Hlavní obsah

Co nemá chybět na dokonale prostřeném svátečním stole

Právo, Sylva Svobodová

O Vánocích je vše slavnostní, voňavé, barevné a chutné. Stůl je krásně prostřený a zdobí ho jednoduché vánoční aranžmá. Zelené větvičky, jmelí, svícen, šišky, plátky pomeranče, svíčky.

Foto: Tchibo (3x)

Základem všeho je ubrus. Zde je temně vínový v kombinaci se zlatými doplňky a decentně šedými ubrousky.

Článek

Pro vánoční stolování vybíráme raději nižší dekorace, aby nepřekážely jednotlivým členům rodiny ve výhledu. Pečlivě ladíme barvy – méně znamená více. Stačí kombinace tří odstínů. Klasikou je červená, zelená a bílá, ale úžasné jsou i zlatavé, fialové a stříbrné tóny. Stůl vždy osvěží řezaná květina ve váze.

Foto: Ikea

Uctěme hostitelku a přinesme jí čerstvě řezané květiny, které vloží do vázy. V zimě potěší dvojnásob!

Na ubrusu záleží

V průběhu svátků se potkává širší rodina a ke stolu zasedne více členů než obvykle. Důležité je tedy volit správný stůl. Každý stolovník potřebuje kolem sebe dostatek místa, a tak neváháme použít rozkládací stůl nebo přistavit další.

Na stůl patří slavnostní ubrus. Ubrus má být dohladka vyžehlený, čistý a má přesahovat přes okraj asi 30 cm tak, aby zakrýval nohy stolovníků. Vhodnější je jednobarevný, elegantně působí vždy čistě bílý, skvěle ale vypadá i červený, v barvě šampaňského nebo tmavě modrý.

Foto: Tchibo

Jednoduchá a decentní prostírka - bílý ubrus, tzv. běhoun, talíře a dekorace v zeleném

Odstín ubrusu dobře promyslíme, protože musí ladit s dalšími dekorativními předměty.

Nezapomeneme na látkové ubrousky! Jsou slavnostnější, papírové se používají jako podklad pro vrstvení talířů. Ty jsou čistě bílé, porcelánové.

Pravidla zakládání příboru

Záleží na chodech, které chceme podávat. Ale maximum jsou tři vidličky, tři nože a polévková lžíce, vše po stranách talíře. Dezertní či moučníkový příbor je pak nad talířem. Další potřebné příbory se zakládají těsně před nebo zároveň s chodem.

Nůž je natočený ostřím k talíři, vzdálenost mezi příbory má být cca 5 mm. Příbory zakládáme v pořadí ve směru od talíře: vedle talíře vidličku vlevo, nůž vpravo. Nejdříve základní příbor na hlavní chod, rybí příbor, nakonec dezertní příbor.

Na stůl položíme mělký talíř, na něj hluboký. Nezapomeneme na decentní ubrousky s vánočním motivem. Vyndáme i slavnostní broušené sklenice na vodu, aperitiv, víno nebo digestiv. Podle tradice prostíráme i pro jednoho navíc, pro nenadálé hosty. Pod talíř dáme každému stolovníku šupinku z kapra pro hojnost v dalším roce.

Foto: Ikea

Na vánočním stole nesmějí chybět svícny a zapálené svíčky. Vykouzlí tu správnou atmosféru pro rodinnou sešlost.

Zakládání talířů

Nejdříve dáme podkladový talíř s větším průměrem, zhruba 30 cm a více. Umístíme ho na tři prsty od okraje stolu. Je na něm ubrousek, na něj pak přijde další talíř.

Pečivový talíř zakládáme vždy vlevo horním okrajem nebo středem na úroveň hrotů vidliček. Vpravo nahoře jsou sklenice na vodu, červené a bílé víno. Tvoří dohromady pomyslný trojúhelník. Sklenice jsou vždy maximálně tři.

Dochucovadla máme na příručním stole, zakládáme pouze solničku a pepřenku, a to v dosažitelné vzdálenosti pro všechny stolující.

Foto: Tchibo

Na talíř můžeme položit každému z rodiny milé překvapení. Kouličky se sněhulákem či jelínkem se zalíbí hlavně dětem.

Jak servírovat steak

Maso nesmí na slavnostním stole chybět. Mezi nejoblíbenější patří steaky, které servírujeme se správnými ingrediencemi. Podtrhnou chuť masa, stejně jako dobré pití.

Vždy volíme kvalitní suroviny, bez nich to nikdy nebude ono. A vhodně kombinujeme přílohy. Třeba grilované batáty, opečené brambory.

Foto: Bonami

Kam s jednohubkami? Dokonalý na drobné pochutiny je servírovací tác Galzone se speciálními mističkami a dvoj- či trojitým tácem.

„Čím je steak syrovější, tím více se k němu hodí mladší vína,“ říká Peter Halák z Pohostince Karlín. Mladý cabernet sauvignon či lehčí malbec dodají steaku lehkou a jemnou chuť. K tučnějšímu steaku patří robustní víno. K Rib eye steaku (vyhlášená pochoutka z hřbetního svalu mladého býka) se skvěle hodí vína z Rhonské oblasti.

Grilovaný steak dokonale doplní Chianti Colli Senesi z oblasti Toskánska. Je suché, s vůní tabáku a najdeme v něm i chuť vyzrálého ovoce a výraznější tříslovinu. Podává se zhruba při teplotě 17 °C.

Po vydatném jídle oceníme digestiv, který pomůže strávit pokrm. Vyzkoušet můžeme blatenskou pálenku Baron ze zralých hrušek, která má i zlatou medaili z uznávané soutěže v americkém San Francisku, která oceňuje výjimečnou kvalitu destilátů.

Jaký sekt ke štědrovečerní večeři

„Vánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut. Ke smaženému kaprovi si vždy rád dám Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Ke klasické rybí polévce bych doporučil sušší šumivá vína kategorie extra brut. K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují. Může jít třeba o bílou či červenou variantu demi sec nebo Prestige demi sec,” radí someliér David Král.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám