Hlavní obsah

Byt získal po rekonstrukci lehký etno nádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový majitel bytu 3+1 v činžovním domě požádal o pomoc s jeho vybavením bytovou architektku. Výsledkem měl být elegantně i prakticky zařízený byt vybavený takzvaně „na klíč”, prostě připravený k nastěhování. Interiéry ve stylu městské elegance okořenila architektka nádechem etna.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

Příjemná atmosféra je výsledkem jednotného konceptu, který vznikal pro celý byt současně.

Článek

Do rozlehlého bytu architektka vstoupila v okamžiku dokončení celkové kompletní rekonstrukce. V bytě byly položeny nové dřevěné podlahy včetně šachovnicové dlažby v předsíni, byla zrekonstruovaná koupelna, osazené nové dveře a okna.

„Do stavebního procesu jsem vstoupila pouze s požadavkem dramatického bourání. Původně malá a oddělená kuchyně se tak částečně otevřela do jídelny, která se propojila širokým volným průchodem s relaxační částí obývacího pokoje. Díky těmto zásahům byt po rekonstrukci působí větší, vzdušnější a světlejší,” konstatuje architektka Veronika Haroldová.

Finanční limit

Protože velká část finančních prostředků padla na kompletní rekonstrukci, zadáním pro interiér byla nízkorozpočtová realizace. Většina mobiliáře tedy byla zakoupena v obchodním domě Ikea.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

Výjimku tvoří pouze jídelní židle, kožená sedačka a manželské lůžko z XXXLutz společně s nábytkem vyrobeným na míru.

Sem kromě kuchyně patří také efektně nasvětlený skleník zaplňující výklenek v jídelně stejně jako předsíňová sestava u vstupu. Ta umožňuje jak skladování v uzavřených pasážích, tak nenápadné odložení svršků na ramínka, pohodlné posezení i uložení bot.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

Jednotlivé místnosti bytu vizuálně propojují stejné harmonické kombinace materiálů i barev.

Nádech luxusu

Investor si přál zakomponovat do interiéru obklad z přírodního kamene, který mu dodává luxusní vzhled. Architektka zvolila štípaný pískovec, kterému dala prostor hned na několika místech v bytě.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

Jediný lustr by velkoryse rozlehlý pokoj nezvládl nasvítit, proto nechala architektka vyrobit lustry na míru.

„Obklad zdobí konstrukci oddělující kuchyni od jídelny, ústřední stěnu obývacího pokoje za pohovkou a pro větší efekt se opakuje také na stěně v chodbě. Na jemnou teplou barevnost páskového obkladu navazuje decentně tónovaná výmalba, která zatepluje jinak bílé stěny a stropy bytu. Vybrané plochy zatepluje krémová doplněná sytějším odstínem kapučína,” doplňuje architektka.

Styl a barevnost

Majitel bytu s duší dobrodruha a lovce vášnivě rád cestuje do vzdálených končin včetně exotických destinací, odkud si vozí originální suvenýry. Současně mu vyhovuje praktičnost, přehledné linie a čisté tvary nábytku v moderním stylu.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

Komorní zátiší vzniklo u pracovního stolu, kde jsou vystavené tři menší masky z cest.

Architektka proto nadčasově neutrální základ oživila etno prvky, především obrazy a suvenýry z cest, které interiéru dodávají osobitý styl a efektně demonstrují zálibu majitele v cestování.

Jemný odkaz k Africe vnášejí do interiéru i perské koberce, lněné závěsy v přírodní barevnosti a dokonale sladěné potahy polštářků.

Kontrastní nábytek

Nábytek v celém bytě kombinuje černohnědé korpusy imitující tmavé exotické dřevo wenge. Ty doplňují krémová dvířka ve vysokém lesku, která příznivě potlačují hmotu objemnějších korpusů.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

Jídelnu zdobí nově zarámované starší grafiky.

„Protože má investor rád kontrasty, na rozlehlé nábytkové sestavě v pracovně se potkávají krémová lesklá dvířka s tmavými černohnědými a vytvářejí pečlivě komponovaný efektní celek. Kapacitní sestava skříní zahrnující (v mělkém prostoru za dveřmi) i knihovnu vyplňuje v pracovně celou stěnu, kterou přirozeně člení a pomáhá tak zútulnit rozlehlý pokoj,” dodává architektka.

Kuchyně není nijak velká

„Ani po vybourání všech zbytných konstrukcí není kuchyně nijak velká a musela se vyrovnat s mnoha omezeními. Oddělená od jídelny rizalitem a zídkou má k dispozici pouze jednu souvislou stěnu, přičemž nad druhým ramenem linky je okno. I na tak limitovaném prostoru se mi, domnívám se, podařilo navrhnout funkční kuchyni s dostatkem úložných prostor, které byly pro investora prioritou," vysvětluje architektka.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

Původně malá a oddělená kuchyně se po rekonstrukci částečně otevřela do jídelny.

Na jeho přání byla doplněna krémová dvířka elegantní vínovou, přičemž obě barvy sjednocují kontrastně tmavé korpusy. Horní sestavu skříněk odlehčují prosklené pasáže s efektním podsvícením.

Sladěné doplňky

Příjemná atmosféra je výsledkem jednotného konceptu, který vznikal pro celý byt současně. Jeho jednotlivé místnosti tak vizuálně propojují stejné harmonické kombinace materiálů i barev. Ty vytvářejí pozadí, na kterém se efektně vyjímají obrazy investora spolu s dekoracemi dovezenými z cest.

Foto: Jiří Cirkovský a časopis Bydlení mezi panely

„Jídelnu zdobí nově zarámované starší grafiky, v předsíni se potkávají obrazy z asijských bazarů s moderní olejomalbou a nad čelem postele v ložnici navozuje intimitu osobní dar – trojice grafických listů. Komorní zátiší vzniklo u pracovního stolu, kde jsou vystavené tři menší masky z cest," doplňuje architektka.

Originální svítidla

V bytě byla po rekonstrukci bodová svítidla vestavěna do sádrokartonového podhledu a v pokojích jen vývody uprostřed místností. Protože jediný lustr by velkoryse rozlehlý pokoj nezvládl nasvítit, nechala architektka vyrobit lustry na míru.

„V obou velkých pokojích tvoří lustry tři širmy ze tří různých látek s hrubou strukturou. Aby sestava nepůsobila nudně, mají širmy různý průměr i výšku. Ze stejných látek je navržena dvojice nástropních svítidel v předsíni a v ložnici i nad jídelním stolem svítidla typu ´dort´ efektně kombinující dvě vzájemně ladící látky," vysvětluje s úsměvem architektka.

Veronika Haroldová
Vystudovala fakultu architektury ČVUT v Praze. Po praxi v několika projekčních kancelářích založila v roce 2003 vlastní architektonický ateliér se specializací na návrhy interiérů. Během své dvacetileté praxe shromáždila ve svém portfoliu více než 260 realizací různého rozsahu ze soukromého i veřejného sektoru. Věnuje se stavebním úpravám dispozic, návrhům interiéru, designu originálních svítidel a nábytku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám