Hlavní obsah

Chatu si postavili jako stavebnici

Manželé si koupili starší chatu, která ale nevyhovovala, a tak šla k zemi. Nová pak doputovala ke svým majitelům v podobě stavebnice, kterou si na pozemku v malebném údolí ve čtyřech lidech sbili palicí. Další práce už byly v rukou šikovného Lukáše a designérky Magdy.

Foto: Lukáš Hausenblas

Seversky vyhlížející chata je stavebnicí, na kterou bylo dřevo nařezáno ve Finsku. Šikovní majitelé si pak chatičku složili na pozemku.

Článek

Magda s Lukášem bydleli v bytě se spolubydlením a toužili po tom mít něco svého, kde by měli klid a soukromí. Volba padla na chatu, kam by se dalo jezdit o víkendech. Prozkoumali inzeráty, vyrazili do terénu a měli štěstí hned napoprvé. Nabízená chata byla sice stará a v neutěšeném stavu, ale stála na krásném pozemku.

Manželé chatičku postupně po troškách opravovali, až se nakonec na popud Lukášových rodičů, kteří jim finančně přispěli, rozhodli chatu zbourat a postavit novou. Zvolili si stavebnici ze smrkového dřeva, na kterou jim materiál nařezali ve Finsku. Postavili a následně rozebrali ji na Slovensku.

V kamionu pak chata v tomto rozebraném stavu doputovala na pozemek. Podle manuálu ji pak manželé s výpomocí dalších dvou lidí za tři dny postavili. Jediné, co dělala odborná firma, byl komín a základová deska s betonovými sloupky, na nichž chata stojí.

Se vším ostatním už si manželé poradili sami – Lukáš dodělal střechu, oplechování, podlahu, dlažbu na terase a kamenné schody, Magda se postarala o návrh a zařizování interiéru. Společně také chatu několikrát natírali, nejprve základním nátěrem proti škůdcům a pak třikrát po sobě tenkovrstvou lazurou Dulux v odstínu palisandr.

Moje malé hygge

Magda se věnuje interiérovému designu, takže si chtěla chatu opravdu „vymazlit“. Líbí se jí styl hygge, který pro ni znamená útulno, klid, pohodu a těsné spojení s přírodou.

Už samo okolí s charakterem polosamoty s přilehlými rybníky a lesy k tomuto směru vybízí. Zařízení interiéru Magda rozhodně nechtěla pojmout standardním stylem – co se mi nehodí, to odvezu na chatu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Skromná kuchyň, sestavená z repasované komody a skříňky vyrobené ze zbytků dřeva, bohatě postačí k plnohodnotnému vaření.

Přesto ale vybrala vybavení skromné, které působí velmi vkusně a útulně, přičemž si zachovává severskou atmosféru venkovského srubu. Nábytek kombinovala z různých starých kousků pořízených na inzerát a následně zrestaurovaných.

Pohodový styl hygge zpříjemní dny strávené doma nebo v karanténě

Tipy a trendy

Postel do ložnice vyrobili s Lukášem sami ze zbytků dřeva ze stavby. Lůžko sahající ode zdi ke zdi je pro čtyřčlennou rodinu prý nejoblíbenějším místem. Velmi osobním prvkem jsou v hlavní obytné místnosti obrazy, které pro Magdu malovala maminka.

Nad gaučem prý má vždycky viset obraz, tak maminka namalovala obraz nazvaný „gaučák“, nad jídelním stolem má své čestné místo „nadstolový“ obraz s mísou ovoce. Malý princ na své místo ještě čeká, zatím visí vedle „gaučáku“.

Útulnou atmosféru a pohodu ještě umocňují malá, ale výhřevná kamna, na nichž se dá uvařit voda na čaj.

Slovo designérky

„Interiéry mě fascinují již od dětství. Vyrůstala jsem v umělecké rodině, vystudovala oděvnictví a přes různé životní etapy, jako vysokou školu, první zaměstnání, dva porody, jsem pochopila, že je třeba dělat to, co nás opravdu zajímá, a plnit si sny. Mým snem bylo skloubit vášeň se zaměstnáním, něco vytvářet a vidět za sebou výsledky. Absolvovala jsem tedy roční intenzivní kurz interiérového designu a aktivně při mateřské pracuji na nejrůznějších projektech,” prozradila Magdalena Kopřivová.

Autor: Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám