Hlavní obsah

Architektka Jiřičná budí debaty

Právo, Lucie Fialová
Praha

Sál pražského Paláce Akropolis zaplnili minulý týden lidé, kteří si přišli poslechnout dvouhodinovou debatu o možných úpravách projektu Centrum Nového Žižkova, které chce Central Group vybudovat na území bývalého Telecomu mezi ulicemi Jana Želivského a Olšanská.

Foto: Vizualizace Central Group

Nově by na domech mohly vzniknout tzv. vertikální zahrady se zelení.

Článek

V mezinárodní soutěži zvítězila světoznámá architektka Eva Jiřičná, která navrhla výškové bytové domy. Nejvyšší by nepřesáhl sto metrů. Právě výška je mj. trnem v oku odpůrcům záměru. Také se bojí nárůstu dopravy.

Developer počítá se zhruba tisíci byty. V přízemí domů mají být služby, obchody, restaurace a kavárny. Na téměř 70 procentech pozemku by měl vzniknout veřejný prostor se zelení, fontánou a uměleckými díly. Společnost vybuduje a na obec převede školku.

Stojí tam tři věže, za tím jakási obdélníková stavba s dalšími třemi věžemi, mně se to zdá ošklivé
Tomáš Mikeska, místostarosta Prahy 3

Z diskusí, které Jiřičná a Central Group už absolvovaly s úřady, vyplývají možné úpravy soutěžního návrhu. Architektka nevylučuje mj. snížení výšky pod úroveň současné věže ze 70. let minulého století, která měří 98,3 metru, veřejně přístupnou vyhlídkovou terasu s kavárnou v horním patře nejvyšší z věží, tzv. vertikální park na všech terasách se zelení či rozpracování barevného řešení a architektonických detailů návrhu ve více variantách.

Místostarosta Prahy 3 Tomáš Mikeska (TOP 09/STAN) na debatě řekl, že se mu projekt nelíbí.

„Říkám tomu Bratislavský hrad. Stojí tam tři věže, za tím jakási obdélníková stavba s dalšími třemi věžemi, mně se to zdá ošklivé,“ uvedl s tím, že vyjadřovat se k výšce není prací politiků, ale spíš památkářů, případně UNESCO. Obec se bojí, že nový projekt území přetíží.

Byty, či administrativa

„S takovou kapacitou nechceme souhlasit, dokud nemáme urbanistickou a dopravní studii, že to to území unese. Když ji budeme mít, cesta k realizaci projektu bude jednodušší,“ uvedl šéf výboru pro územní rozvoj v Praze 3 Matěj Michalk Žaloudek (SZ).

„Dopravní zátěž bude nižší,“ odvolává se šéf Central Group Dušan Kunovský na výpočtové modely.

Podle Žaloudka Žižkováci zrovna nemilují ostatní stavby, které developer v této části Prahy vybudoval. Zmínil např. sousední bytový Garden Towers.

Filip Foglar, který zastupoval magistrát, upozornil, že aby mohlo Centrum Nového Žižkova vyrůst, je potřeba změna územního plánu, která běží. „Připravujeme materiál do rady, který uloží Institutu plánování rozvoje města zpracování urbanistické studie,“ ujistil.

Kunovský řekl, že pokud změna územního plánu neprojde, bude firma hledat nejspíš administrativně technologické využití areálu.

Výstavba v Česku stále roste, víc je stavebních povolení i dokončených bytů

Ekonomika

Debata se v jednu chvíli točila kolem vysokých cen bytů. „Byty jsou drahé, protože nejsou. Pořád se hledají důvody, proč nestavět, bavme se o tom, jak stavět. Dokud nebude dost bytů, nebudou levnější,“ míní Kunovský.

Bývalá starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (tehdy TOP 09) upozornila, že v Praze chybí 10 až 15 tisíc bytů. Žižkov si podle ní tak výjimečné dílo, které navrhla Jiřičná, zaslouží. Publikum ji odměnilo potleskem.

„Praha nemá problém v nedostatku drahých bytů, ale má problém v nedostatku dostupného bydlení,“ reagoval Žaloudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám