Symbolický název ulice Na Spojce pak byl pro majitelku jasným znamením – byt je spojnicí a útočištěm jejích pracovních cest.

V celém bytě je použita dřevěná podlaha z běleného dubu.

V celém bytě je použita dřevěná podlaha z běleného dubu.

Byt s velkým potenciálem

Byt si pro sebe pořizovala investorka během rozjeté rekonstrukce developerské firmy. Jejich dispoziční a materiálové řešení jí však nevyhovovalo, a tak hledala někoho, kdo jí pomůže z bytu s velkým potenciálem vytvořit otevřené a lehké místo s kvalitními materiály, a ne dispozičně kopírovaný byt bez těchto vlastností.

Původní stav

Původní stav

„Na základě našich předešlých realizací si vybrala právě náš ateliér a projekt plný detailů, kvalitních materiálů a zajímavých prvků mohl začít. Klientka měla jasnou vizi, která se nám podařila už během návrhu vystihnout a realizace pak navazovala v rychlém sledu.

Byt bylo potřeba vyčistit od nových nekvalitních konstrukcí, které zpětně nešly použít. Staticky se zpevňovaly nosné konstrukce podlah, zvláště v místě skleněné dělicí příčky. Během prací se odhalila pěkná klenba v chodbě a cihelné obrazce na stěnách, které jsme po dohodě s investorkou očistily a zachovaly. Kvůli původnímu rákosovému stropu bylo potřeba v celém bytě vytvořit podhled," vysvětlují architektky Barbora Jandová a Karolína Röschl.

Rozvržení bytu

Rozvržení bytu

Dispozičně je byt řešen jako 1+1, avšak díky skleněné akustické příčce se závěsem je možné byt považovat za 2+1.

Příčka dělí kuchyni od obývacího pokoje, který lze v případě potřeby oddělit jako hostinský pokoj.

Použití dřevěné podlahy

V celém bytě je použita dřevěná podlaha z běleného dubu. V koupelnách jsou pak vybrány obklady a dlažby s historizujícím dekorem a podlahovým vytápěním.

Dlouhá úzká chodba, ve které je zakomponovaná vestavná velká šatní a úložná skříň, je zakončena vstupem do ložnice.

Ložnice je ranní oázou světla, kterou si klientka přála co nejvíce světlou a bílou.

Ložnice je ranní oázou světla, kterou si klientka přála co nejvíce světlou a bílou.

„Kazetové dveře jsou navrženy se světlíkem, aby se s chodbou mohla ložnice podělit o ranní slunce. V budoucnu se snad podaří čiré sklo vyměnit za pískované dekorativní sklo, které investorka ukořistila z odstraňovaných vchodových dveří do domu. Ložnice je ranní oázou světla, kterou si klientka přála co nejvíce světlou a bílou. Malý prostor, který splnil potřebu úložných prostor i místa pro knihy,” vysvětlují architektky.

Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky.

Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky.

V hlavní obytné místnosti je kuchyně řešena velkým šedým boxem s varnou plochou, schovanými rozvody digestoře a nespočtem úložných prostor.

Centrální ostrůvek je ve stejném dekoru, avšak tmavší barvy. Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky, které reflektují mosaznou baterii u dřezu.

Jídelní židle patřily babičce investorky, jsou z Rumunska.

Jídelní židle patřily babičce investorky, jsou z Rumunska.

Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje je v celé dispozici zásadní. Klientka je vášnivá čtenářka, která místo večerů u televize raději tráví chvíle nad knihou. Lavice jí k tomuto koníčku nabízí nespočet možností.

Zároveň je úložná, schovává v sobě jeden radiátor, který vytápí plochu k sezení, současně lavice supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu.

„Výběr stolu byl snad nejdelším procesem v celé realizaci. Naštěstí výroba stolu dopadla podle představ klientky i našich a je důstojným designovým prvkem v minimalistickém interiéru. Při vzorkování desky jsme dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze. Podnož je inspirována bruselským designem a materiálově navazuje na design barových stoliček a jiných interiérových detailů," doplňují architektky.

Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje má v celé dispozici zásadní místo.

Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje má v celé dispozici zásadní místo.

Jídelní židle jsou po babičce investorky, které si přivezla ze své rodné země – Rumunska. Citlivým repasem se jim navrátil život a v pražském bytě je kus vzpomínek po rumunské babičce. Mimoto i květinový koberec v obýváku je z rukou malé řemeslné rodinné firmy z Rumunska.

Po komodě v obýváku se pátralo dlouho. Nakonec se podařilo sehnat malou lékárnickou komodu z investorčiny oblíbené Francie. Detaily a příběhy při výběru a celé realizace vytvořily z bytu oázu domova pro pracovně vytíženou investorku, která se konečně vrací ráda domů.

Polovinu koupelny zabírá sprchový kout

Koupelna a toaleta jsou schované za posuvnými dveřmi na celou světlou výšku bytu – téměř 3 m.

Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout, který přizdívkou schoval rozvodné stoupačky, do které se vešla nika na odkládání kosmetických potřeb.

Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout.

Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout.

Kout dělí od zbytku koupelny jen skleněná příčka v černém rámu, který barevně koresponduje s barvou baterií, koupelnové skříňky, a vlastně i s jinými detaily v celém bytě.

V místnosti s toaletou je za nábytkovými posuvnými dveřmi schovaný kotel a technické rozvody domu.

Koupelna a toaleta jsou schované za posuvnými dveřmi.

Koupelna a toaleta jsou schované za posuvnými dveřmi.

Barbora Jandová, Karolína Röschl
Tvoříme architekturu. Vnímáme prostor. Věnujeme se architektuře od malých měřítek po ta velká. Vždy se stejnou důležitostí, komplexností a zodpovědností. Baví nás práce s klienty, hledání možných řešení a (ne)očekávaný výsledek.

 

Může se vám hodit na Seznamu: