Hlavní obsah

Byt 3+1 v paneláku získá po rekonstrukci extravagantní koupelnu a atypický interiér

Téměř každý, kdo bydlí ve starém bytovém domě nebo v paneláku, je s dispozičním řešením bytu nespokojený. Zatímco někteří si na tento stav zvyknou, v jiných tak dlouho hlodá nespokojenost, dokud se nepustí do komplexní přestavby, při níž se snaží dispozici bytu radikálně změnit.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh rekonstrukce

Článek

V dalším pokračování seriálu Proměny bytu přinášíme návrh a možná řešení bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která se tentokrát zabývala celkovou rekonstrukcí staršího panelového bytu, který obývá čtyřčlenná rodina. Věříme, že i tentokrát najdete inspiraci pro rekonstrukci třeba právě toho vašeho bytu.

Dobrý den, rádi sledujeme proměny bytů a chtěli bychom tímto požádat o vytvoření návrhu rekonstrukce našeho panelového 3+1, kde žijeme již patnáct let. Celkový prostor bytu je podle našeho názoru dostatečný, ale špatně řešený. Chybí nám dostatek úložných prostor.
Koupelna a WC jsou již staré a opotřebované, takže obě místnosti by si zasloužily celkovou rekonstrukci. Nejsme příznivci spojení WC a koupelny, takže i pokud by to mělo znamenat, že spojením získáme více prostoru, tak si toto řešení nepřejeme. Naopak naším přáním by bylo propojit obývák s kuchyní, tak aby spolu ladily.
Máme rádi moderní a originální styl. Z materiálů preferujeme světlé dřevo. Barvy se nám líbí skoro všechny. Také bychom chtěli vyřešit dětský pokoj. Máme dva syny, první chodí do 9. ročníku základní školy a rád jezdí na kole, mladšímu je osm let. Nechtěli bychom klasickou palandu, ale zase je nám jasné, že by ušetřila mnoho místa. Pokud to tedy nepůjde jinak, tak bychom jí v návrhu akceptovali. Rekonstrukci plánujeme na jaře 2013 a na investici máme vyhrazeno 500 000 Kč.
Za návrh předem moc děkujeme, s pozdravem Hana a Ondřej Koubovi

Nová dispozice bytu byla navržena na základě požadavků pro bydlení čtyřčlenné rodiny. WC mělo zůstat oddělené a spojit a zvětšit by se měla kuchyň s obývákem. Samozřejmě nesmí chybět dostatek úložného prostoru a moderní řešení interiéru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Základní barevná paleta je tvořena světlým dubovým dekorem dřeva, který je použitý na podlahové krytině i nábytku. Cílem bylo zachovat byt vzdušný a čistý, ale také aby byl útulný. Vzhledem k tomu, že v rodině převažují muži, tak jsou zvoleny modré odstíny, které jsou použité v dekoru tapety, čalounění pohovky a barvě židlí, dále pak na textiliích, které jsou sice barevně velmi výrazné, ale celý prostor projasňují a rozbíjí jednotvárnost dřeva a bílých stěn.

Hrátky s předsíní

V nové dispozici bytu jsou v chodbě navrženy dva výklenky, kde vzniknou skříně pro uložení obuvi, kabátů a dalších potřebných věcí. Chodba je relativně úzká, ale nezbytné vybavení je v ní umístěno a po levé straně stěny, která je bez nábytku, je pro oživení prostoru použita tapeta, která má dekorativní význam. O ní se opírá jen velké zrcadlo v masivním rámu a doplňky jako polička na zdi pro odložení klíčů, stojan na deštníky, váza a pak volný prostor, kam se podle potřeby vždycky něco umístí, například jízdní kolo syna.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V prostoru hned u vstupních dveří jsou na stěně zavěšeny masky v lesklém materiálu, které přinášejí do tmavé úzké chodby světlo a jako každé umělecké dílo jsou originálním přínosem.

V druhé části chodby, v prostoru před koupelnou a toaletou jsou navrženy kolem okna skříňky s úložným prostorem a pod oknem odkládací prostor s možností sezení, který je nejen praktický, působí dekorativně, ale zároveň chodbu zútulňuje a vytváří tak komunikační prostor.

Jednoduchá a útulná ložnice

Prostor ložnice není velký. Po dohodě s majiteli byla dána přednost velké posteli a prostorné šatní skříni bez dalších malých kousků jako jsou noční stolky a komody. Díky tomu není prostor zaplněn nábytkem, ale velké nábytkové kusy jej naopak opticky zvětšují.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pro oživení je nad postelí místo klasického dekoru dřeva tyrkysový odstín laku, který působí mladistvě a živě. Prostor ložnice by měl být útulný a přívětivý, plný teplých a měkkých materiálů.

Netradiční palanda

V dalším stejně velkém pokoji, který obývají synové je podél stěny navržena nábytková sestava, která skýtá jak dostatek úložného prostoru, tak i obě lůžka. Nejedná se tedy o klasickou palandu sériové výroby. Na to přímo navazuje pracovní stůl podél další stěny pod oknem. Vedle už je pak jen nízká skříňka a police.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Je zde ponechán dostatek volného místa, aby se děti mohly realizovat. Nábytek je dřevěný, a proto se dětský pokoj jeví jako velmi útulný.

Extravagantní koupelna

Vybavení koupelny a WC je v tomto případě atypické asi jako celé řešení bytu. Zvolen byl sice decentní a jemný krémový obklad s proužkem, ale vybavení je velmi výrazné. Dominantou je zde designová kolekce Laufen v černém provedení, hranatá netradičně tvarovaná umyvadla a závěsná toaleta.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vše je doplněno dřevěným masivním nábytkem (zrcadla a police) a v koupelně prostornou skříňkou pro uložení kosmetiky. Ve výklenku je sprchový kout a vešla se samozřejmě i pračka. Nechybí ani dekorační předměty jako jsou velké hodiny, vázy a koše, vše je taktéž velmi praktické.

Malá kuchyně a pohodlí v obýváku

Posledním prostorem je obývací část s kuchyní. Vstup do místnosti z chodby je oddělen posuvnými skleněnými dveřmi, které jsou taktéž do kuchyně. Dveře jsou schované za stěnou, kam zajíždějí, a tak nepřekážejí v prostoru. Na této krycí stěně je pak tapeta a zavěšená televize.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Na kuchyňskou linku navazuje jídelní kout a ve zbytku místnosti je samozřejmě pohodlná pohovka s taburetkami a odkládacími stolky, dále pak je velká knihovna, ve které je i pracovní místo s PC koutkem.

Pro oživení základní palety dřeva a bílé, jsou doplňkem veselé barvy, odstíny modré na tapetě a čalounění, barevné židle a koberec. Řešení stěny u jídelního stolu je na realizaci samotných majitelů. Mohou si zde pověsit vlastní obrazy nebo rodinné fotografie.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyňský kout je malý, jednoduchý, ale zcela praktický. Využitý je každý centimetr jak pro uložení nádobí, tak i potravin. Nechybí nezbytné moderní vybavení spotřebiči a provedení z kvalitních materiálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám