stavební úřad vydal na základě statického posudku a projektové dokumentace stavební povolení a práce mohly začít.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Dobré dispoziční řešení je základem funkčního bydlení

„Zákazníci mají často obavy, že podobná řešení budou velmi nákladná. V horizontu celkové investice do kompletní rekonstrukce bytu to však nebývá zásadní položka. Též technického řešení se není třeba obávat, vše provádí odborníci na základě přesných pokynů statika. V podstatě bývá nejhorší získat potřebné povolení.

V domě, kde jsou byty v osobním vlastnictví, je to v podstatě nemožné – měli by souhlasit většinou všichni vlastníci. Je to škoda, protože dobré dispoziční řešení je základem funkčního bydlení a pokud nám dispozice ztroskotá na nosné zdi, nastávají už jen kompromisy,“ popisuje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Vyrovnání podlah

V bytě se pomocí anhydritu srovnávaly podlahy do jedné roviny. Též veškeré instalace jsou nové, stejně tak jako štuky na stěnách. V části bytu je sádrokartonový podhled s bodovkami. Osadily se též nové vstupní bezpečnostní dveře.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Ve dvou odstínech šedé

Majitelé měli celkem jasnou představu o podobě interiéru, přáli si kombinovat bílou, šedou a dřevo-dekor.

„Do koupelny jsme tedy vybrali decentní velkoformátové obklady ve dvou odstínech šedé, ve sprchovém koutě je jako dekorace pás mozaiky,“ popisuje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Podlaha v dekoru jasanu

Podlaha je v celém bytě jednotná vinylová, v dekoru jasanu. S ní korespondují dveře.

Kuchyňská linka je v tónech bílé a šedé. Kuchyň tentokrát v uvedeném studiu nevyráběli, nicméně byla realizována podle jejich návrhu.

Základní hmota je v bílém laku, šedé jsou pouze horní skříňky a pracovní deska. Na kratší straně je ještě úložný prostor nad běžnými horními skříňkami. Zajímavá je též tapeta v ložnici, téměř černá barva působí v prostoru elegantně.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS
Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.
Ing. arch. Radovan Demeter *1988
Je absolventem oboru architektura a urbanismus na Technické univerzitě v Bratislavě. V rodinné firmě pracuje na stavebních zakázkách a úspěšně zpracovává návrhy interiérů pro klienty firmy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám