Hlavní obsah

Cihla jde s dobou, umí zateplit i odvést páru

Právo, Sylva Svobodová

Cihlové stavby jsou věčné a vděčné. Prověřené časem ukázaly, že jsou stabilní, bezpečné, mechanicky odolné a tvarově stálé. A kromě toho umějí dům zateplit či snížit tepelné ztráty komína.

Foto: Hornbach (3x)

Pórobetonová příčka Hebel v provedení tvárnice je mechanicky odolná při zachování nejmenší objemové hmotnosti.

Článek

Nízkoenergetický nebo pasivní dům se stává běžným standardem a na to reagují výrobci materiálů i stavební firmy.

Foto: Heluz

Vyplněním dutin cihel polystyrenem došlo ke 40% navýšení jejich tepelně izolačních vlastností při zachování paropropustnosti. Vhodné pro nízkoenergetické a pasivní bydlení.

Cihla má v sobě polystyren a spolehlivě zatepluje bez dodatečného izolantu. Má přirozený prostup vodních par, dýchá a vytváří uvnitř zdravé klima. A nám se díky tomu v domě dobře a zdravě žije.

Cihelné komíny hlásí novinku

Komínové těleso pro tuhá paliva musí být vzdáleno od hořlavých materiálů minimálně 5 cm. A to byl často problém.

Když dal majitel na komín střešní skladebný systém a chtěl dodržet pěticentimetrovou normu, tak mu mezi fólií a komínem vznikla mezera, kterou zbytečně unikal vzduch, tedy teplo.

Foto: Wienerberger

Pravá pálená střešní taška Tondach Stodo

Kdo naopak nalepil parotěsnou fólii přímo na komín, znelíbil se pochopitelně kominíkům. Fólie totiž neměla požární atest tak, aby mohla přijít do přímého kontaktu s komínovým tělesem.

Vzniklo tedy chytré řešení v podobě nového parotěsného prostupu z pěnového skla Foamglas, které funguje báječně.

Neumožňuje vnikání vzdušné vlhkosti, protože je zcela parotěsné. Vodní pára ze vzduchu se tak nemůže ochladit na teplotu rosného bodu, a proto nedochází k její kondenzaci, srážení vlhkosti a možné tvorbě plísní.

Foto: Heluz

Paropropustný prostup pěnového skla Foamglass o tloušťce 5 cm bezpečně napojí fólii na cihelné komínové těleso.

Splňuje protipožární normu, pěnové sklo je nehořlavé, vytváří požadovanou 5cm mezeru mezi komínovým tělesem a hořlavým materiálem, kterým je navazující parotěsná fólie.

Snižuje tepelné ztráty, protože dokončuje střešní systém s izolací přímým napojením na komín, kolem komína pak neuniká teplý vzduch.

Foto: Hornbach

Nosný cihelný překlad Heluz lze použít na vnitřních i vnějších stěnách, dá se kombinovat s tepelnou izolací.

Ani horko, ani zima

Okna jsou slabým článkem domu. Jsou to několikamilimetrové skleněné tabule, které jsou v zimě místem největších tepelných úniků. V létě jimi zase vstupuje do interiéru nesnesitelné horko. A do třetice je lze považovat i za nejzranitelnější místo co do bezpečnosti.

Foto: Hornbach

Nenosný plochý překlad tvoří cihla a železobeton. Lze ho použít na okna, dveře, výklenky.

Majitelé novostaveb proto rádi vybavují svůj dům venkovním stíněním, které chrání před chladem, sluncem, hlukem a částečně i před zloději.

Moderní dům si zaslouží čisté linie, nehezkým krabicím na fasádě odzvonilo. A tak je moudré již ve fázi výstavby myslet na nosné roletové a žaluziové překlady se schránkou, které se hodí pro jakoukoli stínicí techniku.

Foto: Heluz

S cihlami Heluz Family 2in1 s vnitřním izolátem nemusíte dodatečně zateplovat. Kromě toho má cihlová stavba dlouhou životnost, bezpečnou konstrukci, je stabilní, pevná, mechanicky odolná.

Překlad je multifunkční výrobek, nosný, se zabudovanou tepelnou izolací. Používá se nad okenní otvory v obvodových stěnách. Výška okenního otvoru pro montáž venkovních rolet nebo žaluzií je minimálně 600 mm a maximálně 3000 mm pro roletu. Součástí překladu jsou zabudované lišty pro upevnění držáků stínicích systémů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám