Hlavní obsah

Proč se slaví Halloween. Anglosaský svátek zdomácněl i u nás

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Poslední říjnový večer je již několik let i v naší zemi zasvěcen Halloweenu. Svátek, který k nám přišel z anglosaského světa, je u nás určen především dětem, jež se hlavně ve školkách a školách převlékají do nejrůznějších kostýmů. My dospělí si většinou vystačíme s výzdobou v podobě dýní či nějakých strašidelných dekorací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vznik svátku a jeho původ

Halloween se slaví 31. října. Toto datum souvisí s křesťanským svátkem Všech svatých a právě z jeho oslav se pravděpodobně v Irsku vyvinul (jeho název je zkráceninou anglického All Hallow’s Eve neboli předvečer Všech svatých).

Nejedná se tedy o svátek americký, jak by se dnes mohlo zdát. Podle jedné z teorií tradice Halloweenu sahá do mnohem hlubší historie, a to až ke keltskému svátku Samhain, během něhož se zapalovaly ohně a lidé se převlékali do masek, aby se chránili před zlými duchy a dostalo se jim pomoci duchů zemřelých.

Další z výkladů historie Halloweenu, ke kterému se dnešní badatelé přiklánějí, říká, že tento svátek vychází z oslav svátku Všech svatých, jež se do Irska dostaly z Říma a které jsou založeny na původně židovské tradici (proto oslavy již večer předem, nikoli jen v samotný den svátku).

V 19. století se Halloween dostal s vlnou přistěhovalců do Ameriky, odkud se masově rozšířil do celého světa.

1. Dětský kostým Kostlivec, od 432 Kč 2. Rappa, náušnice Halloween, od 28 Kč

1. Dětský kostým Kostlivec, od 432 Kč 2. Rappa, náušnice Halloween, od 28 Kč 3. EuroPalms, Malá čarodějnice, kovová, 102 cm, purpurová, od 3455 Kč

1. Dětský kostým Kostlivec, od 432 Kč 2. Rappa, náušnice Halloween, od 28 Kč 3. EuroPalms, Malá čarodějnice, kovová, 102 cm, purpurová, od 3455 Kč 4. Smiffys, Sada hřbitov, od 944 Kč

1. Dětský kostým Kostlivec, od 432 Kč 2. Rappa, náušnice Halloween, od 28 Kč 3. EuroPalms, Malá čarodějnice, kovová, 102 cm, purpurová, od 3455 Kč 4. Smiffys, Sada hřbitov, od 944 Kč 5. GALT, Barva na obličej, od 169 Kč

1. Dětský kostým Kostlivec, od 432 Kč 2. Rappa, náušnice Halloween, od 28 Kč 3. EuroPalms, Malá čarodějnice, kovová, 102 cm, purpurová, od 3455 Kč 4. Smiffys, Sada hřbitov, od 944 Kč 5. GALT, Barva na obličej, od 169 Kč 6. EuroPalms, Svítící lebka, 31 cm, od 989 Kč

7. Kouzla s dýněmi: Nejlepší recepty a dekorace, Ute Ligges, Kerstin von Broich, od 344 Kč

V devadesátých letech minulého století pak Halloween pronikl i k nám. Dnes je u nás poměrně běžným svátkem, který si užívají především děti – školy a školky pořádají nejrůznější karnevaly a děti často dostávají i drobné dárky, především v podobě sladkostí.

Koledování, tak jej známe z amerických filmů, se u nás zatím neuchytilo. Takovou podobu má hlavně v anglicky mluvících zemích, tedy ve Velké Británii, Spojených státech amerických, v Kanadě, Irsku, Austrálii či na Novém Zélandu a v dalších.

I v České republice se nicméně v řadě rodin kupují či vyrábějí na Halloween masky – nejčastěji ty strašidelné, jakou jsou čarodějky a čarodějové, netopýři či pavouci. Oblíbený kostým na Halloween je také kostlivec, který se objevuje nejen na oblečení, ale často i v rámci dekorací. Nezbytností je pak také halloweenský make-up.

