Hlavní obsah

Chtěli byt podle svého, záměrně hledali ke koupi ten nejhorší

V panelových bytech bydlí zhruba třetina obyvatel, a jak stále ukazují cenové přehledy i nabídky realitních kanceláří, rozhodně nejde o levné a druhořadé bydlení. Naopak.

Foto: Tomáš Brabec a časopis Bydlení mezi panely

Z původního bytu zůstala jen kvalitní plastová okna a nosná zeď.

Článek

Nejčastějším přáním obyvatel v panelových bytech je otevření a uvolnění dispozice a propojení obývacího pokoje s kuchyní. Zároveň bývá požadavkem zvětšení kuchyně a vytvoření většího místa pro stolování.

Často je také poptáváno získání většího prostoru pro koupelnu a toaletu. Velký důraz klademe také na získání dostatku úložných prostor. A v neposlední řadě je zapotřebí provést kompletní výměnu materiálů a povrchů.

„Vzdělaní a podnikaví mladí lidé potřebovali na určité životní období bydlení s dětmi v momentálně preferované lokalitě. Vhodný byt, jen několik desítek metrů od jejich každodenních cílů, se nacházel v klasickém panelovém domě s typizovanou dispozicí, která posléze prodělala celkovou proměnu,” podotýká architekt Jakub Filip Novák ze studia No Architects.

Postavit celý znovu

Na Prahu 13 se nastěhovali před několika lety, nejdřív do nájemního bytu. „Zalíbilo se nám tu, je to skvělá část Prahy, zejména pro bydlení s dětmi. Logicky jsme začali hledat vlastní bydlení. To trvalo poměrně dlouho, protože jsme věděli, že chceme byt v co nejhorším stavu, protože jsme si ho chtěli stejně celý postavit znovu. Také proto, že jsme měli poměrně specifické požadavky na pracovnu a dětský pokoj,” podotýká majitel bytu.

Mladý podnikatel a jeho žena prakticky denně hlídali nové byty − na tento reagovali obratem a rezervovali ho, aniž se v něm byli podívat nebo z něj viděli fotky.

„Popis paní makléřky, že je byt ve velmi špatném stavu a určitě bychom ho měli před rezervací vidět, nás přesvědčil, že je to správná volba,“ vysvětluje neobvyklý postup majitel bytu.

Požadavky majitelů

„Majitelé měli dva typy požadavků: provozní a atmosféru. Mile překvapující byla otevřenost majitelů vůči míře zásahů do dispozice, vycházejících vstříc jejich požadavkům. Výsledkem byla zásadní reorganizace provozu bytu a jí přizpůsobený interiér,“ popisuje architektka Daniela Nováková Baráčková.

Majitelé jsou spíše konzervativní, proto si představovali světlý byt a nenápadné barvy.

„Architektka Daniela Nováková Baráčková nám byla se svou zálibou v barvách dobrým protikladem. Každopádně jsme jí důvěřovali a obklady jsme ani předem neviděli v reálu, jen na fotkách,“ popisují majitelé bytu.

Byt až na nosnou stěnu kompletně zbourali a postavili znovu. Podlahy, stěny, podhledy, rozvody, dveře. Z původního bytu zůstala jen kvalitní plastová okna a nosná zeď.

„Na začátku jsme s architekty věnovali hodně času definici našich potřeb. Chtěli jsme velký obývák s kuchyní, trávíme hodně času společně, celá rodina. Často se u nás schází víc lidí, takže druhý požadavek byl na větší kuchyň a velký jídelní stůl, který ale můžeme složit a jíst klasicky ve čtyřech nebo pěti lidech,” přibližují své požadavky na rekonstrukci majitelé bytu.

„Dalším požadavkem byla pracovna. Chtěl jsem, aby byla přístupná z obýváku a současně abych se v ní mohl zavřít a nerušeně pracovat. Na druhou stranu jsme nepotřebovali moc místa v ložnici, ta je proto menší. Její prostor ukrojila šatna, která se v budoucnu dá přebudovat na spací ložnici, abychom měli k dispozici dva dětské pokoje. Nechtěli jsme jít do kompromisů, což se nakonec podařilo. Ani po několika letech nevidíme, že bychom se v něčem zásadně sekli,“ konstatuje majitel bytu.

Slovo architektů

„Zajímá nás autentická odpověď na individuální situaci našich klientů. Charakterizuje nás mezioborová spolupráce a hledání jedinečných řešení. Od klientů očekáváme reflexi našich vstupů v dialogu a především důvěru, bez níž nelze dosáhnout cíle.

Zaměřujeme se na všechny oblasti architektonického a urbanistického navrhování, zpracování návrhů staveb a interiérů, a to ve všech projekčních stupních – od studie až po prováděcí projekty včetně autorských dozorů,“ doplňují architekti.

Technické údaje

  • Místo: Praha
  • Autor: No Architects, Jakub Filip Novák a Daniela Nováková Baráčková
  • Kategorie: Rekonstrukce interiéru bytu a lodžie
  • Dispozice: 4+kk
  • Užitná plocha: 75 m2 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám