Hlavní obsah

Archifest ukáže veřejnosti tu lepší stránku Žižkova

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu 6. prosince mají žižkovští rodáci jedinečnou příležitost vydat se na procházku za krásami své čtvrti. A nejen oni, přidat se můžete i vy. Archifest neboli "Malý festival architektury" nabízí možnost jak se poutavou a zábavnou cestou kulturně vzdělat. Tipy na procházku nabídnou zasvěcení odborníci a odhalí nejedno tajemství žižkovských domů - staveb třetí pražské části.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad

Článek

Archifest své návštěvníky zve přímo na Žižkov, do čtvrti, která je známá množstvím levnějších hospod a křivolakými uličkami. Tento festival svého návštěvníka chce naučit poznávat architekturu mnohem zábavnější a přirozenější formou než pomocí učebnice a to přímo v terénu, v ulicích.

Archifest začíná přednáškou architektů

Odborníci, Jan Sedlák a Zdeněk Lukeš, podrobně seznámí návštěvníky s významnými domy i jejich kontextem. Oba jsou autory knihy o žižkovské architektuře a Zdeněk Lukeš v oblasti Žižkova a Vinohrad dlouho prováděl architektonické výzkumy - svůj zájem směroval na architekturu 19. a 20. století.

.: Ke koloritu Žižkova patří vysílač s nainstalovanými sochami od umělce Davida Černého.foto: Právo/Lukáš Táborský

A tak není divu, že tento odborník objevil na Žižkově a Vinohradech architektonická díla mnoha slavných jmen - Fanty, Kotěry, Plečnika, Roškota, Kozáka a řady jiných. O své postřehy se tak podělí na přednášce v koncertní a výstavní síni Atrium v Čajkovského ulici v půl desáté.

Procházka srdcem Žižkova bude zlatým hřebem

Zájemci na procházku Žižkovem vyrazí buď hned po skončení přednášky společně se Zdeňkem Lukešem, a nebo se na ní mohou, vyzbrojeni mnoha podnětnými tipy, vydat samostatně. Průvodce jim bude dělat mapa, která bude k této události speciálně vydána a na níž budou zaznamenána významná místa i domy. Každý tak může jít tempem, které mu bude vyhovovat.

.: Nepozornému kolemjdoucímu možná uniká architektonicky precizní stavba od architekta Bohumíra Kozáka, zdobí ji sochy od Ladislava Kofránka.foto: Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT

Cestu za památkami Žižkova pak zakončí dramatizace dosud nepublikovaných dopisů architekta Josipa Plečnika, umělce a autora Kostela Nejsvětějšího srdce Páně. Dopisy nám tak poodkryjí úvahy nad projektováním této skvostné památky, o jejíž výjimečnosti svědčí nominace na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Tento kostel je jednou z nejvýznamnějších českých sakrálních staveb 20. století a tak rozhodně stojí za to si ji pořádně prohlédnout.

Takový aktivní odpočinek se zajímavým kulturním programem je určitě zajímavější než odpoledne strávené doma u televize a budete na něj častěji, a o to raději vzpomínat.Tato akce, na kterou je vstupné dobrovolné, je také jako stvořená pro studenty, kteří se zajímají o architekturu a kulturu obecně.

Reklama

Související články

VIDEO: Na Žižkově skončila výměna vysílače

Na pražském Žižkově v pondělí probíhala unikátní operace. Na tamějším vysílači, který je jednou z dominant metropole, se v souvislosti s rozvojem digitálního...

Výběr článků

Načítám