Neobyčejná dýně

Časté je také na Halloween tvoření s dětmi. V hlavní roli bývá především dýně, kterou děti (za asistence rodičů), ale i řada dospělých vydlabává a vykrajuje, aby vznikla jakási strašidelná lampa na svíčku.

V anglicky mluvících zemích se jí říká jack o’lantern neboli Jackova lucerna, a i když dnes představuje hlavně podzimní dekoraci, váže se k ní legenda. Podle ní jistý irský opilec Jack svedl boj s ďáblem, jehož se mu sice povedlo několikrát v předvečer Všech svatých přelstít, ale nakonec zůstal sám poraženým, jehož duše nenašla místo ani v nebi, ani v pekle.

Od ďábla nakonec dostal hroudu žhavého uhlí, kterou vložil do vydlabané dýně, aby si mohl svítit během věčného putování. Ať se legenda o jack o’lantern zakládá alespoň částečně na pravdě, či nikoli, patří díky ní vydlabaná dýně k tradičním podzimním dekoracím.

1. EuroPalms lucerna LED, 35 cm, od 388 Kč 2. Rappa Lampion s dýní, Halloween, vyztužený, od 36 Kč

1. EuroPalms lucerna LED, 35 cm, od 388 Kč 2. Rappa Lampion s dýní, Halloween, vyztužený, od 36 Kč 3. Smiffys, Dětský kostým malá čarodějnice, od 399 Kč

1. EuroPalms lucerna LED, 35 cm, od 388 Kč 2. Rappa Lampion s dýní, Halloween, vyztužený, od 36 Kč 3. Smiffys, Dětský kostým malá čarodějnice, od 399 Kč 4. EuroPalms, Kniha kouzel se zvukem, 27 x 22 x 8 cm, od 869 Kč

1. EuroPalms lucerna LED, 35 cm, od 388 Kč 2. Rappa Lampion s dýní, Halloween, vyztužený, od 36 Kč 3. Smiffys, Dětský kostým malá čarodějnice, od 399 Kč 4. EuroPalms, Kniha kouzel se zvukem, 27 x 22 x 8 cm, od 869 Kč 5. EuroPalms, Pavouk šedý s kusadly, 130 cm, od 959 Kč

1. EuroPalms lucerna LED, 35 cm, od 388 Kč 2. Rappa Lampion s dýní, Halloween, vyztužený, od 36 Kč 3. Smiffys, Dětský kostým malá čarodějnice, od 399 Kč 4. EuroPalms, Kniha kouzel se zvukem, 27 x 22 x 8 cm, od 869 Kč 5. EuroPalms, Pavouk šedý s kusadly, 130 cm, od 959 Kč 6. EuroPalms, Halloweenská dýně, svítící, 24 cm, od 329 Kč

7. Autronic PRZ3060, od 230 Kč

Lidé takto upravenou halloweenskou dýní (Halloween pumpkin) zdobí svá okna či terasy, aby Jackův duch ochránil jejich obydlí před vším zlem.

Pokud se vám nechce vydlabávat a vyřezávat přímo dýni, můžete si koupit například lampion s tímto motivem nebo hliněnou či keramickou dýni, do které jednoduše vložíte buď svíčku, nebo LED světlo na baterii. V našich zeměpisných šířkách pak k tradiční výzdobě patří i nejrůznější věnce s podzimní tematikou.

Ačkoli je u nás Halloween často vnímán jako cizí svátek a jeho oslavy se stále ještě týkají především dětí, i dospělí si mohou přijít na své. Po celé republice se konají nejrůznější akce či maškarní plesy, kde se jistě pobaví každý.

Pokud chcete zjistit, jaká party se koná právě ve vašem okolí, stačí zadat do vyhledavače na internetu Halloween a jméno vašeho města (např. Halloween Praha, Halloween Brno apod.) a jistě najdete tu pravou halloweenskou zábavu právě pro vás.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Halloweenské kostýmy podle celebrit

Anglosaský svátek Halloween se slaví v předvečer svátku Všech svatých, tedy 31. října. Kromě dětí a jejich rodičů slaví tento svátek i celebrity, které...

Výběr článků

Načítám