Hlavní obsah

Barvy interiéru podle ročních období

Právo, Bohumír Bohata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez barev by byl život šedivý, stejně tak jako byt. Barvy vnímáme z estetického hlediska, ale ovlivňují celou naši psychiku. Podporují nebo naopak tlumí naše nálady a mohou podpořit nebo naopak uklidnit náš přirozený temperament, a vše závisí na barevné koncepci a kombinaci mnohdy i nekombinovatelných barev či odstínů.

Foto: Honza Osúchu, Novinky

Článek

Vzhledem k tomu, že je na trhu nepřeberné množství koberců, bytového textilu, nábytku včetně nátěrových hmot, můžeme si byt zařídit dokonale podle svého přání a budeme- li se přitom řídit určitou barevnou koncepcí, rozhodně ušetříme čas i peníze.

Obecně platná pravidla se s dobou bourají a přichází nová, ale základní principy stále zůstávají. Studené barvy jsou pasivní, jasné a svěží a většinou je najdeme v kuchyních, koupelnách mnohdy i pracovnách. Naopak barvy teplé jsou veselé a povzbudivé, proto je vídáme především v dětských pokojích, jídelnách a pracovnách.

Výběr barev vychází kromě jiného z jednoduchých pravidel módy, společenského a kulturního prostředí, osobních i sociálních preferencí, a my se tentokrát podíváme na teorii čtyř ročních období.

.: Tato kuchyně má typicky zimní barvy, výrazně se v ní uplatňuje námořnická modř spolu s jasně červenou. Povrch skříní se lehce leskne, což se příjemně snoubí s chladným chromovým dřezem.foto: Právo/archiv Ikar

Jaro, léto, podzim, zima

Barevný obraz přírody se v jednotlivých ročních obdobích mění a ty nejtypičtější barvy navíc vždy obdivuhodně ladí.

Každému ročnímu období vládne jedna barva. Na jaře žlutá, v létě modrá, na podzim červená a v zimě opět modrá. Každá tato dominantní barva také určuje, s jakými barvami vytvoří nejlepší barevné ladění. Zatímco jaro a podzim dávají přednost teplým barvám, léto a zima jsou jako stvořené pro barvy studené.

Jarní a podzimní barvy mají pro svůj teplý základ víc společného než studené barvy léta a zimy. V praxi to znamená, že lze kombinovat mnohem úspěšněji barvu jara a podzimu nebo barvu léta a zimy. Jestliže ale zkombinujeme zimu s podzimem nebo jaro s létem, vznikne mezi barvami napětí a kombinace v bytě bude rušivá.

Některé kombinace barev můžou působit rušivě. foto: archív Důmí

Zajímavé je i to, že se od sebe liší barvy, které podle barevných pravidel k sobě psychologicky patří. Je to tím, že barvy jara jsou mnohem lehčí, barvy podzimu sytější a zemitější a tím pádem i těžší, barvy léta jsou zase daleko jemnější než ostré a pronikavě svítící barvy zimy. To můžeme zúročit i při zařizování bytu.

Kdy jaké barvy

  • pro jaro se hodí k základní žluté - bílá, červená, modrá, zelená, fialová, béžová, hnědá, šedá i růžová
  • pro podzim je to vedle základní červené - žlutá, bílá, modrá, zelená, fialová, hnědá, růžová, černá

Stejné barvy se hodí pro základní modrou barvu léta a modrou barvu podzimu. Rozdíl je však v jejich odstínech.

Doplňková červená

jarnímaková, korálová a plameňáková
letnímalinová, rubínová či bordó
podzimnítomatová, rezavá nebo cihlová
zimnípurpurová, tmavorůžová nebo červená barva floxu

Doplňková modrá

jarovodová či tyrkysová
létoocelová nebo blěděmodrá
podzimpetrolejová nebo fialková
zimaledová nebo námořnická modř

Vždy když nám záleží na barvě, snažíme se téměř automaticky získat správný dojem na denním světle. Nábytek, stěny i textilie mají vždycky své místo určení a také své světelné podmínky. Pokusme se vždy vzorek těchto věcí v bytě otestovat před tím, než je použijeme. Jiné osvětlení bude ráno, jiné v poledne a zcela odlišné v obýváku, koupelně nebo chodbě.

.: Obývák v modrém tónufoto: Právo/Lukáš Táborský

Rozdělte si den podle barev

Působení světla na určitou barvu a v určitém místě bytu lze plánovat. Ráno převažují modré tóny, v poledne či v létě žluté, červené, zelené a během odpoledne a k večeru nabývají na intenzitě tóny červené.

  • Nejméně se proměňují barvy v pokojích s okny na sever, je tu totiž světla co nejméně.
  • Tam, kde je mnoho bodových osvětlení, v kuchyních, koupelnách, pracovnách, se zvyšuje účinek namodralých barev.

Umění kombinovat

Správně kombinovat barvy se můžeme naučit. Promyšlená barevná koncepce je důležitá pro každý interiér, ať jde o budovu veřejnou, firemní či soukromý byt a rodinný domek. Vždy záleží na tom, jak se kde kdo cítí. S barevnou koncepcí nám pomůže katalog od výrobce materiálů, odborné knihy, prospekty i inzeráty.

Příští týden se podíváme na výběr barev podle barevného kruhu a psychologii barev.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirace ledově bílým osvěžením

Bílá barva je barvou čistoty, svěžesti a nevinnosti. Tak jako v zimě si sedačku obložíme červenými polštářky a kávu pijeme z oranžového hrnečku, tak v létě...

Inspirujte se barevným bydlením

Domky, které vyrůstají na okrajích měst, jsou si podobné jako vejce vejci. Teprve jejich noví majitelé jim vtisknou individualitu. Zahrádky zarostou...

Tapety jsou opět v módě

Chcete vytapetovat pokoj a tím ho proteplit? Víte, že je to opět v módě? S tapetou se vracejí oblíbené květinové motivy. A nejen ty. Takže - nebojte...

Výběr článků

Načítám