Hlavní obsah

Unikátní dům ve tvaru válce nadchne v každém směru

Novinky, Jana Nesvadbová

Měl to být jen skromný přístřešek na pláži. Architekti z ateliéru Austin Maynard Architects jej však pojali velmi netradičním způsobem. A tak skromný zůstal tento dům jen co se objemu týká. Svým válcovým tvarem mnohému divákovi vyloudí na tváři překvapený úsměv. O jednom však pochybovat nelze - je příslibem příjemného odpočinku v krásném prostředí.

Foto: Derek Swalwell

Dům na první pohled zaujme netradičním válcovým tvarem.

Článek

Dům na kruhovém půdorysu má hned několik výhod. Jednak nevnucuje obyvatelům směr výhledu, který je hlavní. Návštěvník vidí stejně dobře na všechny strany a sám si určí směr, který mu zrovna v tu chvíli přijde nejhezčí.

Navíc stavba s kruhovým půdorysem nepotřebuje chodby, které jsou dle přesvědčení architektů pouze proplýtvaným prostorem.

Foto: Derek Swalwell

Vstup do domu má podobu velké výseče, jejíž strany tvoří skládací prosklené dveře.

Foto: Derek Swalwell

Interiér má netradiční proporce, které mají podpořit pocit volnosti, nevázanosti a také objevování. Prostě všeho, na co není čas během rušného života ve městě.

Foto: Derek Swalwell

Tím, že má stavba kruhový půdorys, žádná z jejích stran není ta hlavní a žádný výhled není ten hlavní.

Obrovskou předností nevšední chaty je pak její poloha. Stojí na pláži na jižním okraji poloostrova Mornington v australském Melbourne, kde se majitelům podařilo získat pozemek uprostřed přírody, nedaleko přírodní rezervace. Mají zde tak klid a užívají si naprosté samoty.

Foto: Derek Swalwell

Kruhový půdorys umožnil vytvořit prostory více otevřené, ale neznemožnil vytvořit i vysloveně klidná až soukromá zákoutí.

Foto: Derek Swalwell

V centru stavby je točité kovové schodiště.

Dům je patrový, má plochou střechu, na níž jsou umístěny solární panely. V centrální části interiéru je zelené kovové točité schodiště. V přízemí jsou denní prostory zahrnující hlavně kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Je zde rovněž koupelna s toaletou a prádelnou.

Nad jídelnou je otevřený prostor dosahující až pod střechu. Horní podlaží funguje spíše jako jedna velká noclehárna. Jednotlivé spací zóny jsou odděleny závěsy. I zde je koupelna s toaletou.

Foto: Derek Swalwell

Horní patro slouží jako velká společná ložnice, kde jsou od sebe jednotlivé části odděleny závěsy.

Foto: Derek Swalwell

V ložnici se spí stylem, kolik lidí se vejde, tolik se jich vyspí uvnitř. Na koho místo nezbývá, vezme si stan a může spát na trávníku před domem.

Foto: Derek Swalwell

Architekti si dali záležet, aby v domě navodili především co nejvíce uvolněnou atmosféru.

Dřevostavba s poloměrem půdorysu menším než pět metrů má dohromady 139 m² podlah, přízemí má 78 m², horní patro pak 61 m². Architekti pro ni navrhli výraznou dřevěnou kostru, která časem získá vlivem mořského podnebí charakteristickou patinu.

Foto: Derek Swalwell

Stavba je vybudovaná jako dřevěná, ovšem s množstvím robustních kovových prvků, jež zůstaly záměrně přiznané.

Foto: Derek Swalwell

Důležitou roli při návrhu domu hrála volba materiálů, které musí být velice odolné, aby dokázaly vzdorovat náročným podmínkám na mořském pobřeží. Dům je obložen prkny z ošetřeného jasanového dřeva.

Dům získává energii ze zmiňovaných panelů, zároveň v maximální míře využívá sluneční teplo a zároveň se chrání před zbytečným přehříváním interiéru.

Dešťová voda se shromažďuje ve velké válcovité nádrži z betonu. Využívá se nejen k zalévání zahrady, ale také ke splachování toalet.

Foto: Austin Maynard Architects

Půdorys přízemí: 1 vstup, 2 obývací pokoj, 3 koupelna/prádelna, 4 komora, 5 kuchyň, 6 jídelna.

Foto: Austin Maynard Architects

Půdorys patra: 7 pokoj, 8 pokoj, 9 pokoj, 10 koupelna.

Foto: Austin Maynard Architects

Řez domem: 6 jídelna, 2 obývací pokoj, 8 pokoj.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám