Hlavní obsah

Chytré doplňky ušetří místo v malém bytě

Novinky, tnk

Finance jsou prostor a prostor jsou finance. Dostatečně velké bydlení si nemůže dovolit každý, mnoho lidí proto žije v malém bytě, kam není vždy snadné natěsnat vše potřebné. Pokud také patříte k těm, kdo musí šetřit každý centimetr, máme pro vás pár tipů, jak v malém bytě ušetřit prostor i drahou energii.

Článek

Ceny bytů sice v dnešních dnech klesají, ale ne tolik, aby se to výrazně podepsalo na naší koupěschopnosti a tak je stále každý dobře využitý centimetr dvojnásob hodnotným.

Centimetry u stropu bývají často nevyužité

Ušetřit prostor můžeme například díky vestavěné skříni, která umožní beze zbytku využít veškerý výškový prostor pro ni určený. Podobně nám poslouží i boxy na policích vysoko na okraji stěn.

.: Závěsné boxy nad postelí se hodí na drobnosti a na oblečení - pomohou vám lépe využít prostor.foto: IKEA

Zkuste si pořídit i vakuové pytle, do kterých vložíte peřiny a oblečení a z kterých pak vysajete vysavačem vzduch a zimní nebo letní oblečení vám tak nebude zabírat prostor ve skříni.

V malé koupelně uspoří spoustu místa například závěsná toaleta. Ta zároveň umožňuje snadnou a hygienickou údržbu.

.: Závěsná toaleta umožňuje i hygienickou a lehkou údržbu.foto: archiv Geberit

Jak šetřit vodu a energii

Šetřit vodu pomáhají moderní pákové baterie, které nám umožní ušetřit opravdu velké množství vody (až 40 %). O tom, jaké baterie jsou letos v kurzu, se dočtete zde.

.: Páková baterie v trendy designufoto: archív firmy Villeroy

Energii celkově nejvíce ušetří nízkoenergetické domy (více se o nich dočtete zde), šetřit energií se dá ale i v bytě. Stačí se řídit několika málo pravidly: nábytek nestavět přímo před topení nebo používat hrnce přesně ve velikosti plotýnky.

.: Sada hrnců různých velikostí - hrnce jsou lehce skladné a ušetříte díky nim energii.

Energii ušetříte i použitím úsporných žárovek. Když takovou žárovkou svítíme cca 2 hodiny za den, investice do ní se nám vrátí do jednoho roku.

Nechte se inspirovat a šetřete tam, kde je to možné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám